Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: εργαζόμενοι σε απόγνωση
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού, και Οικονομικών

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού, και Οικονομικών (με αρ.πρωτ.297) κατέθεσε την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου η Βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, μετά την ανοικτή επιστολή που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου το Σωματείο Εργαζομένων Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Ο.Μ.Μ.Α.).

Η Βουλευτής, ευαισθητοποιημένη από την κραυγή αγωνίας των εργαζομένων για την απόγνωση -κυρίως οικονομική- στην οποία βρίσκονται (πληρώνονται με έναντι), αλλά και από τα προβλήματα που φαίνεται ότι ταλανίζουν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ανησυχεί με τους επικίνδυνους χειρισμούς της Κυβέρνησης.

Η Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ζητά από τον Υπουργό να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα ζητήματα που αναφέρει στην ανοικτή του επιστολή το Σωματείο Εργαζομένων του Ο.Μ.Μ.Α., τις λύσεις των ζητημάτων αυτών, το ακριβές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νόμου 4366/2016 αλλά και της διευθέτησης των οικονομικών εκκρεμοτήτων προς τους εργαζόμενους.

Ακολουθεί η Ερώτηση, όπως αυτή είχε κατατεθεί:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τoυς Υπουργούς
1. Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μπαλτά
2. Οικονομικών κ. Τσακαλώτο

Θέμα: “Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: εργαζόμενοι σε απόγνωση”.

Στη μακροσκελή ανοικτή επιστολή που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου το Σωματείο Εργαζομένων Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Ο.Μ.Μ.Α.), βγάζει στην επιφάνεια σωρεία προβλημάτων που πηγάζουν από την ολιγωρία των Υπουργείων σας.

Σε αυτήν, οι εργαζόμενοι δηλώνουν σε απόγνωση -κυρίως οικονομική- εκθέτοντας ταυτόχρονα ότι το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών βρίσκεται σε κίνδυνο από τους -μέχρι πρότινος- “σωτήρες” του. Αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι πληρώνονται με έναντι και ότι τους οφείλονται υπερωρίες ενός περίπου έτους.

Εκτός από την αδιαφορία στα θέματα του προσωπικού, σύμφωνα με την επιστολή του Σωματείου, δεν έχει εφαρμοστεί ούτε ο -δικός σας!- ψηφισμένος νόμος 4366/2016 για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους. Επιπλέον, δεν έχει υπογραφεί η τριετής προγραμματική σύμβαση, με την οποία θα ορίζεται το ύψος της ετήσιας επιχορήγησης του Ο.Μ.Μ.Α. από το Υπουργείο Πολιτισμού σε επίπεδα που να επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία του. Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός παραλίγο να βρεθεί στον αέρα, ενώ η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Πολιτισμού, για την ανακοίνωση του προγράμματος της περιόδου 2016-2017, αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή λόγω κωλύματος του Υπουργού. Προκαλείται λοιπόν, εύλογα, έντονη ανησυχία και πολλά ερωτηματικά για το μέλλον του Μεγάρου.

Είμαστε παρατηρητές μιας πολιτικής που απαξιώνει, προς μεγάλη απογοήτευση, τον πολιτισμό της χώρας. Τα γκρεμίζετε όλα κύριοι Υπουργοί. Προσπαθείτε να κρύψετε τα προβλήματα ‘κάτω απ’ το χαλάκι’, αλλά -δυστυχώς για εσάς- κάποιοι ακόμα ενδιαφερόμαστε για αυτόν τον τόπο.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ισχύουν τα ζητήματα που αναφέρει στην ανοικτή του επιστολή το Σωματείο Εργαζομένων Ο.Μ.Μ.Α; Γνωρίζετε τα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα τον Ο.Μ.Μ.Α. Ποιες θα είναι οι ενέργειές σας προκειμένου να λυθούν;
2. Ποιο το ακριβές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νόμου 4366/2016 και διευθέτησης των οικονομικών εκκρεμοτήτων προς τους εργαζόμενους;

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Χαρά Κεφαλίδου