Δήλωση Χαράς Κεφαλίδου για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας & Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Σαράντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Την εξέγερση της πανεπιστημιακής νεολαίας με βασικό μήνυμα την απαίτηση για Ελευθερία και Δημοκρατία. Πόσο αυτονόητη είναι όμως σήμερα η έννοια της Δημοκρατίας στη χώρα μας;

Μετά από δέκα χρόνια μνημονίων, δύο χρόνια πανδημίας και διανύοντας μία περίοδο ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης, με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας σε εξέλιξη, οι συνταγματικές ελευθερίες, τα ατομικά δικαιώματα με αιχμή τα εργασιακά, η πρόσβαση στη δωρεάν δημόσια εκπαίδευση, η προστασία της υγείας και της ιδιωτικής ζωής, τραυματίζονται καθημερινά.

Η Ελευθερία είναι το κύριο συστατικό της Παιδείας. Θέλουμε Πανεπιστήμια ανοιχτά, σύγχρονα, που να επιτελούν τον σκοπό τους και να δημιουργούν νέους επιστήμονες και ελεύθερους πολίτες. Την ελπίδα κάθε υγιούς κοινωνίας.

Ας γίνει η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου αφορμή αναστοχασμού των θεμελιωδών αρχών κάθε υγιούς κοινωνίας και ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε τι πραγματικά σημαίνει δημοκρατία και ελευθερία στη χώρα μας. Να αγωνιζόμαστε για την εδραίωση του κράτους δικαίου, να συμβάλλουμε με τις θέσεις μας και την καθημερινή μας πρακτική στη διαρκή προστασία των δημοκρατικών θεσμών και να μην επιτρέπουμε σε κανέναν, εν ονόματι οποιουδήποτε ιδεολογήματος, τον σφετερισμό αυτού του διαρκούς αγώνα.

Σε μια συγκυρία αστάθειας και αβεβαιότητας είναι θεμελιώδες να μη χάσουμε τη νεολαία, που η απογοήτευση και η οργή της καταγράφονται σταθερά ως αποτέλεσμα αστοχιών, καλλιέργειας διχαστικού κλίματος και τεχνητής πόλωσης. Οι αρρυθμίες στη λειτουργία των πανεπιστημίων, και οι διαρκείς εντάσεις είναι δείκτης εσφαλμένων επιλογών της ηγεσίας και καθρέφτης των ανεπαρκειών της.

Γι’ αυτές, τα πολύτιμα παιδιά μας στις 17 Νοέμβρη 1973 θυσίασαν τη ζωή τους. Ας το σεβαστούμε όλοι.