Το μόνο αποτύπωμα που θα καταφέρετε να αφήσετε με τον Νόμο σας είναι η ακυβερνησία της χώρας
Ομιλία στην Ολομέλεια του προς ψήφιση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (βίντεο)

‘Eντονη κριτική στην Κυβέρνηση άσκησε η βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα Τετάρτη 20 Ιουλίου, κατά τη συζήτηση του προς ψήφιση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής Βουλευτών».

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία της είπε:

Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μιας και το τελευταίο διάστημα γίνεται πολλή συζήτηση για νούμερα και ποσοστά, ας μιλήσουμε με αριθμούς:
-Το ποσοστό των φτωχών νοικοκυριών που δεν μπορούν να έχουν στο τραπέζι κάθε δεύτερη μέρα θρεπτικό φαγητό αγγίζει το 52,5%.
-Η αντιμετώπιση έκτακτων δαπανών πχ. ιατρική δαπάνη ύψους 400 ευρώ είναι αδύνατη για το 87,2%.
-Η αδυναμία ικανοποιητικής θέρμανσης τον χειμώνα ανέρχεται σε 50,8%.
-Το 41% δηλώνει δυσκολία στην πληρωμή του ενοικίου.
Ο κατάλογος με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για το 2015, σπάει κόκαλα! – γι αυτούς που έχουν, τα ασπόνδυλα δεν ενοχλούνται.

Τα πιο πάνω στοιχεία, δεν αφορούν μόνο φτωχά νοικοκυριά, αφορούν το σύνολο της μεσαίας τάξης στη χώρα που βρίσκεται στο κατώφλι της φτώχειας. Αφορούν ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

Αυτήν την Κυβέρνηση, τα παραπάνω ποσοστά την αφορούν; Ασφαλώς! Τι σόι Αριστερά θα ήταν αλλιώς; Και τι κάνει για να αλλάξει αυτή την κατάσταση;

Μετά από πολλή προσπάθεια, απώλεια του μισού του κόμματος, συμβιβασμούς με τις “αρχές” και καταβολές του, σε κατάσταση όψιμου ρεαλισμού, ο Πρωθυπουργός αποδεικνύεται καθημερινά ανεδαφικός. Οι επενδύσεις, στις οποίες άρον – άρον τώρα προσβλέπει για να ανασυνταχθεί η οικονομία και να δημιουργηθούν δουλειές, σκοντάφτουν μονίμως σε τοίχο ιδεοληψίας και ανεπάρκειας των στελεχών του.

Και τώρα; Τώρα, ο παλιός καλός ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά:
-Παίζει συγκυριακά παιγνίδια με τους θεσμούς, όπως με τον εκλογικό νόμο ή τις τηλεοπτικές άδειες, υπονομεύοντας μια σταθερότητα στην κόψη του ξυραφιού, που έχει ανάγκη η χώρα και η οικονομία.
-Χρησιμοποιεί καιροσκοπική και δημαγωγική τακτική που υποκρίνεται ότι επιδιώκει συνεννόηση και συναίνεση ενώ και τα δύο τα έχει ναρκοθετήσει εκ των προτέρων,  υποκρίνεται ότι προωθεί την απλή αναλογική επειδή είναι «θέμα αρχής», ενώ δεν συμφέρει -λέει- τον ΣΥΡΙΖΑ, και  κλείνει το μάτι με σημασία στα μικρότερα κόμματα.

Για το φινάλε η Κυβέρνηση εμφανίζεται και γενναιόδωρη: μας προσφέρει «την ευκαιρία να πάρουμε μέρος σε ένα ευρύτερο προοδευτικό μέτωπο». Το αγκίστρι γυαλίζει κάτω απ’ το δόλωμα, αλλά η κυβέρνηση είναι βέβαιη ότι θα το χάψουμε σαν χάνοι.

Με απλά λόγια, μάς λέει το εξής απίθανο: Πείτε τι θέλετε να φέρουμε προς ψήφιση για τον εκλογικό νόμο, ώστε στις επόμενες εκλογές, που ξέρουμε ότι δεν θα βγούμε πρώτο κόμμα, να μην μπορεί να σχηματιστεί Κυβέρνηση χωρίς εμάς.

Κι όταν γίνει αυτό, θα σας κρατήσουμε κι εσάς κανένα σκαμνί στο κυβερνητικό τραπέζι! Φυσικά, αν γίνει αυτό, η χώρα θα έχει πάει κατά διαβόλου, αλλά την κυβέρνηση δεν δείχνει να την πειράζει — το ‘χει ξανακάνει άλλωστε.

Και σας ρωτώ:

-Τι αριστερό έχει η μη κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών;
-Τι αριστερό έχει το παιχνίδι με το κατώφλι εισόδου των κομμάτων κάτω από το 3%;
-Τι αριστερό έχει ο αποκλεισμός της ομογένειας;
-Τι αριστερό έχει το μέχρι χθες φλέρτ σας με την Χρυσή Αυγή;

Το μόνο αποτύπωμα που θα καταφέρετε να αφήσετε με τον Νόμο σας είναι η ακυβερνησία της χώρας σε μια περίοδο που τα σταθερά κυβερνητικά σχήματα είναι σανίδα σωτηρίας για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Τα αποτελέσματα της σημερινής σας ελαφρότητας θα φανούν σύντομα και θα αφήσουν το μελανότερο αποτύπωμα στην ιστορία της Αριστεράς. Εγκληματείτε σε βάρος της χώρας και του μέλλοντός της και το ξέρετε.  Ψάχνετε ξεδιάντροπα συνενόχους για να διεκδικήσετε άλλη μια φορά το ακαταλόγιστο του αυταπατηθέντος.

Ε λοιπόν όχι!

Τις πέντε αράδες στο ποδάρι που βαφτίσατε εκλογικό νόμο, αυτό το έκτρωμα που σκαρώσατε στα γρήγορα πριν έρθουν εκκαθαριστικά, ΕΝΦΙΑ, πλειστηριασμοί και κατασχέσεις και ξυπνήσει ο κόσμος, να τον ψηφίσετε μόνοι σας. Εσείς και όσοι τσίμπησαν το δόλωμα με τα αποφάγια της εξουσίας σας.

Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη:
Οι θεσμοί δεν θα γίνουν εργαλείο για να σιγουρέψετε εσείς τις καρέκλες σας.
Για εμάς οι θεσμοί του πολιτεύματος δεν είναι άλλο ένα παιχνίδι στα χέρια σας.
Δεν είναι πεντόβολα!

Δείτε  το βίντεο με ολόκληρη την ομιλία: