Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς για την επανεκκίνηση της χώρας
Συνέντευξη στην ιστοσελίδα thecaller.gr

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα thecaller.gr και στο δημοσιογράφο Κωστή Μοσχολιό, έδωσε τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, η βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου.

Ο εκλογικός νόμος και η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση μπορούν να καταφέρουν να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας ή μήπως τα θεωρείτε «επικοινωνιακά πυροτεχνήματα» της κυβέρνησης;

H όποια αναγκαιότητα για τη διεξαγωγή μιας σοβαρής συζήτησης για τα κρίσιμα αυτά θέματα υπονομεύτηκε ήδη από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης, που άλλωστε η ίδια δεν ενδιαφέρεται να κρύψει. Για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν έχουμε μπει ακόμα στην ουσία της συζήτησης ούτε γνωρίζουμε το πλαίσιο θέσεων της κυβέρνησης. Για τον εκλογικό νόμο όμως έχουμε ήδη δείγματα γραφής από τη σημερινή κυβέρνηση. Η απλή και άδολη αναλογική ανασύρθηκε αίφνης από τα αζήτητα των κυβερνητικών επιλογών, αφού πρώτα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκλέχτηκε δύο φορές με το «επάρατο» μπόνους των 50 εδρών.

Τώρα σπεύδει να υφαρπάξει ψήφους βουλευτών από κόμματα της αντιπολίτευσης, για την άμεση εφαρμογή της απλής αναλογικής στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση. Δύο ερωτήματα και μόνο αρκούν για τις πραγματικές προθέσεις του πρωθυπουργού: Γιατί «ξέχασαν» να φέρουν στο σχετικό νομοσχέδιο τη διάταξη για το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών; Και ακόμη: Δεν υπάρχει άραγε λόγος ο εκλογικός νόμος να συνδυάζει την αναλογικότητα με τη κυβερνησιμότητα; Θα έλεγα ότι αυτό είναι αναγκαίο σήμερα όσο ποτέ. Αλλά δεν το λέω μόνο εγώ, το δήλωνε μέχρι πριν από λίγες μέρες ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κουρουμπλής, που τώρα θα κληθεί να εισηγηθεί ένα νομοσχέδιο που δεν πιστεύει…

Πέρασε 1,5 χρόνος από τη στιγμή, που ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία, και ένας χρόνος από την επιβολή capital controls. Πως κρίνετε τη διακυβέρνηση Τσίπρα;

Για τις δραματικές επιπτώσεις των capiral controls δεν έχετε παρά να  ρωτήσετε τους επιχειρηματίες, τους καταθέτες που βιώνουν την ασφυξία από την έλλειψη ρευστότητας. Για τη διακυβέρνηση Τσίπρα, αρκεί να σας θυμίσω ότι πέρσι τέτοιες μέρες ο κ. Βαρουφάκης, ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης, εξύφαινε  τα περιβόητα Plan B για την επιστροφή στη «νέα δραχμή». Ο λογαριασμός της ολέθριας πολιτικής της κυβέρνησης δυστυχώς αυτές τις μέρες έρχεται με τα εκκαθαριστικά της Εφορίας, με τις περικοπές σε συντάξεις και επικουρικά, με την εξαΰλωση του ΕΚΑΣ, με τον ΕΝΦΙΑ.

Είστε υπέρ της άποψης να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να πάμε σε εκλογές ή να προκύψει μια νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή και με ποιόν πρωθυπουργό;

Είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να ρωτηθούν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, αν θέλουν να κυβερνήσουν επιτέλους τον τόπο με βάση κάποιο σχέδιο-που εμείς δεν βλέπουμε να υπάρχει- ή αν εκτιμά πως οι εκλογές είναι αναπόφευκτες και θα συνοδευτούν από μια ηχηρή ήττα-κι αυτό ίσως να εξηγεί τη βιασύνη της κυβέρνησης να αλλάξει άρον-άρον τον εκλογικό νόμο. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος είναι πρωτίστως να κυβερνηθεί και στο πλαίσιο αυτό οι ευρωπαϊκές δυνάμεις στο Κοινοβούλιο οφείλουν να είναι σε ετοιμότητα για να συμβάλουν στην αναγέννηση της χώρας.

Ακούμε πολλές φορές πομπώδεις φράσεις από πολιτικούς και υπουργούς περί ανάπτυξης. Τελικά πως θα έρθει αυτή η πολυπόθητη ανάπτυξη, όταν η φορολογία είναι στα ύψη; Υπάρχει λύση ή μήπως είμαστε σε έναν υφεσιακό λαβύρινθο;

Μόλις πρόσφατα ο ΙΟΒΕ εκτίμησε πως και για φέτος θα έχουμε ύφεση της τάξης του 1%. Για ποια ανάπτυξη μιλάμε, όταν τα φέσια στην αγορά, οι πτωχεύσεις και η απουσία ρευστότητας αποτελούν αξεπέραστο εμπόδιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας; Προσωπικά, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξη για το ότι η χώρα γύρισε σελίδα, όπως ισχυρίστηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στο Πεκίνο. Θα έλεγα ότι παραμένει παγιδευμένη στον υφεσιακό λαβύρινθο, χωρίς φως στην άκρη του τούνελ.

Συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. O πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είπε πως «τον νοσταλγούμε σε μια εποχή που κυριαρχούν οι μικρές ηγεσίες». Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Τη συμμερίζομαι χωρίς δόση υπερβολής ούτε με διάθεση νοσταλγίας. Όσο περνά ο χρόνος, τόσο η συμβολή του Ανδρέα Παπανδρέου στη μεταπολιτευτική ανόρθωση της χώρας γίνεται απόλυτα διακριτή. Δεν είναι τυχαίο πως και οι σημερινοί κυβερνώντες επιζητούν να καρπωθούν μέρος της πολιτικής του κληρονομιάς…

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ξαναγίνει μεγάλο ή μήπως πρέπει να “πεθάνει” το παλιό για να “γεννηθεί” κάτι νέο, όπως ισχυρίζονται κάποιοι;

Η αναγέννηση ενός πολιτικού κινήματος, όπως το ΠΑΣΟΚ, είναι όρος για την εξέλιξή του. Είμαστε μια δύναμη που παίξαμε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, στη διεθνή αναγνώριση του ρόλου της. Μπορούμε να γίνουμε το ανάχωμα στις προσπάθειες απαξίωσης και οπισθοδρόμησης που κάποιοι σήμερα οδηγούν την Ελλάδα. Και κάτι περισσότερο. Μπορούμε να γίνουμε σημείο αναφοράς για μια επανεκκίνηση στην πολιτική, την οικονομία, τον πολιτισμό που τόσο έχει σήμερα ανάγκη ο τόπος.

Είστε ικανοποιημένη από τις διεργασίες για την ανασύσταση του χώρου της Κεντροαριστεράς; Προχωράει το έργο της περιβόητης Επιτροπής Διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις;

Όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα των διεργασιών που θέλω να ελπίζω ότι θα έχουν θετική κατάληξη. Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι η ανασύσταση του Κέντρου, η ανασύνταξη του χώρου ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, πάνω σε μια σαφή προγραμματική βάση με προοδευτικό πρόσημο.

Παρατηρούνται πάντως αναταράξεις στη σχέση ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού. Αυτό φάνηκε και πρόσφατα με τα όσα είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης για το ΠΑΣΟΚ και την αιχμηρή ανακοίνωση του κόμματός σας.

Όταν μια συζήτηση είναι σε εξέλιξη είναι φυσικό να υπάρχουν και διαφωνίες, αντιπαραθέσεις, πιθανόν και οξύτητες. Όμως αυτό δεν είναι το ζητούμενο, ούτε θεωρώ ότι πρέπει να χαρακτηρίζει το περιεχόμενο των συζητήσεων. Ας κρατήσουμε ότι ο διάλογος φτάνει στην κορύφωσή του και ας αναμένουμε το πολιτικό αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας που θα καθορίσει άλλωστε και το πλαίσιο των επόμενων κινήσεων για την ανασυγκρότηση του χώρου.

Αντιθέτως, φαίνεται πως αποκαθίστανται οι σχέσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά με τον πρώην πρωθυπουργό και επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργο Παπανδρέου…

Δεν θα κουραστώ να λέω πως πάνω απ’ όλα, αυτό που θα μετρήσει δεν είναι τα «ειδύλλια» ή τα «διαζύγια» προσώπων αλλά η προγραμματική βάση που θα συμφωνηθεί, η προσπάθεια για άνοιγμα στο μεσαίο χώρο, στα στρώματα που δεινοπαθούν από τη σημερινή πολιτική της κυβέρνησης, στη διέξοδο που θα συνομολογηθεί. Αλλιώς θα κινδυνεύσουμε να γίνουμε οι «γραφικοί του χωριού»…

Φοβάστε ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ και οι δυνάμεις του χώρου να συμπιεστούν αφενός από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και αφετέρου από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Όχι, εφόσον προσδιορίσουμε με σαφήνεια τι είναι αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος σήμερα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δίνει κάθε μέρα διαπιστευτήρια αποτυχίας, την ώρα που η ΝΔ αδυνατεί να εκφράσει έναν πειστικό εναλλακτικό χώρο. Από την άποψη αυτή, μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε, αφού τακτοποιήσουμε βεβαίως τα του οίκου μας και αποσαφηνίσουμε το πολιτικό μας λόγο και την προγραμματική μας κατεύθυνση. Σε αυτήν την περίπτωση δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και κανέναν!

 

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη και εδώ.