Υποβάθμιση Τελωνείου Δράμας
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Την Παρασκευή 8 Ιουλίου, η Βουλευτής Δράμας, Χαρά Κεφαλίδου κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή (με αρ. πρωτ.6877), σχετικά με την υποβάθμιση του Τελωνείου Δράμας σε τελωνείο Β’ τάξης επιπέδου αυτοτελούς τμήματος.

Η Βουλευτής ρωτά τους Υπουργούς ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η παραπάνω Κυβερνητική απόφαση, εάν έλαβαν υπόψη τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις των τοπικών φορέων και σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν για την ενίσχυση και θωράκιση των διασυνοριακών σταθμών μας με τη Βουλγαρία, δεδομένης της ολοένα αυξανόμενης παραβατικότητας λαθρεμπορίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς :
– Οικονομικών κ.Ευκλείδη Τσακαλώτο
– Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

ΘΕΜΑ: “Υποβάθμιση Τελωνείου Δράμας”

 Από 01-9-2016 ξεκινά η ισχύς με αρ. Δ.ΟΡΓ.Α 1014322ΕΞ2016/29-01-2016 Απόφασης της Γ.Γ.Δ.Ε περί Αναδιάρθρωσης και Ανακαθορισμού της αρμοδιότητας Ειδικών Αποκεντρωμένων και Περιφερειακών Τελωνειακών Υπηρεσιών, που προβλέπει την υποβάθμιση του Τελωνείου Δράμας σε τελωνείο Β’ τάξης επιπέδου αυτοτελούς τμήματος.

Το τελωνείο Δράμας σήμερα διαρθρώνεται σε δύο τμήματα : το τμήμα διαδικασιών και ΕΦΚ καθώς και το τμήμα Διοικητικής υποστήριξης και Δικαστικού στο οποίο εντάσσεται και λειτουργεί το Γραφείο Πληροφοριών, Παραποιημένων και Δίωξης. Το γραφείο διενεργεί ελέγχους με έμφαση στη μεθόριο με τη Βουλγαρία (περιοχή πρώην τελωνείου Εξοχής).

Μεταξύ άλλων, έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στην πάταξη και πρόληψη του λαθρεμπορίου οινοπνευματωδών και καπνικών προϊόντων που μαστίζει τη χώρα μας καθώς και στον εντοπισμό παραβάσεων παράνομης κυκλοφορίας επιβατικών αυτοκινήτων με αλλοδαπές πινακίδες.
Τόσο τα χαρακτηριστικά των παραβάσεων που διαπιστώνονται στην περιοχή αλλά και οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν επιβάλλουν την σε εικοσιτετράωρη βάση παρουσία κλιμακίων ελέγχου του Γραφείου Δίωξης στα σύνορα, ώστε να αποτρέπονται οι λαθρεμπορικές παραβάσεις, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν μετά την αύξηση ΕΦΚ στα προϊόντα κυρίως οινοπνευματώδη.

Επιπλέον στην περιοχή του νομού Δράμας ο κύριος όγκος οικονομικής δραστηριότητας αφορά εξόρυξη και εξαγωγή μαρμάρου και στην παραγωγή κρασιού, τσίπουρου ούζου και μπύρας. Είναι αξιοσημείωτο ότι από το 2010 οι διασαφήσεις εξαγωγής που κατατέθηκαν στο Τελωνείο Δράμας για τα προϊόντα που παράγονται στο νομό καθώς και το εισαγόμενο συνάλλαγμα έχουν αυξηθεί κατά 50% απόρροια της πιο πάνω αύξησης της εξαγωγικής δραστηριότητας είναι οι αυξημένες απαιτήσεις για ελέγχους και οι αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από τη δημιουργία νέων φορολογικών αποθηκών για τα προϊόντα με αυξητική τάση για το μέλλον. Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν την ανάγκη για ενίσχυση του τελωνείου με εξειδικευμένο προσωπικό.

Με την πιο πάνω απόφαση αναδιάρθρωσης, προβλέπεται ένας συντονιστής Προϊστάμενος στο κύριο τελωνείο Α’ Τάξης (Καβάλας) ο οποίος θα συντονίζει δύο γραφεία ΚΟΕ (Δράμας ,Ξάνθης).

Αντί δηλαδή η πολιτεία να ενισχύσει το Τελωνείο Δράμας, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων αναγκών των επιχειρήσεων, το υποβαθμίζει σε Τελωνείο Β΄ Τάξης.

Με τέτοιες αποφάσεις όμως, η χώρα μας γίνεται ο καθοριστικός μοχλός ανάπτυξης της γειτονικής μας Βουλγαρίας, η οποία μετά την επιβολή από την Κυβέρνηση της υψηλής φορολογίας που επιβάλλει στις ελληνικές επιχειρήσεις, κάνει πάρτι! Με τη θέση σε ισχύ της πιο πάνω απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών που υποβαθμίζει από Α’ Τάξη (επίπεδο διεύθυνσης) σε Β΄ Τάξη (επίπεδο αυτοτελούς τμήματος) το Τελωνείο Δράμας, ετοιμάζεται να ανοίξει και σαμπάνιες!

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :

1. Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η παραπάνω Κυβερνητική απόφαση;
2. Έλαβε η Κυβέρνηση υπόψη τις ενστάσεις και παρατηρήσεις των τοπικών φορέων;
3. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία για την ενίσχυση και θωράκιση των διασυνοριακών σταθμών μας με τη Βουλγαρία, δεδομένης της ολοένα αυξανόμενης παραβατικότητας λαθρεμπορίου;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Δείτε τις απαντήσεις των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών.