Χαρά Κεφαλίδου: Σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της ανύπαρκτης φύλαξης στις σχολικές μονάδες εντός και εκτός οικιστικού ιστού του Νομού Δράμας.
Κατάθεση Αναφοράς προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας & Θρησκευμάτων, Αρ. Πωτ.: 978/19-01-2023

Αναφορά κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023, η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μ. Βορίδη και την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, με αφορμή δημοσίευμα στον τοπικό τύπο της Δράμας, με το οποίο γίνεται αναφορά σε ένα σπάνιο, αν όχι πρωτοφανές περιστατικό για τα σχολικά δεδομένα της Δράμας, που συνέβη στο 5ο Γυμνάσιο Δράμας, στο οποίο προκλήθηκαν υλικές ζημιές από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε στην κεντρική είσοδό του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς:   Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη

Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως

Θέμα: «Σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της ανύπαρκτης φύλαξης στις σχολικές μονάδες εντός και εκτός οικιστικού ιστού του Νομού Δράμας»

Σε δημοσίευμα στον τοπικό τύπο της Δράμας γίνεται αναφορά σε ένα σπάνιο, αν όχι πρωτοφανές περιστατικό για τα σχολικά δεδομένα της Δράμας, που συνέβη στο 5ο Γυμνάσιο Δράμας, στο οποίο προκλήθηκαν υλικές ζημιές από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που βρέθηκε στην εξώπορτα του σχολείου.

Όπως αναφέρει η Διευθύντρια του σχολείου, θα μπορούσε να έχει πυρποληθεί το σχολικό κτήριο, όταν αυτοσχέδια μολότοφ πετάχτηκε από αγνώστους στην κεντρική είσοδό του, με αποτέλεσμα το σημείο αυτό να πιάσει φωτιά. Το γεγονός ανακαλύφθηκε τυχαία όταν κάποιος μπήκε στο σχολείο για προγραμματισμένη εργασία, ο οποίος και ενημέρωσε τη σχολική διεύθυνση. Οι ζημιές που προκλήθηκαν, ευτυχώς, ήταν περιορισμένες και δεν υπήρξε εκτεταμένη καταστροφή.

Αναντίρρητα, το περιστατικό αυτό, του εμπρησμού, είναι πρωτόγνωρο για τα σχολεία της Δράμας, το οποίο και ευτυχώς καταγγέλθηκε άμεσα στην αστυνομία και τη δημοτική αρχή, καθ΄ ύλην αρμόδια για τη φύλαξη των σχολείων. Είναι γεγονός ότι για τις σχολικές μονάδες και ειδικά αυτές που βρίσκονται εκτός οικιστικού ιστού, δεν υπάρχει προστασία και κανενός είδους φύλαξη. Είναι μία πραγματικότητα για την οποία έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς του νομού και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα βρεθούν τρόποι φύλαξης, μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο προστασίας των σχολικών χώρων, των μαθητών και των εργαζόμενων σε αυτούς.

Σας επισυνάπτω το σχετικό δημοσίευμα στον τοπικό τύπο, ζητώντας να το λάβετε υπόψη, και να προβείτε στις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες προστασίας των σχολικών μονάδων εντός και εκτός οικιστικού ιστού του Νομού Δράμας.

Η αναφέρουσα βουλευτής

 Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείτε να δείτε το δημοσίευμα στον τοπικό τύπο της Δράμας εδώ.