Για ΑΕΠΙ: «Εμείς λέμε να μπει Δημόσιος Επίτροπος. Η Υπουργός λέει πτώχευση και μετά Επίτροπος Εξυγίανσης. Η ΑΕΠΙ χρωστά 40 εκατομμύρια Ευρώ στους δημιουργούς. Με την πτώχευση αυτά τα χρήματα θα χαθούν. Ποιόν συμφέρει η πτώχευση της ΑΕΠΙ;»
Στα θέματα πολιτισμού και ιδιαίτερα στην υπόθεση της ΑΕΠΙ αναφέρθηκε η Χαρά Κεφαλίδου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 984FM και στην εκπομπή «Θα χυθεί άπλετο φως» του δημοσιογράφου Ηλία Κανέλλη.
Ακολουθούν τα κύρια σημεία της συνέντευξης:
Τομέας Πολιτισμού, Δημοκρατική Συμπαράταξη και αποχώρηση Θανάση Χειμωνά
«Ο Θανάσης Χειμωνάς είναι μια εξαιρετική περίπτωση. Η αποχώρησή του για εμένα προσωπικά είναι πολύ μεγάλη απώλεια.
Ο τομέας του πολιτισμού θεωρείται σχεδόν σε όλα τα κόμματα ότι είναι κάτι σαν αγροτικό. Στην Ελλάδα του 2017 δεν έχουμε καταλάβει ακόμη πόσο σημαντικός είναι αυτός ο χώρος. Τί μεγάλη δυναμική μπορεί να αναπτύξει. Ειδικά σε αυτή την περίοδο της κρίσης!
Κατά διαστήματα προσπαθήσαμε να δούμε αυτήν την αναπτυξιακή δυνατότητα. Με πισωγυρίσματα όμως και κοντόφθαλμη λογική δεν πάς πουθενά. Τα τελευταία χρόνια το πολιτικό προσωπικό δεν μπόρεσε να αναδείξει τα θέματα του πολιτισμού. Η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική. Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Οι παθογένειες είναι αρκετές.»
Υπόθεση ΑΕΠΙ και Κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή
«Δεν είναι δυνατόν το Πόρισμα των Ορκωτών Λογιστών να μην έχει δοθεί στα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά να κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο. Λόγοι δημοκρατικής λειτουργίας το επιβάλουν. Η ίδια η Υπουργός Πολιτισμού θα έπρεπε να είχε την ευαισθησία να ενημερώσει τα υπόλοιπα κόμματα. Η υπόθεση της ΑΕΠΙ δεν είναι ψιλά γράμματα. Αφορά μεγάλη μερίδα δημιουργών και χρηστών.
Το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι υπάρχει ένα νομοσχέδιο καθ’ οδόν προς τη Βουλή. Έχει γραφτεί και έχει αλλάξει πάρα πολλές φορές. Την τελική μορφή του δεν την γνωρίζουμε.
Η ΑΕΠΙ έχει ταυτιστεί με την οικογένεια Ξανθόπουλου που έχει δημιουργήσει μια αχαλίνωτη και ανεξέλεγκτη κατάσταση. Το Υπουργείο δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια για το πώς θα διαχειριστεί αυτό το μεγάλο θέμα. Και αυτό γιατί: είναι μια δύσκολη απόφαση. Η Υπουργός πρέπει να ‘σπάσει αυγά’. Να αποφασίσει τί ισορροπίες θα κρατήσει. Διασφαλίζοντας τα συμφέροντα των δημιουργών, που ζουν από τα χρήματα που εισπράττουν από την ΑΕΠΙ. Παράλληλα, οι χρήστες να μπορούν καταβάλουν το τίμημα που πρέπει στην ΑΕΠΙ.
Οποιοσδήποτε κάνει χρήση μουσικής και είναι επαγγελματικός χώρος καταβάλλει στην ΑΕΠΙ ανάλογο χρηματικό τίμημα. Εάν δεν πληρώσουν τα χρήματα η ΑΕΠΙ μπορεί να τους κλείσει το μαγαζί. Ποινικοποιούμε δηλαδή μια διαδικασία. Έχουν αφήσει ανεξέλεγκτη μια Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕΠΙ) να διαχειρίζεται τα Πνευματικά Δικαιώματα δηλαδή ένα σημαντικό δημόσιο αγαθό. Πρέπει πολύ ξεκάθαρα η Πολιτεία να μας πει πώς οριοθετεί αυτόν το χώρο. Υπάρχουν ‘ψηφαλάκια’ στο χώρο των δημιουργών και των χρηστών. Το λέω κυνικά αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Όλα στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ζυγίζονται με βάση ποια κοινωνική ομάδα θέλουν κάθε φορά να προσεταιριστούν.
Η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δίνει λύση: τοποθέτηση Δημόσιου Επιτρόπου στην ΑΕΠΙ ΧΘΕΣ! Όπως τοποθετούνται Επίτροποι στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις τράπεζες. Με τον Επίτροπο εξυγιαίνεται η ΑΕΠΙ και παραμένει ανοιχτή.
Η πρόταση της Υπουργού είναι να πτωχεύσει η ΑΕΠΙ. Και στην πτωχευμένη ΑΕΠΙ να μπει Επίτροπος Εξυγίανσης για να διαχειριστεί την πτώχευση. Πρακτικά σημαίνει: όλος ο χώρος των πνευματικών δικαιωμάτων θα σβήσει. Και μετά την επόμενη μέρα; Τι θα γίνει; Η Υπουργός δεν έχει καταλάβει τη σοβαρότητα του θέματος.
Σημαντικό να εξυγιανθεί η ΑΕΠΙ εν λειτουργία και εν ζωή. Για να μην χαθούν τα χρήματα αυτών των δημιουργών. Οι χρήστες λόγω της υπόθεσης με την ΑΕΠΙ δεν πληρώνουν. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Χρειάζεται συνεννόηση με όλα τα κόμματα. Η υπόθεση της ΑΕΠΙ μόλις ξεκίνησε. Μιλάμε για 40 εκατομμύρια Ευρώ που χρωστά η ΑΕΠΙ στους δημιουργούς. Εάν πτωχεύσει τα χρήματα αυτά θα χαθούν. Ποιόν συμφέρει η πτώχευση της ΑΕΠΙ;».
Προβλήματα σε Εθνική Πινακοθήκη
«Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Η κατασκευαστική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο ζήτησε τη διάλυση της εργολαβίας. Υπάρχουν προβλήματα με τη χρηματοδότηση του έργου. Τα ερωτηματικά πληθαίνουν. Ελπίζω να μας διαφωτίσει η Υπουργός. Ένα κομμάτι της χρηματοδότησης του έργου γίνεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που ζητά νέες εγγυήσεις. Το έργο αφορά όχι μόνο τους κατοίκους της Πρωτεύουσας αλλά όλους τους Έλληνες».
Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και παραχώρηση σε Δημόσιο
«Δεν κοιμάμαι σίγουρα ήσυχη. Φοβάμαι. Εδώ δεν καταφέραμε να διατηρήσουμε τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Δεν μας τιμά αυτό ως χώρα. Είναι λυπηρό να μην σεβόμαστε ως Πολιτεία και ως πολιτικό σύστημα τον κόπο του ελληνικού λαού. Γιατί τα έργα αυτά έγιναν από τον κόπο του ελληνικού λαού».
Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ: