Χαρά Κεφαλίδου: Η Γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού, μια ιστορία παγκόσμιας ντροπής, πρέπει να μείνει ζωντανή στη μνήμη τη δική μας, στη μνήμη των παιδιών μας.
Δήλωση για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.

Με αφορμή την Ημέρα «Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος», όπως αυτή καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου, η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«14η Σεπτεμβρίου του 1922: η μεγαλύτερη εθνική συμφορά στην ιστορία του νεότερου Ελληνισμού».

Σήμερα συμπληρώνονται 99 χρόνια από μια ματωμένη σελίδα στην ιστορία του νεότερου Ελληνισμού. Ήταν 14η Σεπτεμβρίου του 1922 όταν εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικές «Ψυχές της Ανατολής» σφαγιάστηκαν, εκδιώχθηκαν και εν τέλει εκτοπίστηκαν στην κυρίως Ελλάδα. Αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή, σε συνδυασμό με την πυρπόληση της Σμύρνης, αποτελεί την κορυφαία στιγμή του δράματος του εγχειρήματος στην Μικρασία.

Σήμερα καλούμαστε όλοι να τιμήσουμε την ημέρα της «Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος». Τιμούμε όχι μόνο τον βίαιο αφανισμό ενός ολόκληρου λαού με σφαγές, λεηλασίες, έκτροπα, προσφυγιά αλλά και την εξόντωση και το διωγμό των εθίμων, των παμπάλαιων παραδόσεων, των σκέψεων, με λίγα λόγια τον ξεριζωμό κάθε ελληνικού και χριστιανικού στοιχείου. Οι πρόγονοί μας, εσκεμμένα και μεθοδικά, ξεριζώθηκαν και εξοντώθηκαν, με τους πιο απάνθρωπους τρόπους, γιατί ήταν αυτό που ήταν: Έλληνες και Χριστιανοί.

Αναμφισβήτητα η τραγική αυτή καταστροφή σηματοδοτεί την σπουδαιότερη εθνική συμφορά στα χρόνια του νέου Ελληνικού κράτους και για αυτόν τον λόγο επιβάλλεται να μην λησμονηθεί. Υποχρέωση του καθένα μας είναι να γνωρίζει και να μεταλαμπαδεύει στα παιδιά του και στα παιδιά των παιδιών του, αυτό που κάποιοι ακόμα και σήμερα θεωρούν «ατύχημα της ιστορίας».

Αυτή η μέρα μάς θυμίζει το παρελθόν μας και μας βοηθά να κερδίσουμε την ελπίδα για το μέλλον μας. Χρέος όλων μας είναι να κρατήσουμε ανεξίτηλη στη μνήμη μας τη θυσία αυτών των ανθρώπων, των προγόνων μας, των παππούδων μας και των γιαγιάδων μας. Να γίνει φάρος στη ζωή μας, να μας καθοδηγεί και ποτέ να μην επιτρέψουμε, σε κανέναν, να προκαλέσει τέτοια καταστροφή στις ζωές μας και τον τόπο μας.

Η Γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού, μια ιστορία παγκόσμιας ντροπής, πρέπει να μείνει ζωντανή στη μνήμη τη δική μας, στη μνήμη των παιδιών μας.