Έλλειψη κτηριακής υποδομής εντευκτηρίου στις φυλακές Νικηφόρου
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, η Βουλευτής Δράμας, Χαρά Κεφαλίδου κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (αρ.πρ.8649), για την έλλειψη κτηριακής υποδομής εντευκτηρίου στις φυλακές Νικηφόρου. Η Βουλευτής καλεί τους Υπουργούς να πάρουν θέση επί του θέματος, μετά την είδηση που βγήκε στο φως της δημοσιότητας μέσα από 2 άρθρα που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Πρωινός Τύπος» της Δράμας.

Η Βουλευτής ρωτά τους Υπουργούς αν θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν τα δημοσιεύματα, αν έχει συμπεριληφθεί εντευκτήριο στη μελέτη και την κατασκευή των φυλακών, από πότε γνωρίζουν τα Υπουργεία το πρόβλημα αυτό, γιατί δεν ενημέρωσαν ως όφειλαν και ποιες οι επόμενες ενέργειές τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς :
1. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Ν. Παρασκευόπουλο
2. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρ. Σπίρτζη

Θέμα: “Έλλειψη κτηριακής υποδομής εντευκτηρίου στις φυλακές Νικηφόρου;”

Τον περασμένο Απρίλιο, σας κατέθεσα Ερώτηση (Αρ. Πρωτ. 4781/13.4.2016) αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου των φυλακών Νικηφόρου, ένα έργο που μετρά ήδη 15 χρόνια. Με το υπ’αριθμ. Π24/11.5.2016 έγγραφο της Προέδρου των «Κτιριακών Υποδομών Α.Ε.» με ενημερώσατε ότι η τελευταία, εκτιμώμενη καταληκτική, εγκεκριμένη ημερομηνία περαίωσης του έργου (το κατασκευαστικό/κτηριακό σκέλος του), είναι η 31η Μαΐου 2016.

Σήμερα, όχι μόνο δεν έχετε παραδώσει κατασκευαστικά το σωφρονιστικό κατάστημα, αλλά σύμφωνα με δύο (2) άρθρα που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Πρωινός Τύπος» της Δράμας (επισυνάπτονται) των κ.κ. Θωμά Μαργαρίτη και Θανάση Πολυμένη, έχετε ξεχάσει να κτίσετε το εντευκτήριο, η κατασκευή του οποίου κρίνεται αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των φυλακών! Στα άρθρα αυτά, επίσης, προς έκπληξή μου διάβασα για την επίσκεψη στις φυλακές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρουσία του Βουλευτή Σύριζα του Νομού Δράμας και των Τοπικών Αρχών, χωρίς να προηγηθεί καμία ενημέρωση στους βουλευτές του συνόλου των κομμάτων της Περιφέρειας Δράμας ώστε να συμμετέχουμε.

Επειδή η τακτική που ακολουθείται από την Κυβέρνηση γενικότερα -εν προκειμένω από τα αρμόδια Υπουργεία- δεν συνάδει με τη θεμελιώδη υποχρέωση ενημέρωσης των βουλευτών όλων των κομμάτων και παραπέμπει στη σκέψη ότι εκουσίως η ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων κινείται εν κρυπτώ, οι προσκλήσεις για επίσκεψη σε δημόσια έργα της περιοχής δίδονται αλα κάρτ, και η ενημέρωση είναι ελλιπής.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Έχει συμπεριληφθεί εντευκτήριο στη μελέτη/σχεδίαση και την κατασκευή του συγκροτήματος των φυλακών Νικηφόρου;
2. Ισχύουν τα δημοσιεύματα; Γιατί έως σήμερα δεν μας έχει ενημερώσει αρμοδίως το Υπουργείο γι’ αυτή την κτηριακή εκκρεμότητα/έλλειψη; Μετά την επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας παρουσιάστηκε το πρόβλημα; Από πότε το γνωρίζει το Υπουργείο;
3. Ποιες οι επόμενες ενέργειες του Υπουργείου για το θέμα αυτό; Πότε, επιτέλους, θα περατωθεί το έργο;

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Χαρά Κεφαλίδου

Δείτε τις απαντήσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Υποδομών.