Δήλωση Χαράς Κεφαλίδου για την εκδήλωση «Ιστορία της Επιχειρηματικότητας: Το παράδειγμα της οικογένειας καπνεμπόρων Spierer»

Η καπνεμπορική οικογένεια των Spierer (Σπήρερ), με μεγάλη οικογενειακή παράδοση, άφησε ανεξίτηλο θετικό στίγμα στην κοινωνία της Δράμας, σε μία πολύ δύσκολη εποχή, από τις αρχές του 20ου αιώνα. Τα αδέλφια της οικογένειας, αψηφώντας κάθε κίνδυνο, με τεράστιο κόπο και κόστος, κατάφεραν να διασώσουν στην ανατολική Μακεδονία, μεγάλο αριθμό κατοίκων από τις θηριωδίες των βουλγαρικών στρατευμάτων κατοχής, το 1916 – 1918 και αργότερα, το 1922, μετά την καταστροφή της Σμύρνης, κατάφεραν να φυγαδεύσουν σε πόλεις όπως ο Βόλος, η Καβάλα, η Δράμα, χιλιάδες Έλληνες, Αρμένιους και Εβραίους, προσφέροντάς τους εργασία στα καπνεργοστάσιά τους στην Ελλάδα.

Μέχρι και σήμερα οι απόγονοί τους εξακολουθούν να έχουν ως στάση ζωής ότι «η πορεία μας μέσα στα χρόνια πρέπει να αφήνει ένα θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία».

Η πρώτη εκδήλωση έγινε στο καπνομάγαζο της επιχείρησης των Spierer, που χάρη στον Μανώλη Λεδάκη αποκαταστάθηκε και απέκτησε ζωή, ως ξενοδοχείο “Hydrama”. Η ξενάγηση που ακολούθησε έγινε στο Πέτρινο Σπίτι, όπου στεγάζονταν τα γραφεία της επιχείρησης.

«Το μεγάλο ευχαριστώ και η ειλικρινής ευγνωμοσύνη μας για την προσφορά σας στον τόπο μας, δεν θα μπορέσουν να εκφράσουν ποτέ όλη τη γενναιοδωρία και την καλοσύνη σας!» τόνισε η Χαρά Κεφαλίδου.