Παράταση των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της ΠΑΜΘ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών (με αρ.πρωτ.220) κατέθεσε τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου η Βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, προκειμένου να διευκρινιστεί το θέμα παράτασης των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στην Ερώτηση, η Βουλευτής επισημαίνει ότι με τις ενέργειές του το Υπουργείο Εργασίας δημιουργεί ένα θολό τοπίο στο θέμα. Προκαλεί προβληματισμό στο επικουρικό προσωπικό του Κέντρου, κρατά σε ομηρία δύο ομάδες συμβασιούχων, κλείνει το μάτι παράλληλα και στις δύο! Κι αυτό γιατί το Κέντρο πρόσφατα προχώρησε στην πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, κατόπιν προκήρυξης του 2015, ενώ την ίδια περίοδο το Υπουργείο εξέδωσε δελτίο τύπου περί παράτασης των ήδη απασχολούμενων συμβασιούχων!

Η Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ρωτά τους Υπουργούς για τις προθέσεις τους ως προς το επικουρικό προσωπικό των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών της χώρας, αν υπάρχει πρόβλεψη, και κονδύλια, για να απασχοληθούν όλοι με συμβάσεις, ποιες οι επόμενες ενέργειες και αν όλα τα Κέντρα της χώρας έχουν προβεί στις ίδιες διαδικασίες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς
1. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κατρούγκαλο
2. Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο

Θέμα: “Παράταση των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης”.

Στο φύλλο της Παρασκευής 7/10/2016 της εφημερίδας «7η μέρα» Καβάλας φιλοξενείται η διαμαρτυρία των εργαζομένων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού του Κέντρου έληξαν στις 30/9/2016. Το προσωπικό αυτό είχε προσληφθεί κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Διοίκησης του Κέντρου στα τέλη του 2014. Εκ τότε, οι συμβάσεις τους είχαν ανανεωθεί δύο φορές (για 4 και για 9 μήνες).

Τον Οκτώβριο του 2015, σε συνέχεια της με αριθμ. πρωτ.οικ.Δ9/11304/3394/11-5-2015 Απόφασης του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και της με αριθμ. πρωτ. Δ9/15086/4324/24-7-2015 Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, το Κέντρο προέβη σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατάρτισης καταλόγων επικουρικού προσωπικού. Το νέο αυτό επικουρικό προσωπικό προσελήφθη τώρα, μετά την λήξη των προηγούμενων –επί σειρά παρατεινόμενων- συμβάσεων.

Στις 28/9/2016, όμως, το Υπουργείο σε δελτίο τύπου αναφέρει ότι «έχει συντάξει σχέδιο ρύθμισης που πρόκειται να κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση από τη Βουλή με την οποία προβλέπεται η παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών της χώρας μέχρι 30/9/2017».

Με τις ενέργειές του, λοιπόν, το Υπουργείο δημιουργεί ένα θολό τοπίο στο θέμα, προβληματίζοντας το επικουρικό προσωπικό του Κέντρου, κρατώντας σε ομηρία δύο ομάδες συμβασιούχων, κλείνοντας το μάτι παράλληλα και στις δύο!

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποιοι οφείλουν να καλύπτουν τις θέσεις του επικουρικού προσωπικού του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης; Οι παλιοί συμβασιούχοι, αναμένοντας την παράταση των συμβάσεών τους όπως τους προδιαθέτει το δελτίο τύπου του Υπουργείου, ή οι νέοι που προέκυψαν από την πρόσφατη προκήρυξη;
2. Μήπως οι ανάγκες είναι αυξημένες και πρόθεση του Υπουργείου είναι να προσληφθούν όλοι; Έχουν προβλεφθεί/δεσμευθεί οι σχετικές πιστώσεις;
3. Που προσβλέπει το από 28/9/2016 δελτίο τύπου του Υπουργείου, πέρα από τη σύγχυση που ήδη προκάλεσε; Ποιο το ακριβές χρονοδιάγραμμα περαίωσης των νομοθετικών διαδικασιών που αναφέρει; Ποιες είναι οι επόμενες ενέργειες;
4. Τι συμβαίνει σήμερα στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας των άλλων Περιφερειών της χώρας ως προς το επικουρικό τους προσωπικό; Ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία από όλες τις Διοικήσεις των Κέντρων των υπολοίπων Περιφερειών ή το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έπραξε κάτι διαφορετικό;

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Χαρά Κεφαλίδου