Χαρά Κεφαλίδου: Αναγκαία η άμεση κρατική παρέμβαση και ενίσχυση για την επιβίωση των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων του Νομού Δράμας.
Κατάθεση Αναφοράς προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Τουρισμού, Αρ. Πρωτ. 1085/14-01-2022

Αναφορά κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής, προς τους Yπουργούς  Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα και Τουρισμού, κ. Βασίλη Κικίλια, με αφορμή τη δημοσίευση στον τοπικό τύπο ανακοίνωσης της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Δράμας,  με την οποία επισημαίνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της φιλοξενίας και ζητούν την άμεση και αυσιαστική κρατική στήριξη του κλάδου τους, με μέτρα από την Πολιτεία, προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η συνέχεια ύπαρξης και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων όσο και οι θέσεις εργασίας.  

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα,
Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη
Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη
Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα
Τον Υπουργό Τουρισμού, κ. Βασίλη Κικίλια

Θέμα: Αναγκαία η άμεση κρατική παρέμβαση και ενίσχυση για την επιβίωση των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων του νομού Δράμας.

Η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Δράμας με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο επισημαίνει την αδήριτη ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής κρατικής στήριξης της φιλοξενίας προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια της ύπαρξής της, η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και οι θέσεις εργασίας.

Στην ανακοίνωσή της επισημαίνεται ότι :

Επειδή οι επιχειρήσεις του κλάδου άντεξαν το επί διετίας σχεδόν κλείσιμο των ξενοδοχείων από τον Μάρτη του 2020 και για το μεγαλύτερο μέρος του 2021 και ξεκίνησαν και πάλι τη λειτουργία τους μόλις πριν δύο μήνες

Επειδή η διασπορά της παραλλαγής Όμικρον και τα συνεχή μέτρα που ανακοινώνονται οδηγούν σε μαρασμό τον χειμερινό τουρισμό σε όλη την ηπειρωτική χώρα, μετά από ένα δεκαήμερο τουριστικής κανονικότητας στις γιορτές

Επειδή τα ξενοδοχεία το νομού είναι στην πλειοψηφία τους οικογενειακές επιχειρήσεις και αδυνατούν να καλύψουν τις ζημιές δύο ετών

Επειδή η υγειονομική κρίση υπάρχει και θα συνεχιστεί όλο το χειμώνα, η φιλοξενία χρειάζεται τώρα άμεση ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη και

Ζητάει από την Πολιτεία τη λήψη άμεσων μέτρων όπως:

•Την εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων, από την πανδημία, τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας».

•Την ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ.

•Τη μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων, που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, κάτω του 50% ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, την εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας, διότι οι επιχειρήσεις του κλάδου κατά τους προσεχείς τρεις (3) μήνες δεν θα έχουν, επί της ουσίας, αντικείμενο δραστηριότητας.

•Την παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως την 30η-6-2022.

•Την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως την 31η-3-2022 καθώς και την ενεργειακή επιδότηση σε πετρέλαιο θέρμανσης.

Συνημμένα σας επισυνάπτω δημοσίευμα της ανακοίνωσης της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Δράμας και ζητώ να προβείτε στις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες επίλυσης των αιτημάτων.
Η αναφέρουσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείτε να δείτε την ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Δράμας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Αναφοράς εδώ.

Την απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων μπορείτε να τη δείτε εδώ, το έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας
Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΣ εδώ, του Υπουργείου Τουρισμού εδώ, του Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων εδώ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας εδώ.