Ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος των εκλογών
Στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της ΕΡΤ “Φωνή της Ελλάδος”

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε σήμερα Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου η Bουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της ΕΡΤ “Φωνή της Ελλάδος” και την εκπομπή «H Ελλάδα στον κόσμο», με τους δημοσιογράφους Γ. Διονυσόπουλο και Θ. Ψαλιδόπουλο.

  • Αξιολόγηση

«Η εικόνα είναι ανησυχητική. Το ένα φιάσκο διαδέχεται το άλλο. Η οικονομία παραπαίει με τη χώρα να βαδίζει στα τυφλά, χωρίς κανένα σχέδιο. Η Κυβέρνηση προσπαθεί πάση θυσία να κλείσει την αξιολόγηση χωρίς όμως πρόσθετα μέτρα. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Οι Ευρωπαίοι όμως και το ΔΝΤ έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις».

  • Ενδεχόμενη συναίνεση Δημοκρατικής Συμπαράταξης

«Κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τη συναίνεση α λα καρτ. Η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα των χειρισμών της Κυβέρνησης, η οποία ποτέ δεν πίστεψε στη συναίνεση. Θυμηθείτε τί έγινε το καλοκαίρι του 2015. Η σημερινή δύσκολη κατάσταση της χώρας έχει την υπογραφή του κυρίου Τσίπρα και του κυρίου Τσακαλώτου. Αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει την ευθύνη των προβλημάτων που η ίδια δημιούργησε. Ένας μόνος δρόμος υπάρχει, ο δρόμος των εκλογών. Κάθε ημέρα που παραμένουν στην εξουσία καταστρέφουν τη χώρα. Η Κυβέρνηση υποσχέθηκε εύκολες λύσεις, δίχασε τον κόσμο και δηλητηρίασε το νου και την ψυχή των ανθρώπων. Δεν έχουν κανένα σχέδιο, προσπαθούν να κερδίσουν πολιτικό χρόνο. Σήμερα και αφού έχουν περάσει δυο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουμε φορτωθεί ως χώρα ένα βαρύτατο μνημόνιο και όλα μοιάζουν με την επικίνδυνη περίοδο του κυρίου Βαρουφάκη. Δεσμεύσεις που δεν υλοποιούνται. Πολλές εκκρεμότητες, μεταρρυθμίσεις που δεν προχωρούν και μια Κυβέρνηση που βάζει ακραία διλήμματα, το οποίο και καλλιεργεί συστηματικά στην κοινωνία: ‘προχωρά η αξιολόγηση; Παραμένουμε. Ναυαγεί η αξιολόγηση; Πάμε σε εκλογές με μεγάλο διχασμό και πόλωση’. Απολύτως ανησυχητικό για την Ελλάδα του 2017, μια τόσο ανεύθυνη, αναξιόπιστη και επικίνδυνη Κυβέρνηση».

  • Ρυθμιστικός ρόλος Δημοκρατικής Συμπαράταξης μετά από εκλογές

«Υπάρχει μεγάλη καθαρότητα στη θέση μας. Μπορεί σε άλλα θέματα να μην έχουμε τοποθετηθεί με τόσο μεγάλη σαφήνεια, στο θέμα όμως αυτό είμαστε ξεκάθαροι. Μετά τις εκλογές αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι: όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις με ευρωπαϊκό προσανατολισμό οφείλουν να στηρίξουν την προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια. Σε αυτήν την προσπάθεια κανείς δεν περισσεύει, ούτε ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ. Όμως χρειάζεται νέες πολιτικές ισορροπίες και νέα δεδομένα, που θα προκύψουν μετά από εκλογές».

  • Διεθνείς εξελίξεις, εκλογή Τραμπ και Ευρώπη

«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι δυναμική θα αναπτυχθεί μέσα στο 2017. Η Ευρώπη βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο με εκλογές στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία. Ελπίζω να μην γίνουν πλειοψηφικές οι ακραίες φωνές που θέλουν την Ευρώπη απομονωμένη και να ακολουθεί τα χνάρια του προστατευτισμού του κυρίου Τραμπ. Χρειαζόμαστε περισσότερη, δημοκρατικότερη και λιγότερο γερμανική Ευρώπη».

  • Κεντροαριστερά

«Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Η ανάγκη ενός ενιαίου, μεγάλου, αξιόπιστου πολιτικού φορέα, ανάμεσα στον καταστροφικό ΣΥΡΙΖΑ και τη συντηρητική ΝΔ είναι δεδομένη. Τα προβλήματα της χώρας απαιτούν μια άλλη προσέγγιση. Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς δεν μπορεί να γίνει με επιλογές παρελθόντος, με λαϊκίστικα συνθήματα, ούτε ενεργοποιώντας αντι-δεξιά ανακλαστικά περασμένων δεκαετιών. Δεν αρκεί να πανηγυρίζεις την επιστροφή στελεχών. Δεν κεφαλαιοποιείς τίποτα πορευόμενος με παλιές λογικές. Χρειάζεται σαφήνεια, λογική και ειλικρίνεια και όχι αφηρημένα λόγια με αστερίσκους και αυτό-υπονομεύσεις. Ο εχθρός είναι ο λαϊκισμός, από όπου κι εάν προέρχεται. Για να αποδώσει όμως το εγχείρημα χρειάζεται ενότητα και την αποδοχή της κοινωνίας».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη: