Χαρά Κεφαλίδου: Επιστολή Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις βόειου κρέατος 2023-2027.
Κατάθεση Αναφοράς προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό, Αρ. Πρωτ. 1095/14-01-2022

Αναφορά κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  κ. Σπήλιο Λιβανό, με αφορμή την Επιστολή των  Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις βόειου κρέατος 2023-2027,  με την οποία διαμαρτύρονται για το στρατηγικό σχέδιο της ΚΓΠ 2021-2027. Επισημαίνουν ότι το σχέδιο αυτό τους βρίσκει αντίθετους σε πολλά βασικά του σημεία και ιδιαίτερα στις προτάσεις για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις των βοοειδών. Οι διαβουλεύσεις που έγιναν για το θέμα αυτό, όπως τονίζουν, ήταν στην ουσία ανακοινώσεις ειλημμένων αποφάσεων που ελήφθησαν ερήμην τους και ζητούν την άμεση και πλήρη αλλαγή των κατηγοριών ενισχύσεων των βοοειδών και στα κονδύλια που αντιστοιχούν σ΄αυτές.  

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό

Θέμα: Επιστολή Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις βόειου κρέατος 2023-2027

Με επιστολή τους προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της ΑΜΘ διαμαρτύρονται για το στρατηγικό σχέδιο της ΚΓΠ 2021-2027, το οποίο τους βρίσκει αντίθετους σε πολλά βασικά του σημεία, ιδιαίτερα στις προτάσεις για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις των βοοειδών. Τονίζουν ότι οι διαβουλεύσεις που έγιναν σε πολλές περιοχές της χώρας, σχετικά με το θέμα αυτό, στην ουσία ήταν ανακοινώσεις ειλημμένων αποφάσεων που ελήφθησαν ερήμην τους.

Τα προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο οδηγούν σε συρρίκνωση του. Μόνο στο Νομό Δράμας έχει αποχωρήσει από την κτηνοτροφία το ¼ των κτηνοτρόφων την τελευταία τετραετία, με ορατό πλέον τον κίνδυνο αφανισμού της κτηνοτροφίας στην ΑΜΘ, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα επίλυσής τους. Σε εφτά χρόνια έχει χαθεί το 50% του ζωικού κεφαλαίου στην περιφέρεια ΑΜΘ.

Στην επιστολή τους αναφέρονται οι προτάσεις που παρουσίασε ο Υπουργός στην Κοζάνη τον 11/2021 και οι οποίες, αν τελικά ισχύσουν, θα μεταφέρουν το μεγάλο μέρος του κονδυλίου για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις των βοοειδών, από τους αγελαδοτρόφους, που έχουν τα ζώα αναπαραγωγής, στους μεγαλοπαχυντές. Δηλαδή ο κτηνοτρόφος που κάνει τη δύσκολη, την επισφαλή, τη βασική δουλειά της αναπαραγωγής αντί να ενισχυθεί περαιτέρω, τιμωρείται.

Για τους λόγους αυτούς ζητούν από το Υπουργείο:
•Την ενίσχυση με 200 ευρώ/ζώο για τις γέννες των αγελάδων.
•Την ενίσχυση με 200 ευρώ/ζώο, τα αρσενικά και θηλυκά μοσχάρια των αγελαδοτρόφων, που γεννιούνται και μένουν στην εκμετάλλευσή τους και σφάζονται μέχρι 12 μηνών.
•Την ενίσχυση με 250 ευρώ/ζώο, τα αρσενικά και θηλυκά μοσχάρια των αγελαδοτρόφων, που γεννιούνται και μένουν στην εκμετάλλευσή τους και σφάζονται από 14 μέχρι 20 μηνών.
•Την ενίσχυση με 250 ευρώ/ζώο, τις μοσχίδες αναπαραγωγής των αγελαδοτρόφων, που έχουν γεννηθεί στην εκμετάλλευσή τους.
•Την ενίσχυση για τους παχυντές με 32 ευρώ/ζώο, για τα μοσχάρια που έχουν γεννηθεί μόνο στην Ελλάδα και σφάζονται από 14 μέχρι 20 μηνών και διατηρούνται στη μονάδα τουλάχιστον 5 μήνες πριν τη σφαγή, ώστε να υπάρχει «σημαντικό κίνητρο» για ν’ αγοράζουν τα ελληνικά μοσχάρια και να μην εισάγουν από το εξωτερικό.

Σας επισυνάπτω την επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ καθώς και το δημοσίευμα στον τοπικό Τύπο για την Κτηνοτροφία στην ΑΜΘ και ζητώ να προβείτε στις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες επίλυσης των αιτημάτων τους.
Η αναφέρουσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείτε να δείτε την επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Αναφοράς εδώ και το δημοσίευμα στον τοπικό Τύπο εδώ.