Σκοπεύει η κυβέρνηση να εκχωρήσει τα “κόκκινα” δάνεια των αγροτών σε ιδιώτες;
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Την Πέμπτη 7 Απριλίου, η βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου μαζί με άλλους 11 βουλευτές της  Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατέθεσε Ερώτηση τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Τσακαλώτο και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου (με αρ. πρωτ. 4572),  σχετικά με τα “κόκκινα” δάνεια των αγροτών, καθώς τα περισσότερα από αυτά έχουν ως υποθήκη τη γεωργική γη και τις υποδομές τους, τονίζοντας ότι χωρίς αυτά δεν μπορούν να ασκήσουν την γεωργική τους δραστηριότητα.

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ρωτούν τους Υπουργούς, εάν θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ο Νόμος 4235/2014 και εάν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκχώρηση των “κόκκινων” δανείων των αγροτών σε ιδιώτες, με κίνδυνο την απώλεια της αγροτικής γης τους και των παραγωγικών εγκαταστάσεων, που όμως είναι βασικές προϋποθέσεις για τη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

  1. Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
  2. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου

ΘΕΜΑ: Σκοπεύει η κυβέρνηση να εκχωρήσει τα κόκκινα δάνεια των αγροτών σε ιδιώτες;

Έντονη ανησυχία επικρατεί στον αγροτικό κόσμο για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σχετικά με τα ενυπόθηκα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους (“κόκκινα” δάνεια), καθώς τα περισσότερα από αυτά έχουν ως υποθήκη γεωργική γη και υποδομές, χωρίς τις οποίες δεν θα μπορούν να ασκήσουν την γεωργική τους δραστηριότητα.

Με το άρθρο 70 του Νόμου 4235/2014 αντιμετωπίσθηκε το ζήτημα της προσαρμογής της εμπράγματης διασφάλισης προς την ΑΤΕ με υποθήκη αγρών, εγκαταστάσεων, οικοπέδων, οικιών και λοιπών ακινήτων, στο σημερινό ύψος του υπολειπόμενου δανείου καθώς και η προστασία 15.000 αγροτών με υποθήκες 500.000 στρέμματα αγροτικής γης που δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν προσωρινά τα δάνεια τους. Με την εφαρμογή του 4235/2014 αντιμετωπίσθηκαν πολλά προβλήματα της παραγωγικής διαδικασίας με την εξασφάλιση της αναγκαίας γεωργικής γης, ώστε οι αγρότες να παράγουν προς όφελος των ίδιων και της ελληνικής γεωργίας, μέσα στο πλαίσιο:

1) Της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας,
2) της βούλησης παραμονής της αγροτικής γης σε αγρότες,
3) της βούλησης διατήρησης ή δημιουργίας βιώσιμων αγροτικών εκμεταλλεύσεων,
4) της βούλησης υποστήριξης και διευκόλυνσης της εγκατάστασης νέων αγροτών και νέων επιστημόνων σε αγροτικές εκτάσεις
5) της εμπέδωσης του κοινού περί δικαίου αισθήματος των πολιτών.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

  1. Θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ο Νόμος 4235/2014;
  2. Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκχώρηση των “κόκκινων” δανείων των αγροτών σε ιδιώτες με κίνδυνο την απώλεια της αγροτικής γης και των παραγωγικών εγκαταστάσεων που είναι βασικές προϋποθέσεις για τη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Αρβανιτίδης Γεώργιος
Θεοχαρόπουλος  Αθανάσιος
Κεγκέρογλου  Βασίλειος
Κεφαλίδου Χαρά
Κουτσούκος  Γιάννης
Κρεμαστινός  Δημήτριος
Κωνσταντινόπουλος  Οδυσσέας
Κωνσταντόπουλος  Δημήτριος
Μανιάτης  Ιωάννης
Παπαθεοδώρου  Θεόδωρος
Τζελέπης  Μιχαήλ
Χριστοφιλοπούλου  Εύη

Δείτε την απάντηση του Υπουργείου εδώ.