Ελεύθερη είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους για τους Εικαστικούς Καλλιτέχνες
Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο (με αρ.πρωτ.1070) κατέθεσε σήμερα Τετάρτη 29 Ιουνίου η βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, σχετικά με την αφαίρεση του δικαιώματος ελεύθερης εισόδου των μελών του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση, η Βουλευτής τονίζει τη μεγάλη σημασία που έχει για τους εικαστικούς καλλιτέχνες, λόγω του ειδικού αντικειμένου τους η διαρκής επαφή με την Ιστορία και τον Πολιτισμό. Τέλος, ρωτά τον κ. Υπουργό πότε περιμένει να εκδώσει τη σχετική απόφαση που θα απαλλάσσει τους δημιουργούς από την καταβολή εισιτηρίου προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους και γιατί καθυστερεί ανεπίτρεπτα η ολοκλήρωση μιας τυπικής διαδικασίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Θέμα: «Ελεύθερη είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους για τους Εικαστικούς Καλλιτέχνες».

Με την με αριθμό ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΜ/ΤΑΜΣ/Φ32-256/370862/218709/12209/7831 Υπουργική Απόφαση της 24ης Δεκέμβρη 2015: αφαιρέθηκε από τα μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο. Από εκείνους, δηλαδή, που αποτελεί προϋπόθεση για να εργαστούν η διαρκής επαφή με την Ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά. Επιπλέον η ΥΑ κάνει απαράδεκτη διάκριση ανάμεσα στα μέλη του ΕΕΤΕ σε πτυχιούχους και μη, παραβιάζοντας το νόμο του ΕΕΤΕ που ορίζει ότι τα μέλη του έχουν όλα ίσα δικαιώματα. Η ΥΑ παραβιάζει ευθέως τις διεθνείς συμβάσεις στα πλαίσια της UNESCO για την ελεύθερη πρόσβαση στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους όλων όσων έχουν Ταυτότητα Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Τεχνών.

Παρά το γεγονός ότι το ΥΠΠΟΛ, αναγνωρίζοντας το ατόπημα, προχώρησε στη σύνταξη και υπογραφή από τον αρμόδιο Υπουργό Πολιτισμού, σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης, στην οποία περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία απαλλάσσονται από την καταβολή αντιτίμου εισόδου «τα μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και αντίστοιχων Επιμελητηρίων κρατών μελών της Ε.Ε., με την επίδειξη της κάρτας μέλους» και στις 12-5-2016 διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών/Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για υπογραφή του σχεδίου από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, η σχετική ΥΑ μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, περιόδου που προσφέρεται για επιτόπιες επισκέψεις των καλλιτεχνών σε πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς τόπους. Πότε περιμένει ο κ. Υπουργός να εκδώσει την σχετική απόφαση που θα απαλλάσσει τους δημιουργούς από την καταβολή εισιτηρίου προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους; Γιατί καθυστερεί ανεπίτρεπτα η ολοκλήρωση μιας τυπικής διαδικασίας;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου