Ποιος θυμάται το «κίνημα της γραβάτας»;
Άρθρο στην ιστοσελίδα liberal.gr

logo_liberal«Βαρόμετρο» για την πραγματική εικόνα της οικονομίας μας είναι η δραματική κατάσταση που βιώνουν οι μηχανικοί στη χώρα μας. Οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) δίνουν την ευκαιρία να «χαρτογραφήσουμε» την επιδείνωση της θέσης ενός επαγγέλματος, που όχι στο πολύ μακρινό παρελθόν αποτελούσε μια από τις προνομιούχες επιλογές για χιλιάδες νέους.
Ποιο είναι το πρόβλημα σήμερα; Μα… η ανάπτυξη. Η αγαπημένη «ατάκα» όλων –κυρίως των πολιτικών- που μένει χωρίς αντίκρισμα μέχρι σήμερα. Η απουσία ενός συγκροτημένου σχεδίου από τη σημερινή Kυβέρνηση έχει ολέθριες επιπτώσεις και στον δικό μας κλάδο των μηχανικών.

Δημόσιες επενδύσεις και έργα δεν προδιαγράφονται, με βάση τους προϋπολογισμούς που καταρτίζει η Κυβέρνηση και ελέγχει το κουαρτέτο… Οι ιδιωτικές επενδύσεις, εξακολουθούν να καρκινοβατούν και να θεωρούνται από το σημερινό κυβερνητικό σχήμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ένα είδος «αμαρτήματος» ή «αναγκαίου κακού». Γι’ αυτό και φροντίζουν μέσω της υπέρμετρης φορολόγησης και της αστάθειας που εκπέμπουν, να αποθαρρύνουν κάθε ενδιαφέρον για την προσέλκυση κεφαλαίων εντός και εκτός συνόρων, σε τομείς που θα διεύρυναν το φάσμα των θέσεων απασχόλησης για τους μηχανικούς. Το κακό τριτώνει με τη βαριά και αλλοπρόσαλλη φορολόγηση του επαγγέλματος, που ωθεί χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις άσχετες με το αντικείμενό τους ή να φεύγουν στο εξωτερικό για καλύτερη τύχη.

Από κάθε άποψη λοιπόν, το ΤΕΕ, ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας της χώρας, με δυναμικό πάνω από 100.000 διπλωματούχους μηχανικούς, καλείται να αντεπεξέλθει σε έναν δύσκολο ρόλο, σε περίπλοκες συνθήκες όχι μόνο οικονομικές αλλά και πολιτικές. Νωπές είναι οι μνήμες από τα όσα έγιναν στην Τράπεζα Αττικής -βασικός μέτοχος της οποίας είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο- με τα προνομιακά δάνεια στον κ. Καλογρίτσα και τις ανεπίτρεπτες προκλητικές κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι οι μηχανικοί διαθέτουν δύναμη και διατηρούν την ελπίδα για μια καλύτερη διορθωτική πορεία. Η συμμετοχή χιλιάδων επιστημόνων πριν από ένα χρόνο στο «κίνημα της γραβάτας» απέδειξε ότι και ο κλάδος των μηχανικών διαθέτει ενέργεια για να αλλάξουν αυτά που σήμερα στέκονται τροχοπέδη στη μοναδική προοπτική για το μέλλον, αυτή της ανάπτυξης! Ας προβληματιστούμε και ας κινητοποιηθούμε ενόψει της Κυριακής που ψηφίζουμε για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του ΤΕΕ.

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο και εδώ.