Η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής, ξεναγήθηκε διαδικτυακά στο περίπτερο της “Μακεδονίας” και του Makthes.gr στην 85η ΔΕΘ και παραχώρησε συνέντευξη, μέσω της πλατφόρμας skype για τις δυσκολίες της φετινής σχολικής χρονιάς και τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται, καθώς την περασμένη χρονιά εφαρμόστηκαν μέτρα που δεν είχαν ως προτεραιότητα τα παιδιά.
«Τα σχολεία άνοιξαν εδώ και μία εβδομάδα, το σίγουρο είναι ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να μείνουν ανοικτά, αλλά για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται η πολιτεία και κυρίως η κυβέρνηση, να φροντίσουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια όλα τα σχολεία της χώρας.
Η επιτυχής εφαρμογή και η επιτυχία των μέτρων είναι κάτι που οφείλει η πολιτεία να εξασφαλίσει, όπως και η παρακολούθηση της υλοποίησης των μέτρων ασφάλειας στα σχολεία. Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι αυτά τα δυο χρόνια έχουν υπάρξει πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα, διότι τα μέτρα τα οποία εφαρμόστηκαν ήταν μέτρα που δεν είχαν ως πρώτη προτεραιότητα τα παιδιά και την κάθε περιοχή και με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, αλλά ήταν οριζόντια μέτρα. Αυτό που φέτος φαίνεται ότι θα χρειαστεί και στην εκπαιδευτική διαδικασία, είναι να έχουμε έναν αξιόπιστο μηχανισμό ιχνηλάτησης».
Η βουλευτής αναφέρεται και στο ρόλο του ΕΟΔΥ και την παρουσία που θα πρέπει να έχουν τα κλιμάκια στις αυλές των σχολείων. «Μια πρόταση που έχουμε καταθέσει είναι ο ίδιος ο ΕΟΔΥ να διενεργεί τους ελέγχους και να καταγράφει τα κρούσματα ώστε να υπάρχει μια αξιόπιστη ιχνηλάτηση, αυτό συμβαίνει βέβαια και πρέπει να γίνεται στις αυλές των σχολείων και όχι στα σπίτια. Ανακοινώνουν ότι καταγράφεται μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων εκπαιδευτικών, ωστόσο θέλει μεγάλη προσοχή και από τα παιδιά, γιατί ο χειμώνας αυτός έχει πολλές ιδιαιτερότητες και την ίδια ώρα υπάρχει ένα μεγάλο αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Δράμα και δύσκολα θα πειστούν να εμβολιαστούν».
Ολόκληρος ο νομός της Δράμας… με μία αναισθησιολόγο
Η κ.Κεφαλίδου μιλάει και για τα προβλήματα που υπάρχουν στο νοσοκομείο της Δράμας, το οποίο είναι υποστελεχωμένο και υπάρχει μόνο μία αναισθησιολόγος για 100 χιλιάδες κατοίκους ,γεγονός που έχει ως συνέπεια την αναστολή ακόμα και σημαντικών χειρουργείων.
«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει ανησυχία στο σύνολο της κοινωνίας της πόλης για αυτό και πραγματοποιήθηκαν τρεις συσκέψεις με τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας και με νοσοκομειακούς γιατρούς και φορείς της πόλης, για το θέμα του νοσοκομείου μας, το οποίο λειτουργεί εδώ και χρόνια υποστελεχωμένο και με οριακές δυνατότητες και από την προηγούμενη κρίση, ωστόσο η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη αυτή την περίοδο.
Τα προβλήματα που υπάρχουν στο νοσοκομείου της Δράμας είναι η υποστελέχωση του, καθώς υπάρχει ένας αναισθησιολόγος για 100 χιλιάδες κατοίκους και επιπλέον από τις γύρω περιοχές, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αδυνατούν να προγραμματιστούν χειρουργεία και αναστέλλονται. Γνωρίζουμε ότι και άλλα περιφερειακά νοσοκομεία έχουν προβλήματα, αλλά πρωτεύουσα νομού να υπάρχει μόνο μία αναισθησιολόγος νομίζω πως δεν είναι κάτι που το συναντάμε συχνά. Παράλληλα, έχουμε τη μεγαλύτερη Παθολογική Κλινική, με 52 κλίνες, λόγω συγχωνεύσεων που αποτελείται με 4 μόνο Παθολόγους και πρόκειται για κάτι που μας προβληματίζει καθώς η λειτουργία του νοσοκομείου είναι επισφαλής, εκπέμπουμε SOS στην κυβέρνηση και ζητάμε να σκύψει πάνω στα προβλήματα του νοσοκομείου της Δράμας».
Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη και στην ιστοσελίδα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, εδώ.