Προδιαγραφές κτηρίου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας
Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Π.Κουρουμπλή (με αρ. πρωτ. 437) κατέθεσε τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου η Βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, για το ζήτημα τήρησης ή μη των προδιαγραφών στις εργασίες συντήρησης και επισκευής του κτηρίου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας. Το έργο αφορά τη μετεγκατάσταση των Υπηρεσιών της Αστυνομίας στο κτήριο επί των οδών 1ης Ιουλίου και Χρυσοβέργη.

Σε δημοσιεύματα της εφημερίδας “Χρονικά” της Δράμας γίνεται λόγος για την τοποθέτηση στο κτήριο εξωτερικού κελύφους θερμομόνωσης πάχους 5 εκ. αντί 10 εκ. που απαιτεί η μελέτη, ενώ εκδηλώνεται και η ανησυχία για πιθανές επιπλέον αλλαγές σε εσωτερικούς χώρους του κτηρίου, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία του.

Η Βουλευτής, ρωτά τον Υπουργό αν πληρούνται στο ακέραιο από την ανάδοχο εταιρεία οι προδιαγραφές της μελέτης στη συντήρηση του κτηρίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον
Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Π. Κουρουμπλή


Θέμα: Προδιαγραφές κτηρίου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας.

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Δράμας η εφαρμογή –ή μη- των προδιαγραφών της μελέτης στην κατασκευή του έργου “Συντήρηση και επισκευή κτιριακών εγκαταστάσεων για στέγαση υπηρεσιών Ελληνικής αστυνομίας στη Δράμα”. Το έργο αφορά τη μετεγκατάσταση των Υπηρεσιών της Αστυνομίας στο κτήριο που στεγαζόταν έως πρόσφατα το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, επί των οδών 1ης Ιουλίου και Χρυσοβέργη.

Σε δύο άρθρα του Άγγελου Νουσδίλη που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα “Χρονικά” της Δράμας, στις 27/9/2016 και 12/10/2016, γίνεται έντονη αναφορά στο θέμα έκπτωσης των προδιαγραφών του έργου. Τον φόβο αυτό εκφράζει και ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Νομού Δράμας σε Δελτίο Τύπου- επιστολή διαμαρτυρίας που φιλοξενείται στο άρθρο της 27/9/2016. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για την τοποθέτηση στο κτήριο εξωτερικού κελύφους θερμομόνωσης πάχους 5 εκ. αντί 10 εκ. που απαιτεί η μελέτη, ενώ εκδηλώνεται η ανησυχία και για άλλες αλλαγές σε εσωτερικούς χώρους του κτηρίου, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία του.

Σε κάθε περίπτωση, η τήρηση του ενεργειακού σχεδιασμού, της ασφάλειας και της υγιεινής κρίνονται απαραίτητα βάση της τεχνικής έκθεσης που συνοδεύει τη διακήρυξη του έργου. Η μη εφαρμογή των προδιαγραφών θα επιφέρει αυξημένα έξοδα λειτουργίας (π.χ. θέρμανση) και συντήρησης. Επιπλέον, θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού και των πολιτών που θα επισκέπτονται το κτήριο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πληρούνται στο ακέραιο από την ανάδοχο εταιρεία οι προδιαγραφές της μελέτης στην κατασκευή του κτηρίου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας;
2. Ποια τα έως σήμερα συμπεράσματα του Τμήματος Κτηριολογικών Υποδομών της Ελληνικής Αστυνομίας που επιβλέπει το έργο;
3. Ποια η πορεία εκτέλεσης του έργου;

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Χαρά Κεφαλίδου