Κατάργηση του άδικου και αντιαναπτυξιακού φόρου στο κρασί
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Το ζήτημα του φόρου στο κρασί, που επέβαλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει αναδείξει εκτενώς στη Βουλή η Βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου μαζί με άλλους Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Με αναφορά στις 17/12/2015 (αρ. πρωτ. 721) προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατέθεσαν στη Βουλή το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων των οργανώσεων του αμπελοοινικού τομέα, με το οποίο μεταξύ άλλων είχε ζητηθεί η ανάκληση της απόφασης της Κυβέρνησης για επιβολή φόρου κατανάλωσης στο κρασί. Στην από 18/1/2016 απάντησή του το Υπουργείο ανέφερε ότι το συγκεκριμένο μέτρο διαμορφώθηκε ως ισοδύναμο για την αναστολή της εφαρμογής Φ.Π.Α. στις υπηρεσίες Ιδιωτικής Εκπαίδευσης.

Με Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων στις 31/3/2016 (αρ. πρωτ. 4376) προς τον Υπουργό Οικονομικών, επανήλθαν στο θέμα, υπενθυμίζοντας ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης έχει πλήξει σοβαρά τις οινοποιητικές επιχειρήσεις, συνεταιριστικές και ιδιωτικές, με πτώση του τζίρου τους. Επιπλέον, έχουν καταγραφεί συνέπειες για τους εργαζόμενους στον τομέα αυτό και ταυτόχρονα έχει παρατηρηθεί αύξηση της «μαύρης» διακίνησης κρασιών. Συνέπεια όλων αυτών είναι η απώλεια εσόδων από Φ.Π.Α. ήδη κατά την τρίμηνη -έως τον Μάρτιο- εφαρμογή του μέτρου. Σε αυτή την Ερώτηση το Υπουργείο δεν έχει απαντήσει έως σήμερα.

Με νέα Ερώτηση στις 5/9/2016 (αρ. πρωτ. 7917) προς τον Υπουργό Οικονομικών, έθιξαν εκ νέου το ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι με ευθύνη της Κυβέρνησης, οι οινοποιητικές επιχειρήσεις λόγω έλλειψης ρευστότητας αδυνατούν να καταβάλλουν τον προβλεπόμενο φόρο, επαναλαμβάνοντας το θέμα της αύξησης της «μαύρης» διακίνησης κρασιού και της απώλειας εσόδων από Φ.Π.Α.

Η Χαρά Κεφαλίδου και οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ρωτούν εκ νέου τον αρμόδιο Υπουργό πόσα είναι τα έσοδα ύστερα από την οκτάμηνη εφαρμογή του μέτρου της επιβολής του φόρου στο κρασί, και με βάση αυτά τα οικονομικά αποτελέσματα αν προτίθεται η Κυβέρνηση να καταργήσει τον άδικο και αντιαναπτυξιακό φόρο στο κρασί.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ και Α.Κ.Ε

5 Σεπτεμβρίου 2016

Προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Θέμα: Κατάργηση του άδικου και αντιαναπτυξιακού φόρου στο κρασί

Κατά τη διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή του σχετικού Νόμου 4346/2015 αλλά και με πολλές άλλες παρεμβάσεις μας είχαμε έγκαιρα επισημάνει ότι η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί θα επέφερε σοβαρό πλήγμα στις συνεταιριστικές και ιδιωτικές οινοποιητικές επιχειρήσεις της χώρας με καταστροφικές συνέπειες για τους αμπελουργούς και τους εργαζόμενους στον οινικό τομέα.

Επίσης, είχαμε εκτιμήσει ότι η επιβολή του φόρου δεν θα απέδιδε τα προσδοκόμενα από την κυβέρνηση έσοδα των 70 εκατ. ευρώ.
Ήδη με την οκτάμηνη εφαρμογή του μέτρου οι επιπτώσεις είναι τραγικές σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές και σύμφωνα με δημοσιεύματα τα έσοδα είναι πενιχρά.

Η συντριπτική πλειοψηφία των οινοποιείων καταγράφει πτώση του τζίρου, οι οινοποιητικές επιχειρήσεις λόγω έλλειψης ρευστότητας αδυνατούν να καταβάλλουν τον προβλεπόμενο φόρο και συγχρόνως παρατηρείται αύξηση της «μαύρης» διακίνησης κρασιού με συνέπεια την απώλεια εσόδων από Φ.Π.Α.

Είναι γνωστό ότι όλοι οι φορείς του αμπελοοινικού τομέα της χώρας ήταν αντίθετοι με την επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, ήταν επίσης κοινή η εκτίμησή τους ότι και τα προβλεπόμενα από την κυβέρνηση έσοδα δεν θα εισπράττονταν και οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές ιδιαίτερα για τα χαμηλής τιμής προϊόντα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πόσα είναι τα έσοδα ύστερα από την οκτάμηνη εφαρμογή του μέτρου της επιβολής του φόρου στο κρασί;
2. Με βάση αυτά τα οικονομικά αποτελέσματα προτίθεται η κυβέρνηση να καταργήσει τον άδικο και αντιαναπτυξιακό φόρο στο κρασί;

Και παρακαλούμε να καταθέσετε τα αντίστοιχα έγγραφα στη Βουλή.

Αρβανιτίδης Πέτρου Γεώργιος

Θεοχαρόπουλος Στεφάνου Αθανάσιος

Κεγκέρογλου Αλεξάνδρου Βασίλειος

Κεφαλίδου Δημητρίου Χαρούλα (Χαρά)

Κουτσούκος Δημητρίου Γιάννης

Κρεμαστινός Θωμά Δημήτριος

Κωνσταντινόπουλος Κωνσταντίνου Οδυσσέας

Κωνσταντόπουλος Χρήστου Δημήτριος

Μανιάτης Αναστασίου Ιωάννης

Παπαθεοδώρου Παναγιώτη Θεόδωρος

Τζελέπης Γεωργίου Μιχαήλ

Χριστοφιλοπούλου συζ. Δημητρίου Παρασκευή (Εύη)