Χαρά Κεφαλίδου:Μεγάλες καταστροφές από χαλαζοπτώσεις σε Λευκόγεια, Χρυσοκέφαλο και Εξοχή, στο Νομό Δράμας
Κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξη & Τροφίμων Αρ.Πρωτ.8321/29.7.2021

Ερώτηση κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό, σχετικά με τις μεγάλες καταστοφές που προκλήθηκαν, λόγω των χαλαζοπτώσεων και των έντονων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν σε Λευκόγεια, Χρυσοκέφαλο και Εξοχή, του Νομού Δράμας.  

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό

Θέμα: Μεγάλες καταστροφές από χαλαζοπτώσεις σε Λευκόγεια, Χρυσοκέφαλο και Εξοχή, στο Νομό Δράμας

Μεγάλα προβλήματα δημιούργησε η χθεσινή έντονη χαλαζόπτωση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν σε Λευκόγεια, Χρυσοκέφαλο και Εξοχή, του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, του Νομού Δράμας, στις αγροτικές καλλιέργειες και ιδιαίτερα της πατάτας, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη έκταση, περί το 80%.

Επειδή στις ως άνω περιοχές η καταστροφή και οι ζημιές στην παραγωγή πατάτας είναι ολοκληρωτικές.

Επειδή χαλάζι στο χαλάζι, καθυστέρηση στην καθυστέρηση για την καταβολή των εγκεκριμένων κρατικών ενισχύσεων του 2020, λόγω Covid, για τις καλοκαιρινές και φθινοπωρινές πατάτες, χάνεται η παραγωγή και οι πατάτες Νευροκοπίου θα αποτελέσουν παρελθόν.

Μετά τα ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την επίσπευση της διαδικασίας των ελέγχων και την άμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛ.Γ.Α., προκειμένου να αποζημιωθούν έγκαιρα οι αγρότες των περιοχών που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειές τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, στις περιοχές του Νομού Δράμας;

2. Πότε προβλέπεται να πληρωθούν, τις εγκεκριμένες κρατικές ενισχύσεις του 2020 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι πατατοπαραγωγοί του Κ. Νευροκοπίου, για την καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείτε να διαβάσετε την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ καθώς και το συνημμένο έγγραφο του ΕΛ.Γ.Α. εδώ.