Χαρά Κεφαλίδου: Χαοτική η κατάσταση στην Β’ βάθμια Εκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή
Κατάθεση Ερώτησης προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Αρ. Πρωτ. : 7257/09-09-2022

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας και Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής,  προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, με αφορμή διαμαρτυρίες, επιστολές και δημοσιεύσεις στον τύπο, φιλόλογων ΕΑΕ, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι ενώ τα τελευταία χρόνια γίνεται συνεχώς λόγος για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) και για την προτεραιότητα που θα πρέπει να δοθεί σε αυτήν, έχουμε κάθε χρόνο περιληπτικές διαδικασίες, αφού στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση καλύπτεται σχεδόν μόνο το ήμισυ των δηλωθεισών αναγκών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως

Θέμα: Χαοτική η κατάσταση στην Β’ βάθμια Εκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή

Με επιστολές και δημοσιεύσεις στον τύπο οι φιλόλογοι ΕΑΕ διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν ότι ενώ τα τελευταία χρόνια γίνεται συνεχώς λόγος για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) και για την προτεραιότητα που θα πρέπει να δοθεί σε αυτήν, διότι πρόκειται για έναν πολύ ευαίσθητο κλάδο του εκπαιδευτικού μας συστήματος, που στοχεύει στην συμπερίληψη όλων των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία, έχουμε κάθε χρόνο περιληπτικές διαδικασίες, αφού στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση καλύπτεται σχεδόν μόνο το ήμισυ των δηλωθεισών αναγκών.

Από τα 1405 δηλωμένα κενά για τον κλάδο των φιλολόγων (ΠΕ02) το Υπουργείο Παιδείας καλύπτει (με τις προσλήψεις Εκπαιδευτικών στην Α΄ φάση) μόλις τα 869 αφήνοντας χωρίς στήριξη 536 παιδιά. Και τονίζεται ότι αυτά τα κενά θα διπλασιαστούν μόλις οι σχολικές διευθύνσεις δηλώσουν και τα νέα κενά μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ενώ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση καλύφθηκε το 90% των κενών σε εκπαιδευτικούς της ΕΑΕ, στη Δευτεροβάθμια το ποσοστό κάλυψης φτάνει μόλις το 64% στην Α’ φάση των τοποθετήσεων.

Επισημαίνεται ότι κάθε χρόνο μένουν χωρίς βοήθεια εκατοντάδες παιδιά στο γυμνάσιο και στο λύκειο και ενώ οι γονείς τους αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι παράλληλη στήριξη (ΠΣ) για τα παιδιά τους (όσοι βέβαια έχουν την οικονομική δυνατότητα), το Υπουργείο Παιδείας καυχιέται για δήθεν 90% κάλυψη των αναγκών, όταν μετά βίας καλύπτει τις μισές.

Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η κάλυψη όλων των παιδιών που με γνωμάτευση των ΚΕΔΑΣΥ χρήζουν ΕΑ ή ΠΣ, έστω από τη Β’ Φάση. Ομοίως κρίνεται απαραίτητη και η δημιουργία Τμημάτων Ένταξης (ΤΕ), για τα οποία εδώ και χρόνια υπάρχει ολιγωρία, παρά τα υπαρκτά κενά.

Αποτελεί πάγιο αίτημα τόσο των γονιών και των μαθητών, όσο και των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να στηριχθούν όλα αυτά τα παιδιά και το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες προσλήψεις, ώστε να σταματήσει να υπάρχει μια ΕΑΕ δύο ταχυτήτων.

Μετά τα ανωτέρω ερωτάται η κα Υπουργός:

  1. Σε ποιες άμεσες και αναγκαίες ενέργειες θα προβείτε για την πλήρη κάλυψη των κενών σε προσωπικό της ΕΑΕ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ώστε σύμφωνα και με τις υποσχέσεις και δηλώσεις σας, όλα τα παιδιά να λάβουν παράλληλη στήριξη;
  2. Πώς προβλέπετε να διορθώσετε και να επιλύσετε άμεσα τα προβλήματα που προκύπτουν, όταν οι φιλόλογοι ΕΑΕ αμέσως μετά την τοποθέτησή τους διαπιστώνουν ότι δεν πληρούνται οι θέσεις προκειμένου ο κάθε μαθητής να παρακολουθεί τις 11 και 12 ώρες που δικαιούται σύμφωνα με την διάγνωση και την αξιολόγηση των ΚΕΔΑΣΥ ή ακόμα χειρότερα ότι η Παράλληλη Στήριξη λειτουργεί με 7 μαθητές ανά έναν εκπαιδευτικό;
  3. Πώς δικαιολογείται η ύπαρξη ελλείψεων, παραλείψεων και τα μεγάλα κενά που οδηγούν σε δυσλειτουργία την Ειδική Αγωγή της Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης και ταυτόχρονα η υπεραριθμία στην Α’ βάθμια; Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ΕΑΕ έγιναν 8.688 προσλήψεις έναντι 2.200 στην Δευτεροβάθμια κατά την Α΄ φάση, με αποτέλεσμα το 36% των αναγκών να παραμένει χωρίς κάλυψη, τη στιγμή μάλιστα που, μετά τις δηλώσεις των νέων κενών από τις σχολικές διευθύνσεις, το ποσοστό αυτό αναμένεται να διπλασιαστεί;
  4. Πώς είναι δυνατόν, σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου το 2022, να μένουν εκτός δημόσιας παιδείας πολλά παιδιά με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, και να αναγκάζονται οι γονείς τους να πληρώσουν οι ίδιοι την ΕΑ και ΠΣ;

Η ερωτώσα Βουλευτής

 Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων εδώ.