Χαρά Κεφαλίδου: Άμεση στήριξη της πολιτείας στις ανάγκες θέρμανσης των κατοίκων στο ακριτικό Κάτω Νευροκόπι του Νομού Δράμας
Κατάθεση Ερώτησης προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αρ. Πρωτ.: 7510/19-09-2022

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα, 19 Σεπτεμβρίου 2022, η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, σχετικά με την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών θέρμανσης των κατοίκων στο ακριτικό Κάτω Νευροκόπι του Νομού Δράμας, μια περιοχή όπου επικρατούν ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες και αποτελεί την ψυχρότερη περιοχή της χώρας, τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια και ειδικά φέτος, με τις δυσβάσταχτες και μη αντιμετωπίσιμες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, αλλά και της ενέργειας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:  Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα

             Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα

 Θέμα: «Άμεση στήριξη της πολιτείας στις ανάγκες θέρμανσης των κατοίκων στο ακριτικό Κάτω Νευροκόπι του Νομού Δράμας».

 Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ακριτική κοινότητα Κάτω Νευροκοπίου του Νομού Δράμας  είναι μια ιδιαίτερη περιοχή που ξεχωρίζει από την υπόλοιπη Ελλάδα ως προς την ιδιομορφία των κλιματολογικών συνθηκών της. Αποτελεί την ψυχρότερη περιοχή της χώρας, τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια. Ο χειμώνας ξεκινάει από τον Οκτώβριο μέχρι και την Άνοιξη, και σημειώνονται καθ’ όλη τη διάρκειά του πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι ανάγκες θέρμανσης των κατοίκων της περιοχής είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Για ένα σπίτι στο Κάτω  Νευροκόπι απαιτούνται κατά μέσο όρο 30-40 χωρικά (15-20 τόνοι ξύλα, που είναι και το πιο οικονομικό καύσιμο),  κόστους αυτή τη στιγμή 3.000-4.000 ευρώ ή 7-8 τόνοι πέλλετ ή 3,5-4 τόνοι πετρελαίου. Το μέσο επίδομα θέρμανσης των 500 ευρώ που επιδοτεί το κράτος είναι ένα πάρα πολύ μικρό μόνο ποσοστό του κόστους θέρμανσης μιας οικογένειας.

Επειδή το επίδομα αυτό για την περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου αλλά και για κάποιες ακόμα περιοχές στην Ελλάδα, θα έπρεπε να εξεταστεί με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν εκεί, ειδικά φέτος με τις δυσβάσταχτες και μη αντιμετωπίσιμες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, αλλά και της ενέργειας.

Επειδή υπάρχει πρόβλημα διαθεσιμότητας των χωρικών φθηνότερης ξυλείας, που δικαιούνται οι κάτοικοι του Νευροκοπίου και το Δασαρχείο δεν μπορεί πλέον να συγκεντρώσει την ποσότητα χωρικών που συγκέντρωνε για αυτές τις ανάγκες, οι οποίες ήταν 30.000 – 32.000 χωρικά, γιατί πολλοί υλοτόμοι έχουν εγκαταλείψει πλέον την δουλειά, λόγω της ακρίβειας και της υποβάθμισης του επαγγέλματός τους, αφού τα έσοδά τους για τα “κρατικά” ξύλα είναι πλέον πενιχρά.

Επειδή οι ποσότητες καυσόξυλων που διατίθενται από το Δασαρχείο για τις ειδικές κατηγορίες πολιτών (ΑμεΑ, Τρίτεκνους, Πολύτεκνους, συνταξιούχους Πρόνοιας και ΟΓΑ), δεν καλύπτουν  τις ανάγκες των κατηγοριών αυτών, απλά περιορίζουν λίγο το πρόβλημα.

Επειδή, η θέρμανση στην ακριτική αυτή περιοχή αποτελεί προϋπόθεση ύπαρξης της ανθρώπινης ζωής τους χειμερινούς μήνες, κρίνεται απαραίτητο να συμπεριληφθεί στις πρόνοιες των κοινωνικών αγαθών.

Μετά τα ανωτέρω ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να αντιμετωπίσετε εγκαίρως το μεγάλο πρόβλημα και την ιδιαιτερότητα που υπάρχει στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου του Νομού Δράμας και να στηρίξετε ουσιαστικά τις ανάγκες θέρμανσης των κατοίκων;
  2. Ποια άμεσα πρόσθετα οικονομικά μέτρα προτίθεστε να λάβετε (π.χ. αύξηση του συντελεστή θέρμανσης στο υψηλότερο ποσοστό, αύξηση του ποσού χρηματοδότησης των καυσόξυλων, μείωση του ΦΠΑ στη θέρμανση) για την αντιμετώπιση της επερχόμενης ανθρωπιστικής κρίσης, στο Κάτω Νευροκόπι;
  3. Προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το Κάτω Νευροκόπι ή και άλλες περιοχές με δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες τον χειμώνα, ως ιδιαίτερες περιπτώσεις και να ισχύσουν γι’ αυτές διαφορετικά κριτήρια σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα;

Η ερωτώσα βουλευτής

 Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείτε να δείτε τις απαντήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, του Υπουργείου Οικονομικών εδώ και της ΑΑΔΕ εδώ.