Να γνωρίζεις τι γίνεται στην εποχή σου
Άρθρο στην Athens Voice

avlogo1Ας αφουγκραστεί η Κυβέρνηση το νόημα της τόσο απλής πρότασης.

Αρχικά να θεωρήσουμε ότι η γνώση ανήκει σε όλους. Το πώς τη χρησιμοποιεί ο καθένας εξαρτάται από την παιδεία του.

Σήμερα, εν έτει 2016 η Κυβέρνηση της όμορφης χώρας μας αδιαφορεί συνειδητά και για τη γνώση και για την παιδεία, απαξιώνοντας συστηματικά την ποιότητα της εκπαίδευσης.

Μέρα με τη μέρα μοιράζει με ευκολία το «θα» και το «υπάρχουν λύσεις», όπως για παράδειγμα δεσμεύτηκε για τα προσφυγόπουλα ‒τα οποία ανέρχονται, μέχρι στιγμής στα 20.000‒ και τα οποία «θα» ενταχθούν στο υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα με προϋπόθεση (δηλαδή η λύση… είναι) να προσληφθούν νέοι εκπαιδευτικοί.

Όπως αποδεικνύει ο χρόνος, κανένα σχέδιο δεν φαίνεται να υλοποιείται. Ούτε εκπαιδευτικοί έχουν προσληφθεί και κυρίως δεν έχει γίνει γνωστό το περίφημο σχέδιο που θα αποτελέσει λύση στο πρόβλημα. Και το πρόβλημα δεν είναι τα 20.000 προσφυγόπουλα αλλά περισσότερο τα ελληνόπουλα που θα υποχρεωθούν να κάνουν μάθημα με συμμαθητές που δεν γνωρίζουν καν την ελληνική.

Κάποτε ένας εκ των επτά σοφών της Αρχαίας Ελλάδας, ο Πιττάκος ο Μυτιληναίος, είχε πει «Να γνωρίζεις τι γίνεται στην εποχή σου». Επιτέλους, ας αφουγκραστεί η Κυβέρνηση το νόημα της τόσο απλής πρότασης. Ίσως μέσα από το νόημά της να αποκτήσει τη λέξη συνείδηση. Συνείδηση για το τι υπόσχεται, τι πράττει με σκοπό να προοδεύσει ο τόπος αυτός.

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο και εδώ.