Η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής συμμετείχε στη συζήτηση με αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίου των Άγγελου Μπίνη & Αναστασίας Σωτηροπούλου με τίτλο: «Lobbying: Δραστηριότητες επιρροής με διαφάνεια – Το νέο θεσμικό πλαίσιο (Ν 4829/2021), συγκριτικές παρατηρήσεις και αποτίμηση» στη ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ.
Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Μάκης Βορίδης, Υπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας και Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Βουλευτής Ν. Δράμας, Τομεάρχης Δικαιοσύνης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ.
Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η κα Μαρία Νικόλτσιου, Δημοσιογράφος-Παρουσιάστρια Alpha TV και Alpha Radio 989.
Δείτε τα σχετικά αποσπάσματα από την παρουσίαση – συζήτηση εδώ:
«Τι είναι αυτό το περίφημο «Lobbying”, με το οποίο έχουμε εξοικειωθεί με πολύ αρνητικό τρόπο, στη σκέψη ειδικά των μη ειδικών, σχεδόν δαιμονοποιημένος όρος στη χώρα μας, σε μεγάλο βαθμό ταυτισμένος με την γνωστή στους νομικούς και πολιτικούς κύκλους παραδοσιακή έννοια του “Διαδρομιστή”.
Για τους νεότερους (wikipedia) Διαδρομιστής είναι το άτομο που κινείται στους διαδρόμους, τους προθαλάμους και στα παρασκήνια της εξουσίας επηρεάζοντας ή απλώς συλλέγοντας πληροφορίες, επιδιώκοντας επωφελείς γνωριμίες.
Κατά μια δεύτερη έννοια είναι ο δικηγόρος που κινείται στους διαδρόμους και τους προθαλάμους των δικαστηρίων προς άγρα πελατών (ο υπαρξιακός εφιάλτης κάθε νέου δικηγόρου).
Συνώνυμο του (και μετεξέλιξη του θα έλεγα) ο Λομπίστας.
Το βιβλίο που παρουσιάζεται σήμερα αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο δουλειάς που:
- αποσαφηνίζει την σύγχρονη έννοια του λόμπινγκ, δηλαδή της κατ’ επάγγελμα άσκησης δραστηριότητας επιρροής,
- αποκρυπτογραφεί τον πρόσφατο Ν.4829/2021 και
- αναδεικνύει την αδήριτη ανάγκη διαφάνειας και αυστηρού κανονιστικού πλαισίου κατά την άσκηση μιας αναγκαίας μεν αλλά ταυτόχρονα εξ ορισμού αμφίβολης εντιμότητας και ευθύτητας επαγγελματικής δραστηριότητας.
Όπως είπα, το λόμπινγκ είναι η σύγχρονη εκδοχή, η μετεξέλιξη μιας παλαιάς όσο και ο άνθρωπος δραστηριότητας: της προσπάθειας επιρροής στη λήψη αποφάσεων.
Το έργο των Άγγελου Μπίνη και Αναστασίας Σωτηροπούλου μας:
- εξοικειώνει με τις έννοιες που σχετίζονται με το «λόμπινγκ»,
- προσδιορίζει τις έννοιες της θεμιτής και αθέμιτης επιρροής,
- ρίχνει φως σε μια κατά κύριο λόγο δραστηριότητα που κινείται στη σκιά, αποκαλύπτοντας και ονοματίζοντας τους κινδύνους των αθέμιτων πρακτικών και κυρίως
- εστιάζει στην τεράστια σημασία της διαφάνειας.
Στο βιβλίο αναφέρονται τα παραδείγματα της θεσμικής αντιμετώπισης του λόμπινγκ τεσσάρων (4) χωρών: Η.Π.Α., Καναδάς, Γαλλία, Ιρλανδία.
Παράλληλα εξαιρετικά χρήσιμη είναι:
- τόσο η παρακολούθηση της εξέλιξης του Μητρώου Διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
- όσο και η παράθεση καλών ευρωπαϊκών πρακτικών που ήδη ισχύουν και βοηθούν στην εξοικείωση πρώτα των επαγγελματιών των κλάδων που εμπλέκονται, εμάς των πολιτικών που είμαστε στο κέντρο της λειτουργίας του λομπινγκ, και εν τέλει στο σύνολο της κοινωνίας των πολιτών που την αφορούν και δεν μπορεί ούτε να παραμένει στο σκοτάδι και την άγνοια, ούτε να κρύβεται πίσω από αυτήν.
Η κατά κύριο επάγγελμα άσκηση πάσης φύσης επιρροής από κάθε λογής φορέα προς τα μέλη θεσμικών, κρατικών ή ενωσιακών οργάνων που αποφασίζουν για τις κοινωνίες από τις οποίες προέρχονται, εκπροσωπούν και σε τελική ανάλυση καθορίζουν τα πλαίσια της ζωής τους, είναι η πραγματικότητα που οφείλουμε ως συντεταγμένη πολιτεία να αντιμετωπίσουμε, θέτοντας τους κανόνες λειτουργίας της συγκεκριμένης δραστηριότητας, τα όρια, τις απαγορεύσεις με σαφήνεια και όρους διαφάνειας.
Αν και το βιβλίο κυρίως απευθύνεται σε:
- φορείς αρμόδιους για τον σχεδιασμό δημοσίων πολιτικών, τις πολιτικές που κάθε φορά επιλέγονται και τις αποφάσεις που λαμβάνονται καθώς και
- επαγγελματίες κλάδων, όπως νομική, πολιτικές επιστήμες, δημόσιες σχέσεις, εν τούτοις η συμβολή του είναι ευρύτερη.
Ανοίγει στην κοινωνία την ευρύτερη συζήτηση παρέχοντας πληροφορίες που βοηθούν τον πολίτη να:
- εξοικειωθεί με τις έννοιες του σύγχρονου «λόμπινγκ»
- οριοθετήσει την χρησιμότητα τους και
- αντιληφθεί τη σημασία της εκπροσώπησης των συμφερόντων των πολιτών για την λειτουργία της σύγχρονης δημοκρατίας, με ενίσχυση της λογοδοσίας και της διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων που τελικά καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής του κάθε πολίτη».
Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την παρουσίαση – συζήτηση .