Μεγάλα προβλήματα με την καταβολή εξισωτικής αποζημίωσης 2016
Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου κατέθεσε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου η Χαρά Κεφαλίδου (αρ.πρ.1469), μαζί με άλλους 11 Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, για τα προβλήματα και τη μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των κτηνοτρόφων όσον αφορά το ύψος και τον χρόνο καταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης 2016.

Στην αρχή της ερώτησης η Βουλευτής αναφέρει ότι οι κτηνοτρόφοι των ορεινών περιοχών ενώ περίμεναν την πληρωμή τους πριν το τέλος του φθινοπώρου, βλέπουν για μια ακόμη φορά να διαψεύδονται οι υποσχέσεις του κ. Αποστόλου. Τονίζει τη δραματική μείωση της εξισωτικής για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, η οποία αγγίζει το 60% σε σχέση με το 2015 και την ανησυχία των κτηνοτρόφων ότι ακόμη και αυτή η κουτσουρεμένη εξισωτική θα καταβληθεί αντί για το 2016 το 2017.

Επειδή κατά τη Βουλευτή η πολιτική της Κυβέρνησης και στον αγροτικό τομέα μετατρέπει την εξισωτική αποζημίωση σε προνοιακό επίδομα, βλάπτοντας σοβαρά τους παραγωγούς, την οικονομία της υπαίθρου και ολόκληρης της χώρας, ρωτά τον Υπουργό τι μέτρα θα λάβει για να γίνει άμεσα η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης ώστε οι κτηνοτρόφοι να προμηθευτούν ζωοτροφές, πως θα εξετασθούν άμεσα τα προβλήματα αδικαιολόγητου αποκλεισμού κτηνοτρόφων που χρόνια ελάμβαναν εξισωτική αποζημίωση και τέλος πώς θα αντιμετωπίσει την μεγάλη μείωση των τελικών ποσών των κτηνοτρόφων που υπολογίσθηκαν και ανακοινώθηκαν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου
Θέμα: Μεγάλα προβλήματα με την καταβολή εξισωτικής αποζημίωσης 2016

Με το καλημέρα από την ανάρτηση των καταστάσεων με τους δικαιούχους της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2016 την περασμένη εβδομάδα δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα και μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των κτηνοτρόφων όσον αφορά το ύψος και τον χρόνο καταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης 2016.

Οι κτηνοτρόφοι των ορεινών περιοχών, την στιγμή που λόγω έλλειψης ταμειακής ρευστότητας περίμεναν την πληρωμή τους πριν το τέλος του φθινοπώρου βλέπουν για μια ακόμη φορά να διαψεύδονται οι υποσχέσεις του κ. Αποστόλου. Αντί να τους καταβληθεί η εξισωτική αποζημίωση για την έγκαιρη προμήθεια ζωοτροφών σήμερα που έχουν ανάγκη, με μεγάλη έκπληξη βλέπουν την δραματική μείωση της εξισωτικής για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, μείωση που αγγίζει το 60% σε σχέση με το 2015 και αισθάνονται απογοητευμένοι με την προοπτική ότι ακόμη και αυτή η κουτσουρεμένη εξισωτική θα καταβληθεί αντί για το 2016 το 2017. Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους αυτοί που έλαβαν πέρυσι 7.000 ευρώ, τώρα θα πάρουν 2.650 ευρώ, ενώ πολύ μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων που έλαβαν πέρυσι εξισωτική αποζημίωση έχει φέτος απορριφθεί.

Μετά την αύξηση της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών, του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ, της αύξησης του κόστους παραγωγής που καθιστά μη βιώσιμη την παραγωγική διαδικασία καθώς και την φορολόγηση των ενισχύσεων έρχεται ακόμη ένα πλήγμα σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη τους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με την μεγάλη μείωση και την καθυστέρηση καταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης 2016. Η πολιτική της κυβέρνησης και στον αγροτικό τομέα εμφανίζει το ίδιο πρόσωπο μετατρέπει μια στοχευμένη ενίσχυση για τους κτηνοτρόφους, όπως είναι η εξισωτική αποζημίωση, για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες δυσκολίες παραγωγής, σε προνοιακό επίδομα, βλάπτοντας σοβαρά τους παραγωγούς και την παραγωγή, την οικονομία της υπαίθρου και την οικονομία ολόκληρης της χώρας.

Ερωτάται ο κ. Yπουργός

1) Τι μέτρα θα λάβει για να γίνει άμεσα η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης ώστε οι κτηνοτρόφοι να προμηθευτούν ζωοτροφές
2) Πώς θα εξετασθούν άμεσα τα προβλήματα αδικαιολόγητου αποκλεισμού κτηνοτρόφων που χρόνια ελάμβαναν εξισωτική αποζημίωση
3) Πώς θα αντιμετωπίσει την μεγάλη μείωση των τελικών ποσών των κτηνοτρόφων που υπολογίσθηκαν και ανακοινώθηκαν.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μιχάλης Τζελέπης

Γιώργος Αρβανιτίδης

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Βασίλης Κεγκέρογλου

Χαρά Κεφαλίδου

Γιάννης Κουτσούκος

Δημήτρης Κρεμαστινός

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Γιάννης Μανιάτης

Θεόδωρος Παπαθεοδώρου

Εύη Χριστοφιλοπούλου