Χαρά Κεφαλίδου: Λειτουργία Ολιγομελών Τμημάτων Ομάδων μαθημάτων Προσανατολισμού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2021-22
Κατάθεση Αναφοράς προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Αρ.Πρωτ.:3973/24.09.2021

Αναφορά κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας  και Τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ν. Κεραμέως, με την οποία ζητά να επανεξεταστεί η αναγκαιότητα της λειτουργίας Ολιγομελών Τμημάτων Ομάδων Μαθημάτων Προσανατολισμού Γενικού Λυκείου, για το σχολικό έτος 2021-22, σε σχολεία της Δράμας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς: Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ν. Κεραμέως

Θέμα: Λειτουργία Ολιγομελών Τμημάτων Ομάδων μαθημάτων Προσανατολισμού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2021-22

Στην με αρ. πρωτ. 106077/Δ2/01-09-2021 Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναφέρονται οι σχολικές μονάδες που έλαβαν, κατά παρέκκλιση, άδεια λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων Ομάδων μαθημάτων Προσανατολισμού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2021-22.

Στον νομό Δράμας, όμως, εκτός από τα τμήματα των σχολικών μονάδων που έλαβαν τη σχετική έγκριση, υπάρχουν και τμήματα μονάδων, τα οποία δεν αναφέρονται στην απόφαση αυτή, και τα οποία θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν. Τα τμήματα αυτά είναι τα: ΓΕΛ Δοξάτου, ΓΕΛ Καλαμακίου, Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Νικηφόρου (το τελευταίο σχολείο είχε επισκεφθεί και ο Πρωθυπουργός, στην τελευταία του επίσκεψή του στη Δράμα, εκφράζοντας τον θαυμασμό του «για το πρωτοποριακό έργο που γίνεται στο γυμνάσιο Νικηφόρου, στα ορεινά της Δράμας»).

Στο Ημερήσιο ΓΕΛ Δοξάτου, πληρούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας εφόσον, σύμφωνα με το από 03/09/2021 Αίτημα του σχολείου, στην Ομάδα Σπουδών Οικονομίας αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών, από 5 έγινε 6, μετά τη δήλωση ενός μαθητή για αλλαγή ομάδας προσανατολισμού.

Επίσης, στο ΓΕΛ Καλαμπακίου, η ανάγκη λειτουργίας των ολιγομελών τμημάτων θεωρείται επιβεβλημένη εξαιτίας και του χρόνιου προβλήματος που βιώνει, πάνω από πέντε χρόνια, της μη λειτουργίας λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου του Γυμνασίου και Λυκείου, με αποτέλεσμα η στέγαση να πραγματοποιείται σε πολλά σχολικά κτίρια, διαφορετικών Κοινοτήτων, της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και αναγκάζει πολλούς μαθητές να πηγαίνουν σε άλλα σχολεία της Δράμας.

Επιπρόσθετα, θα ήθελα να θέσω υπόψη σας τις ιδιαιτερότητες των σχολείων του νομού μας και τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουν οι μαθητές στην επαρχία και πόσο μάλλον τη σημερινή εποχή όπου η πανδημία είναι σε εξέλιξη.

Οι μετακινήσεις μέσω αστικής συγκοινωνίας έχουν καταστεί προβληματικές εξαιτίας αφενός των μειωμένων δρομολογίων και αφετέρου λόγω του συγχρωτισμού με μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Επομένως, υπάρχει και αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης της νόσου covid-19 και χάσιμο πολύτιμου χρόνου για τους μαθητές μας.

Τέλος, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η ψυχολογία των μαθητών, επειδή η μετακίνησή τους σε άλλη σχολική μονάδα τους αποκόπτει από τους συμμαθητές που είχαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος και με τους οποίους είχαν αναπτύξει συναισθηματικό δέσιμο αλλά και με τους διδάσκοντες από τους οποίους, πέραν από το συναισθηματικό κομμάτι, είχαν άμεση βοήθεια και στο μαθησιακό πλαίσιο.

Σας ζητώ να λάβετε υπόψιν τα ανωτέρω και να επανεξετάσετε την λειτουργία των Ολιγομελών Τμημάτων Ομάδων Μαθημάτων Προσανατολισμού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2021-22 στα σχολεία της Δράμας, προβαίνοντας στις αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες.

Η αναφέρουσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας εδώ.