Χαρά Κεφαλίδου: Θα αξιοποιήσετε επιτέλους τις προτάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ-Κινήματος Αλλαγής και τη μελέτη για την Κοινωνική Κατοικία που εκπονήθηκε από το 2014;
Κατάθεση Ερώτησης-ΑΚΕ προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών, Αρ. Πρωτ.: 5685/233/07-06-2022

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) κατέθεσε σήμερα, Τρίτη 7 Ιουνίου, η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας, μαζί με βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη και Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, σχετικά με το δικαίωμα στη στέγη, το οποίο αποτελεί για το ΠΑ.ΣΟ.Κ-Κίνημα Αλλαγής θεμελιώδη ανθρώπινη ανάγκη που πρέπει να καλύπτεται σε όλους και ιδιαίτερα για τους εργαζομένους, τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, τους αδύναμους, τα νέα ζευγάρια, τις πολυμελείς οικογένειες, στο πλαίσιο μιας ουσιαστικής, κοινωνικής και δημογραφικής πολιτικής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης-ΑΚΕ:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:       -Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη

                                                         -Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα

ΘΕΜΑ: «Θα αξιοποιήσετε επιτέλους τις προτάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ-Κίνημα Αλλαγής και τη μελέτη για την Κοινωνική Κατοικία που εκπονήθηκε από το 2014;»

Η πρόσβαση στην ποιοτική κατοικία και το δικαίωμα στη στέγη αποτελεί για το ΠΑ.ΣΟ.Κ-Κίνημα Αλλαγής θεμελιώδη ανθρώπινη ανάγκη που πρέπει να καλύπτεται σε όλους και ιδιαίτερα για τους εργαζομένους, τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, τους αδύναμους, τα νέα ζευγάρια, τις πολυμελείς οικογένειες, στο πλαίσιο μιας ουσιαστικής, κοινωνικής και δημογραφικής πολιτικής.

Η παροχή κοινωνικής κατοικίας, το πιο σημαντικό εργαλείο της πολιτικής κατοικίας, αν και εμφανίζει σημαντική ποικιλομορφία πανευρωπαϊκά, ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, έπαιξε διαχρονικά συνεκτικό ρόλο στη λειτουργία των σύγχρονων ευρωπαϊκών κρατών.

Σήμερα, οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται ολοένα και περισσότερο σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο. Οι νέες τάσεις και τα δεδομένα, όπως ο υπερτουρισμός αλλά και οι διαρκείς μετακινήσεις πληθυσμών (εργαζόμενων και μη) κλπ, δημιουργούν νέες καταστάσεις και πλαίσια για τους κατοίκους πολλών περιοχών στον κόσμο. Είναι λοιπόν επιβεβλημένος ο σχεδιασμός νέων πολιτικών για την προστασία των ευάλωτων ομάδων και τη διαφύλαξη του δικαιώματος όλων στη στέγη.

Στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε, η κοινωνική στέγαση επανήλθε στο προσκήνιο ως αδήριτη ανάγκη με πρωτοβουλία του ΠΑ.ΣΟ.Κ μετά την κυβερνητική επιλογή να μην αξιοποιήσει τους πόρους του ταμείου Ανάκαμψης για την κοινωνική κατοικία, όπως κατήγγειλε ο Πρόεδρος μας Ν. Ανδρουλάκης, αντίθετα με άλλες χώρες της Ε.Ε όπως η Πορτογαλία που επέλεξε να υλοποιήσει ένα ευρύ πρόγραμμα.

Επειδή στην Ελλάδα έχει εκπονηθεί από το ΕΚΚΕ ύστερα από ανάθεση το 2014 του Υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου η «Στρατηγική για την κοινωνική κατοικία στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης στέγης».

Επειδή το δικαίωμα στην κατοικία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο στην πατρίδα μας.

Επειδή η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α τον Απρίλιο του 2015 αρνήθηκε να παραλάβει τη μελέτη και το ΕΚΚΕ αναγκάστηκε να προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου αυτή να παραληφθεί και να πληρωθεί.

Επειδή η κυβέρνηση Ν.Δ παρέλαβε μεν και πλήρωσε τη μελέτη αλλά την έβαλε στο πιο βαθύ συρτάρι δε, χωρίς να την αξιοποιήσει χάνοντας την ευκαιρία του ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

  1.  Πότε ακριβώς παραλήφθηκε και πληρώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας η συγκεκριμένη μελέτη για την κοινωνική κατοικία;
  2.  Γιατί δεν αξιοποιήθηκε η μελέτη αυτή με την κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης για την κοινωνική κατοικία στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας;
  3.  Προτίθεστε να το πράξετε έστω τώρα υιοθετώντας τις προτάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ- Κίνημα Αλλαγής για την κοινωνική κατοικία, όπως επικαιροποιήθηκαν από το εργαστήρι για την Κοινωνική Κατοικία που λειτούργησε στο πλαίσιο εργασιών του 3ου Συνεδρίου μας με αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης ή του νέου ΕΣΠΑ ή Εθνικών πόρων ή και συνδυασμό αυτών και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

 Και παρακαλούμε για την ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών να καταθέσετε τα παραδοτέα του Ερευνητικού Προγράμματος «Ανάπτυξη μιας ειδικευμένης στρατηγικής κοινωνικής κατοικίας στο πλαίσιο του Εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης στέγης».

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου

Γιώργος Μουλκιώτης

Γιώργος Αρβανιτίδης

Τόνια Αντωνίου

Αχμέτ Ιλχάν

Χρήστος Γκόκας

Γιώργος Καμίνης

Χαρά Κεφαλίδου

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Μπαράν Μπουρχάν

Δημήτρης Μπιάγκης

Ανδρέας Πουλάς

Γιώργος Φραγγίδης

Μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών εδώ.