Χαρά Κεφαλίδου: Διαμαρτυρία Σωματείου Σχολικών Καθαριστριών Δράμας για τη μείωση του Επιδόματος Βαρέων και Ανθυγιεινών
Κατάθεση Αναφοράς προς τον Υπουργό Υγείας προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Αρ. Πρωτ. 1516/16-02-2022

Αναφορά κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής, προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Εσωτερικών, κ. Μαυρουδή Βορίδη και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη, με θέμα «Διαμαρτυρία Σωματείου Σχολικών Καθαριστριών Δράμας για τη μείωση του Επιδόματος Βαρέων και Ανθυγιεινών».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς: 

ΑΝΑΦΟΡΑ

Τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα
Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μαυρουδή Βορίδη
Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη

Θέμα: Διαμαρτυρία Σωματείου Σχολικών Καθαριστριών Δράμας για τη μείωση του Επιδόματος Βαρέων και Ανθυγιεινών

Σε συνέχεια συνάντησής μου με το Σωματείο Σχολικών Καθαριστριών Δράμας σχετικά με την επιστολή που συνυπέγραψαν συνολικά τριανταένα (31) Σωματεία Καθαριστριών που εργάζονται στη σχολική καθαριότητα, προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών και τον Πρωθυπουργό, εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους και την αντίθεσή τους στην επαπειλούμενη μείωση κατά το ήμισυ του επιδόματος Βαρέων και Ανθυγιεινών των 150 Ευρώ μικτά που λαμβάνουν, επισημαίνοντας ότι  ο κλάδος των σχολικών καθαριστριών πλήττεται για άλλη μία φορά.

Στην επιστολή τους τονίζουν ότι το προσωπικό καθαριότητας δουλεύει σε πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας, ειδικά τώρα με την πανδημία του covid-19 την τελευταία διετία και επιφορτίζεται με τον καθαρισμό χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων αύλειων χώρων, εξωτερικών τουαλετών, με καθήκοντα ποτίσματος και κλαδέματος δένδρων, καθαρισμού χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων πεζοδρομίων περιμετρικά των σχολικών συγκροτημάτων, μεταφοράς επίπλων και αρχείων, διανομής και μεταφοράς εκατοντάδων βιβλίων, αποστράγγισης υδάτων και χώρων που πλημυρίζουν, απόφραξης αποχετεύσεων και υδρορροών κλπ.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι οι καθαρίστριες των σχολικών κτιρίων που απασχολούνται κατά 50% με την απαράδεκτη τρίωρη απασχόληση και με έναν μισθό όχι πάνω από 320€, που τέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αντιικού αγώνα, κατά την περίοδο της πανδημίας είδαν να προσλαμβάνονται στα ίδια πόστα άλλες συμβασιούχες με 8μηνες συμβάσεις με πλήρη απασχόληση από τα κονδύλια για την πανδημία, δίχως στις πρώτες να γίνεται επέκταση των ωρών απασχόλησής τους.

Συνημμένα σας επισυνάπτω την επιστολή των 31 Σωματείων Σχολικών Καθαριστριών καθώς και σχετικό δημοσίευμα στο τοπικό τύπο της Δράμας και ζητώ να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ικανοποίησής των αιτημάτων τους.

Η αναφέρουσα βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείτε να δείτε την επιστολή των 31 Σωματείων Σχολικών Καθαριστριών εδώ καθώς και το σχετικό δημοσίευμα για το θέμα στο τοπικό τύπο της Δράμας εδώ.

Την απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών μπορείτε να τη δείτε εδώ, του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων εδώ και του Υπουργείου Οικονομικών εδώ.