Χαρά Κεφαλίδου: Αδυναμία παροχής ασφαλών και σύγχρονων υπηρεσιών υγείας της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας λόγω χρόνιας υποστελέχωσης
Κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας Αρ. Πρωτ. 2594/03.03.2023

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα, Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023, η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, προς τον Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη, με θέμα: «Αδυναμία παροχής ασφαλών και σύγχρονων υπηρεσιών υγείας της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας λόγω χρόνιας υποστελέχωσης».​ 

“Το Νοσοκομείο της Δράμας, λόγω της αδιαφορίας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, κινδυνεύει να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας, αφήνοντας ένα πληθυσμό 100.000 Δραμινών χωρίς Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Δράμας είναι επισφαλής. Εκπέμπουμε SOS στην κυβέρνηση, να σκύψει πάνω στα προβλήματα του νοσοκομείου και να δώσει τις απαραίτητες και αναγκαίες λύσεις ώστε να μην κινδυνεύουν ασθενείς και ιατρικό προσωπικό” επισημαίνει η βουλευτής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη

Θέμα: «Αδυναμία παροχής ασφαλών και σύγχρονων υπηρεσιών υγείας της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας λόγω χρόνιας υποστελέχωσης»

Σε συνέχεια Ερωτήσεών μου, προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, επανέρχομαι για ακόμα μία φορά στα ανυπέρβλητα προβλήματα υποστελέχωσης της Παθολογικής Κλινικής και γενικότερα του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας και την άμεση ανάγκη ενίσχυσής της με Ιατρούς – Παθολόγους.

Επειδή εσχάτως, μετά την παραίτηση της παθολόγου Διευθύντριας της Παθολογικής κλινικής του Γ.Ν. Δράμας και την επικείμενη συνταξιοδότηση άλλου Ιατρού παθολόγου, ο Σύλλογος Ιατρών του Γ.Ν. Δράμας ενημερώθηκε στις 21/2/2023, με έγγραφο από τη διευθύντρια της κλινικής, για τη μη ασφαλή λειτουργία και εφημέρευση της Παθολογικής κλινικής, με αποτέλεσμα την αδυναμία παροχής υπηρεσιών υγείας της, μη δυνάμενη να ανταπεξέλθει πλέον στις ανάγκες των κατοίκων του νομού μας.

Επειδή τόσο η καθημερινή εφημέρευση της παθολογικής κλινικής όσο και η πρωινή της λειτουργία (Διαβητολογικό Ιατρείο, Εξωτερικά Ιατρεία, διεκπεραίωση ασθενών εντός της κλινικής) τίθενται πλέον κάτω από τα όρια ασφαλείας για ασθενείς και ιατρικό προσωπικό, δεδομένου ότι τα προβλήματα υποστελέχωσης τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει στην αποδυνάμωση του νοσοκομείου και την αδυναμία παροχής σύγχρονων υπηρεσιών υγείας στους Δραμινούς πολίτες, είναι αδήριτη ανάγκη, όλοι οι αρμόδιοι εμπλεκόμενοι να λάβουν τις απαραίτητες και κατεπείγουσες ενέργειες επίλυσής τους.

Επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμοι παθολόγοι στα όμορα νοσοκομεία της περιοχής και για το λόγο αυτό μετακινήθηκαν, με απόφαση της 4ης ΥΠΕ, από το ΚΥ Προσοτσάνης στο ΤΕΠ του ΓΝ Δράμας, για το μήνα Μάρτιο, 2 γενικοί γιατροί ανά εβδομάδα, για παροχή πρωινής υπηρεσίας και την κάλυψη εφημεριών. Η λύση αυτή δεν καλύπτει τη συνολική εφημέρευση του μηνός Μαρτίου αφενός και αφετέρου το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται και τους επόμενους μήνες.

Επειδή το οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει πλέον το νοσοκομείο Δράμας, καθώς η Παθολογική Κλινική αποτελεί τον βασικό πυλώνα λειτουργίας του, δεν μπορεί να λυθεί με μπαλώματα και προσωρινές λύσεις.

Επειδή έχει δημιουργηθεί τραγική κατάσταση στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας, που διαθέτει 52 κλίνες, τη λειτουργία των ΤΕΠ καθώς και τη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων και οι δυο εναπομείναντες ιατροί παθολόγοι αδυνατούν να στηρίξουν τη λειτουργία της. Επισημαίνεται ότι πρόκειται για ιατρούς παθολόγους που εργάζονται εδώ και 3 χρόνια χωρίς ρεπό και με χρωστούμενες άδειες, που ξεπερνούν τις 80 μέρες.

Επειδή το Νοσοκομείο της Δράμας, λόγω της αδιαφορίας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, κινδυνεύει να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας, αφήνοντας ένα πληθυσμό 100.000 Δραμινών χωρίς Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Επειδή η λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής είναι επισφαλής, εκπέμπεται SOS στην κυβέρνηση να σκύψει πάνω στα προβλήματα του νοσοκομείου της Δράμας και να δώσει τις απαραίτητες και αναγκαίες λύσεις ώστε να μην κινδυνεύουν ασθενείς και ιατρικό προσωπικό.

Επειδή το Διοικητικό Συμβούλιο των Ιατρών του ΓΝ Δράμας, ευρισκόμενο σε απόγνωση, απευθύνθηκε με επιστολή του στον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, με συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις, ζητώντας τη στήριξη του Συλλόγου, ως το ανώτερο όργανο της περιφέρειας.

Μετά τα ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την εξεύρεση άμεσης λύσης των διαχρονικών προβλημάτων της πολύπαθης Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας και την άμεση προκήρυξη των κενών θέσεων Ιατρών Παθολόγων, για τη στελέχωσή της με μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να στηριχθεί η ασφαλής λειτουργία της και η παροχή σύγχρονων υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους της Δράμας;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου