Κατάργηση του μέτρου επιδότησης μισθολογικού κόστους και καταβολή παλαιοτέρων οφειλών
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Εργασίας και Οικονομικών

Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, η Βουλευτής Δράμας, Χαρά Κεφαλίδου κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και Οικονομικών (Αρ. Πρωτ. 8538), για την κατάργηση της επιδότησης του μισθολογικού κόστους 4% ή 12% των επιχειρήσεων των παραμεθορίων περιοχών της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Νομού Δράμας και ολόκληρης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, καθώς επίσης και την μη καταβολή έως σήμερα των οφειλομένων ενισχύσεων από το 2010.

Η Βουλευτής ρωτά τους Υπουργούς γιατί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κατήργησε πρόσφατα, χωρίς διαβούλευση, ένα νόμο που στήριξε από το 1988 χιλιάδες επιχειρήσεις και πολύτιμες θέσεις εργασίας.

Επίσης ρωτά τους Υπουργούς για τους λόγους κατάργησης του μέτρου, αν προηγήθηκε μελέτη επιπτώσεων της κατάργησης αυτής για την τοπική οικονομία, αν θα καταβληθούν τα οφειλόμενα παλαιοτέρων ετών και αν θα επιτραπεί συμψηφισμός πριν παραγραφούν.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς
1. Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη
2. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κατρούγκαλο
3. Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο

Θέμα: “Κατάργηση του μέτρου επιδότησης μισθολογικού κόστους και καταβολή παλαιοτέρων οφειλών”

Με αφορμή την έκδοση της με αριθ. πρωτ. οικ.13311/273/21.3.2016 (ΦΕΚ Β’ 997) Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία καταργήθηκε το άρθρο 21 του ν. 1767/1988 (ΦΕΚ Α΄ 63), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 32 του ν. 1836/1989 (ΦΕΚ Α΄ 79), που προέβλεπε την επιδότηση του μισθολογικού κόστους 4% ή 12% των επιχειρήσεων των παραμεθορίων περιοχών της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς επίσης και την μη καταβολή έως σήμερα των οφειλομένων ενισχύσεων από το 2010, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Πιστοί στην πολιτική που έχετε χαράξει και υλοποιείτε, αδιαφορώντας επιδεικτικά για την οικονομική καταστροφή των εργαζομένων και των ελληνικών επιχειρήσεων της παραμεθορίου, γυρίζοντας την πλάτη στις συνεχείς οχλήσεις των παραγωγικών φορέων, καταργήσατε, χωρίς διαβούλευση, ένα νόμο που στήριξε από το 1988 χιλιάδες επιχειρήσεις και πολύτιμες θέσεις εργασίας στο Νομό Δράμας και σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Παρά την κατάρρευση των ισχυρισμών σας ότι η επιδότηση αυτή ήταν μία «μη νόμιμη κρατική ενίσχυση» τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιλέξατε να ‘βγάλετε από το οξυγόνο’ εκατοντάδες επιχειρήσεις, αδιαφορώντας για το αν θα στείλετε στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους της περιφέρειάς μας.

Για δε τις οφειλές των προηγούμενων ετών, οι οποίες δεν έχουν καταβληθεί ακόμα από τον ΟΑΕΔ στις επιχειρήσεις, απαξιώνετε να μιλήσετε και να δώσετε άμεσα συγκεκριμένη λύση.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για μία ακόμη αδικία απέναντι στους κατοίκους της περιοχής μας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Πάνω σε ποιά βάση στηρίχθηκε η κατάργηση του μέτρου και ποιά η νομική της τεκμηρίωση;
2. Προηγήθηκε κοστολόγηση/μελέτη των επιπτώσεων της κατάργησης, εν μέσω κρίσης, της επιδότησης για την τοπική οικονομία, τις επιχειρήσεις και την ανεργία;
3. Σε ποιές ενέργειες θα προβείτε για την καταβολή των παλαιοτέρων οφειλών (από το 2010) του ΟΑΕΔ προς τις επιχειρήσεις και πότε;
4. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου ο άμεσος συμψηφισμός των πιο πάνω οφειλών πριν τη συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής;

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Χαρά Κεφαλίδου

Δείτε την απάντηση του Υπουργείου εδώ.