Χαρά Κεφαλίδου: Την επόμενη Δευτέρα θα πάμε διαβασμένοι;
Άρθρο στο debater.gr

Από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας της δημοκρατικής παράταξης αναδείχθηκαν δύο σημαντικές παράμετροι που δεν είχαν επαρκώς αξιολογηθεί ούτε από τους συνυποψηφίους ούτε από την παράταξη, τελικά ούτε από τα άλλα κόμματα.

Η πρώτη αφορά την σαφή υπογράμμιση του κενού που αφήνει η κυβερνητική πολιτική στη διαχείριση της καθημερινότητας των πολιτών, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο ανασφάλειας και ανησυχίας, παρά τη γενικότερη προσπάθειά της να διατηρήσει μια, εν τέλει επίπλαστη εικόνα ευφορίας και susses story. Ταυτόχρονα, την ανικανότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αφουγκραστεί τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και να δώσει πειστικές απαντήσεις.

Η δεύτερη παράμετρος έχει παραλήπτη το ίδιο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ και δείχνει με απόλυτη ευκρίνεια το πρόταγμα – πρόσταγμα για ανανέωση που σχηματοποιήθηκε στην επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, νέου ηλικιακά, με επαρκή κομματική εμπειρία και ευρωπαϊκό αέρα και την ίδια ώρα άγνωστη, προς το παρόν, στο ευρύ κοινό πολιτική πρόταση.

Το ξεκάθαρο αίτημα των προοδευτικών πολιτών, το οποίο – προς έκπληξη όλων – διατυπώθηκε κυρίως από τις νεότερες γενιές που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους για ανανέωση, δεν αφορά τα φυσικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων, αφορά τη σύγχρονη ιδεολογική ταυτότητα του χώρου και υποδεικνύει τις προσδοκίες που έχουν από εμάς για τη διατύπωση προτάσεων που δίνουν έμφαση στον άνθρωπο, την κοινωνική συνοχή, την ισότητα των ευκαιριών και την συμπερίληψη σε ένα περιβάλλον ασταθές, ταχύτατα μεταβαλλόμενο και σε πρώτη ανάγνωση οικονομικά απόλυτα απειλητικό.

Η υποδεικνυόμενη από τους προοδευτικούς πολίτες Ανανέωση, σημαίνει απαγκίστρωση από παλαιοκομματικές τακτικές ακαμψίας και καθήλωσης. Η κοινωνία των πολιτών, περισσότερο έτοιμη ίσως από την πολιτική ηγεσία, δείχνει τη σύγχρονη αντίληψη του ρόλου των παρατάξεων. Σήμερα ο σαφής ιδεολογικός προσανατολισμός και οι ξεκάθαρες αρχές που διέπουν ένα κόμμα, δεν κινδυνεύουν ούτε από τον διάλογο ούτε από τις συγκλίσεις. Η καθαρότητα θέσεων δεν ταυτίζεται με κομματικές αγκυλώσεις, υλοποιείται μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις στην πολιτική καθημερινότητα.

Η προσεχής Κυριακή θα περάσει. Τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, η νέα ηγεσία του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας έχει την μεγάλη ευθύνη να ανταποκριθεί και να τιμήσει την τεράστια ευκαιρία που μας πρόσφεραν οι προοδευτικοί πολίτες.

Έχουμε χρέος να δώσουμε άμεσα λύσεις σε όλα τα υπαρκτά προβλήματα κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και να αποσαφηνίσουμε το πολιτικό μας στίγμα και την δική μας πρόταση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες, κυρίως οι πιο ευάλωτοι και αυτοί που βρίσκονται στην πιο παραγωγική ηλικία στη δίνη της αγωνίας για το μέλλον.

Το μεγάλο στοίχημα για την παράταξη δεν είναι της επόμενης Κυριακής. Είναι της ερχόμενης Δευτέρας και πόσο “διαβασμένοι” θα είμαστε στο “μάθημα” που μας έδωσε η πέρα από κάθε προσδοκία συμμετοχή της κοινωνίας.

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο και εδώ.