Νέα διάρρηξη στο Θεατρικό Μουσείο
Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Το θέμα της νέας διάρρηξης του Θεατρικού Μουσείου, το προηγούμενο Σάββατο, ανέδειξε η Βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μπαλτά την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου (αρ. πρωτ. 1339).

Είναι κρίμα ένα Μουσείο μοναδικό στο είδος του να είναι συστηματικά στο στόχαστρο βανδάλων και για δεύτερη φορά να παραβιάζεται, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στο Μουσείο φυλάσσεται ένας πλούτος της θεατρικής μας κληρονομιάς και δυστυχώς το Υπουργείο Πολιτισμού αδιαφορεί.

Ακολουθεί η Επίκαιρη Ερώτηση όπως αυτή είχε κατατεθεί:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον
Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μπαλτά

Θέμα: «Νέα διάρρηξη στο Θεατρικό Μουσείο».

Το Υπουργείο, σε ανακοίνωσή του στις 16/02/2016 μας ενημέρωσε για την πρόθεση μετεγκατάστασης του Θεατρικού Μουσείου – Κέντρου Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μεταξύ άλλων υποσχέσεων, και αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που διατρέχει το αρχείο στον σημερινό χώρο, θα επίλυε οριστικά το πρόβλημα και θα αναλάμβανε και τα έξοδα μεταφοράς του Μουσείου.

Εκ τότε, μεσολάβησαν τον Μάιο η κλοπή των προτομών στον κήπο του Πνευματικού Κέντρου και η προσπάθεια αφαίρεσης και της προτομής του Αιμίλιου Βεάκη από την είσοδο του Μουσείου, και το περασμένο Σάββατο η νέα διάρρηξη υλικού και αρχείου. Για δε τα χρέη που πνίγουν το Μουσείο, χρέη που δημιουργήθηκαν από επιχορηγήσεις που ακόμα χρωστάει το Υπουργείο και ποτέ δεν απέδωσε, άβυσσος.

Το τελευταίο τραγικό συμβάν είναι μία ακόμη απόδειξη ότι αδυνατεί το Υπουργείο να υλοποιήσει δικές του αποφάσεις, θέτοντας σε κίνδυνο και απαξιώνοντας την εθνική μας κληρονομιά.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Θα υλοποιήσει, και πότε, το Υπουργείο την από 16/02/2016 δέσμευσή του περί μετεγκατάστασης του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου-Θεατρικού Μουσείου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί προκειμένου να προστατευθεί το αρχείο του –όσο έχει απομείνει μετά τις συνεχείς διαρρήξεις- που παραμένει σε έναν χώρο επικίνδυνο;

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Χαρά Κεφαλίδου