Το Ασφαλιστικό δεν λύνεται με περικοπές, ψέματα και προπαγάνδα
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μεταξύ των οποίων και η Χαρά Κεφαλίδου, κατέθεσαν Επίκαιρη Επερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γ.Κατρούγκαλο (με αρ.πρωτ.5/5) σχετικά με το ασφαλιστικό σύστημα.

Στην Επίκαιρη Επερώτηση τονίζεται ότι:«Η μεταρρύθμιση και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού Συστήματος προϋποθέτει συνεννόηση και συστηματικό διάλογο τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ουδέποτε επεδίωξε”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γ. Κατρούγκαλο

Θέμα: «Το Ασφαλιστικό δεν λύνεται με περικοπές, ψέματα και προπαγάνδα»

Η κοινωνική ασφάλιση, κατοχυρωμένο κοινωνικό δικαίωμα στο Σύνταγμα της χώρας, αποτελεί την κορυφαία έκφραση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της διαγενεακής αναδιανομής του πλούτου.

Οι προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την Κοινωνική Ασφάλιση συνοψίζονται στο δίπτυχο βιώσιμες λύσεις για αξιοπρεπείς συντάξεις μέσα σε ένα εξορθολογισμένο και απλουστευμένο ασφαλιστικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιήθηκαν αλλαγές, που στόχο είχαν την εξάλειψη των προνομίων, της σπατάλης και της αδιαφάνειας. Η θεμελίωση ενός ενιαίου ασφαλιστικού συστήματος, η ενοποίηση των κλάδων υγείας και η σύσταση του ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση κ.α., αποτέλεσαν ένα ουσιαστικό νομοθετικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων. Συγκεκριμένα, ο νομός 3863/2010 εξασφάλιζε τη βιωσιμότητα με τα τότε δεδομένα, και περιείχε διαρθρωτικές αλλαγές κατά πολύ ηπιότερες από εκείνες του Ν. 4387/2016.

Η μεταρρύθμιση και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού Συστήματος προϋποθέτει συνεννόηση και συστηματικό διάλογο τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ουδέποτε επεδίωξε.

Σήμερα, οι συνταξιούχοι βλέπουν τις περικοπές στο εισόδημά τους μπροστά στα ΑΤΜ που πολλές φορές είναι μεγαλύτερες ακόμα και από αυτές που προβλέπει ο Ν. 4387/2016. Η προχειρότητα είναι τέτοια που οι περικοπές των επικουρικών γίνονται χωρίς να εκδίδονται διαπιστωτικές πράξεις των Ταμείων και χωρίς οι ασφαλισμένοι να γνωρίζουν ποιές ακριβώς μειώσεις θα υποστούν και για ποιούς λόγους.

Οι περικοπές όμως δεν τελειώνουν εδώ. Επιπλέον 780εκ. ευρώ προβλέπεται να περικοπούν το 2017 σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

· Αντί 13ης σύνταξης, περικοπές συντάξεων

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τους τελευταίους μήνες επιδίδεται σε μαραθώνιο ψεμάτων αναφορικά με τον Ασφαλιστικό Νόμο 4387/2016 σε μια συνεχή προσπάθεια εξαπάτησης των ασφαλισμένων και συνταξιούχων χωρίς προηγούμενο.

Η στοχευμένη, κλιμακωτή προπαγάνδα μέσω δηλώσεων του Πρωθυπουργού, των Υπουργών και στελεχών της πλειοψηφίας, βρίθει ψεμάτων και ανακριβειών:

Ψέμα 1ο: «Το 90% των συνταξιούχων δεν είδαν μειώσεις».

Ψέμα 2ο: Δεν κόβεται καμία σύνταξη, «αβάσιμα τα επιχειρήματα όσων λένε ότι δεν προστατεύουμε τις σημερινές συντάξεις», «προστατεύουμε το 90% των επικουρικών».

Ψέμα 3ο: Το ΕΚΑΣ, «θα αντικατασταθεί από την εθνική σύνταξη».

Ψέμα 4ο: «Αν εφαρμοζόταν η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος οι περικοπές στις συντάξεις θα ήταν μεγαλύτερες».

Ψέμα 5ο: «Το PSI ήταν η χαριστική βολή στην κατασπατάληση των διαθέσιμων των ασφαλιστικών ταμείων».

