Δήλωση ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου

Ο χρόνος που μεσολάβησε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου μέχρι σήμερα ήταν χρόνος σημαντικός, που τον αξιοποίησα με περιοδείες μου στον Νομό ακούγοντας τους προβληματισμούς και τις απόψεις των συμπολιτών μας.

Δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ. Ανησυχώ πάρα πολύ. Κι αυτό γιατί μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας δείχνει να μη συνειδητοποιεί ότι το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών μπορεί να μεταμορφώσει ριζικά τη ζωή όλων μας, το μέλλον των παιδιών μας, τη θέση της πατρίδας μας στον κόσμο.

Οι εκλογές που έρχονται δεν μοιάζουν με καμιά από τις εκλογές αναμετρήσεις του παρελθόντος. Οι εκλογές αυτές θα είναι η ύστατη στιγμή της αλήθειας. Γνωρίζω ότι όλα αυτά τα έχετε ξανακούσει. Γνωρίζω ότι εμείς, οι πολιτικοί, σας παγιδεύσαμε σε μια κατάσταση όπου κανείς δεν πιστεύει τον ψεύτη βοσκό που φωνάζει κάθε τόσο “λύκος, λύκος”. Αυτή τη φορά όμως, πρέπει να το πιστέψουμε γιατί, για πρώτη ίσως φορά, την ευθύνη δεν θα την φέρουν ακέραιη οι ίδιοι πολιτικοί που μας αποκοίμιζαν επί δεκαετίες.

Τα έχουν πει πολλοί και με πολλές ευκαιρίες, αλλά είναι υποχρέωσή μου να τα πω άλλη μια φορά. Και είναι υποχρέωση όλων μας να αφήσουμε έξω το συναίσθημα και να σκεφτούμε καλά: αξίζει να καταστρέψουμε τη χώρα για να ικανοποιηθεί πρόσκαιρα η, έστω δίκαιη, οργή μας;

Έξω από την Ευρώπη η Ελλάδα δεν θα θυμίζει σε τίποτε αυτό που ξέρουμε. Θα είναι μια τριτοκοσμική χώρα με τεράστια προβλήματα και χωρίς ορατή προοπτική ανάκαμψης. Είναι άτοπο, από τη μια να οραματιζόμαστε επιστροφή στον παλιό τρόπο ζωής, και από την άλλη να ψηφίζουμε την καταστροφικότερη και ταχύτερη δυνατή αποκοπή από κάθε πόλο σταθερότητας και βοήθειας που υπάρχει.

Αιχμή του δόρατος αυτής της έκρηξης συναισθήματος, είναι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κινητήρια δύναμη όμως πίσω από την εκλογική εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι οι συνιστώσες του, αλλά άνθρωποι που μέχρι πρότινος ήταν στελέχη, μέλη και ψηφοφόροι δικοί μας, του ΠΑΣΟΚ. Δικοί μας πρώην ψηφοφόροι έχουν βάλει στα χέρια του απροετοίμαστου κ. Τσίπρα πρωτόγνωρη δύναμη, μια δύναμη που εμφανώς δεν μπορεί να διαχειριστεί για το καλό της Ελλάδας.

Λέει ξανά εκείνα τα παλιά από τα οποία εμείς προσπαθούμε να απομακρυνθούμε. Υπόσχεται πράγματα που ξέρει (εύχομαι να ξέρει!) ότι θα αποκόψουν την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή οικογένεια. Σοκάρει την Ευρώπη και τον κόσμο, χωρίς συνείδηση των συνεπειών. Εμφανίζει κάθε τόσο καινούριες ιδέες για προσλήψεις στο δημόσιο, πάγωμα ή αντιστροφή αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, επιστροφή στο παρελθόν. Ευαγγελίζεται την πρόοδο υποσχόμενος την οπισθοδρόμηση.

Το θέμα δεν προσεγγίζεται φυσικά με τον παλαιοδεξιό, αντικομουνιστικό λόγο των συντηρητικών, ούτε όμως με τις ασαφείς αερολογίες των δήθεν ριζοσπαστών. Δεν πρόκειται να πάμε μπροστά κάνοντας τα ίδια λάθη.

Θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαστε ούτε αφελείς, ούτε ανόητοι, ούτε σε τελευταία ανάλυση αυτοκαταστροφικοί.

Θέλω να πιστεύω ότι κανείς, ακόμη και ο πιο αφελής και πιο αδιάφορος πολιτικά, με καμιά δύναμη δεν θα ψήφιζε εν γνώσει του τη χρεοκοπία και την έξοδο από την Ευρώπη.

Ας συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα κρίνει την τύχη της χώρας για πολλές δεκαετίες –ίσως και για πάντα.

Ας ψηφίσουμε με τη σωφροσύνη που οι περιστάσεις απαιτούν.