Ένας κούκος δεν επαρκεί για να φέρει την άνοιξη
Ομιλία στην Ολομέλεια κατά την συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων: «Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και άλλες διατάξεις» (βίντεο)

Η Βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, στην ομιλία της κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων: «Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και άλλες διατάξεις», τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, δήλωσε ότι το παρόν σχέδιο νόμου είναι, ασφαλώς, μια θετική πρωτοβουλία που προσπαθεί να αξιοποιήσει κονδύλια για τη χρηματοδότηση της έρευνας. Αποτελεί μια πραγματική προσπάθεια στήριξης της καινοτομίας, μιας και χωρίς τους απαραίτητους πόρους και τη χρηματοδότηση δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για έρευνα ούτε για καινοτομία.

“Μέχρι σήμερα τίποτα στον τρόπο που χειρίζεται η Κυβέρνηση τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει δεν μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους ότι θα τα καταφέρει. Οι προσπάθειες του Υπουργείου είναι στον σωστό δρόμο και ο συγκεκριμένος Υπουργός, ο κ. Φωτάκης, είναι γνώστης και έχει όραμα και για την έρευνα και για την καινοτομία στη χώρα μας. Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή έδειξε ανοικτό μυαλό να ακούσει τις παρατηρήσεις και να δεχθεί τις βελτιώσεις που προτείναμε. Όμως, επιτρέψτε μου να σας πω, ένας κούκος δεν επαρκεί για να φέρει την άνοιξη” δήλωσε.

Επισήμανε ότι το παρόν σχέδιο νόμου, ως μια καλή προσπάθεια, δημιουργεί μια σύγχρονη διαδικασία και εξασφαλίζει χρηματοδότηση για τη στήριξη των νέων επιστημόνων, των νέων διδακτόρων, ώστε να ανατρέψουμε έστω και πρόσκαιρα τη φυγή στο εξωτερικό του μεγαλύτερου εθνικού κεφαλαίου που διαθέτουμε.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η Βουλευτής δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση το παρόν σχέδιο νόμου προσφέρει ένα παράδειγμα πολιτικής συνεννόησης και δίνει ένα έναυσμα για περισσότερο και καλύτερο πολιτικό διάλογο και σε μεγάλο βαθμό αυτό επετεύχθη από τον τρόπο προσέγγισης του κυρίου Υπουργού. Γιατί, κακά τα ψέματα, την πρώτη και κύρια ευθύνη για το ύφος και τον τόνο της πολιτικής αντιπαράθεσης την έχει η ίδια η Κυβέρνηση.

“Και, όπως είπα και στην αρχή, είναι κρίμα που ένας κούκος δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη” κατέληξε.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Στην τοποθέτηση της Χαράς Κεφαλίδου κατά την συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων: «Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και άλλες διατάξεις» αναφέρθηκε η ηλεκτρονική εφημερίδα για την παιδεία esos.gr.