Το ψέμα, όμως, έχει κοντά ποδάρια: Το 100%, δηλαδή 2.600.000 συνταξιούχοι, υπέστησαν μειώσεις και το 40% περίπου εξ αυτών, δηλαδή 1.100.000, δραστικές περικοπές.

· Αυξήσεις εισφορών

Ο ν. 4387/2016 θα μπορούσε να έχει τίτλο: «η εξόντωση επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών», καθώς επέφερε υπέρογκες αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών συνδέοντας για πρώτη φορά τις εισφορές με το εισόδημα και δημιουργώντας ισχυρά κίνητρα φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Η δυσθεώρητη εισφοροδοτική επιβάρυνση για τους αυτοαπασχολούμενους καταλήγει σε δήμευση του εισοδήματος.
Οι ασφαλισμένοι επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες ατενίζουν τα βουνά των εισφορών που τους περιμένουν από 1/1/2017 και αναζητούν εναγωνίως τρόπους επιβίωσης. Η κοινωνία οδηγείται σε ισοπέδωση. Κάθε έννοια παραγωγικότητας και δημιουργικότητας καταπνίγεται.

· Καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων και εφάπαξ

Είναι πρωτοφανής η καθυστέρηση που παρατηρείται στην απονομή νέων συντάξεων με εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης να βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Η απονομή της σύνταξης πλέον γίνεται σε 3-3,5 χρόνια, ενώ μέχρι το 2015 έφτανε, σε ακραίες περιπτώσεις, τα 1,5-2 χρόνια.

· Ύφεση αντί για ανάπτυξη – Ο νόμος Κατρούγκαλου δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος

Η πολυπόθητη ανάπτυξη αλλά και η μείωση της ανεργίας που θα έδιναν ανάσα στο Ασφαλιστικό καθυστερούν επικίνδυνα μετά τα πισωγύρισμα που σήμανε η «βαρουφάκειος» διαπραγμάτευση και το βατερλώ των capital controls.

Και ενώ οι κ.κ. Τσίπρας και Κατρούγκαλος συνεχίζουν ανερυθρίαστα να ψεύδονται ότι έκαναν μεταρρύθμιση και «έσωσαν» το Ασφαλιστικό, η πραγματικότητα των Ταμείων που βουλιάζουν τους διαψεύδει.

Όπως είχαμε από την πρώτη στιγμή επισημάνει, το Ασφαλιστικό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στέλνει στο κρεβάτι του Προκρούστη τους συνταξιούχους χωρίς να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών το Ασφαλιστικό Σύστημα αναμένεται να παρουσιάζει έλλειμμα ύψους 4 δις ευρώ ως το τέλος τους έτους, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι θυσίες των συνταξιούχων πέφτουν σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο.

Την ίδια στιγμή, η συνεχώς υποχωρούσα, δήθεν διαπραγματευόμενη κυβέρνηση δέχτηκε την ενοποίηση όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων, παρά τις ιδιαιτερότητές τους, σε ένα Ταμείο – μαμούθ, τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που προβλέπεται εν τη γενέσει του προβληματικό και άδικο καθώς συγκεντρώνει τόσο ελλείμματα όσο και πλεονάσματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, επερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Για την κατάργηση του ΕΚΑΣ σε 380.000 χαμηλοσυνταξιούχους που είναι η πιο σκληρή κοινωνικά άδικη περικοπή και τις επιπλέον περικοπές σε επικουρικές συντάξεις, μερίσματα και εφάπαξ.
2. Για το ότι χρησιμοποιείτε δημόσιο χρήμα και το μηχανισμό των ΕΛΤΑ για να στέλνετε επιστολές κομματικής προπαγάνδας στους συνταξιούχους.
3. Για τη δήμευση των εισοδημάτων των επαγγελματιών μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.
4. Για τις πρωτοφανείς καθυστερήσεις στην απονομή νέων συντάξεων και εφάπαξ.
5. Για τη διόγκωση των αναλογιστικών και ταμειακών ελλειμμάτων που αποδεικνύεται μεταξύ άλλων με την πρωτοφανή αφαίμαξη του ΑΚΑΓΕ.
6. Για το γεγονός ότι όλες οι επιπλέον θυσίες στις οποίες υποβάλλονται εξ αιτίας της κυβέρνησης οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος.

Οι επερωτώντες Βουλευτές:

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ

ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΧΑΡΑ

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΤΖΕΛΕΠΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