Χαρά Κεφαλίδου: Επιβεβλημένη η οργάνωση και ο σχεδιασμός ολοκληρωμένου δικτύου προσβάσιμων σημείων για Άτομα με αναπηρία ή κινητικές δυσκολίες
Κατάθεση Ερώτησης προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Τουρισμού Αρ.Πρωτ. 8244/26.07.2021

Ερώτηση κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Τουρισμού, σχετικά με την επιβεβλημένη οργάνωση και τον σχεδιασμό ολοκληρωμένου δικτύου προσβάσιμων σημείων για Άτομα με αναπηρία ή κινητικές δυσκολίες προκειμένου να επισκέπτονται τη θάλασσα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς (1) Εσωτερικών, (2) Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, (3) Οικονομικών και (4) Τουρισμού

Θέμα: «Οργάνωση και σχεδιασμός ολοκληρωμένου δικτύου προσβάσιμων σημείων για Άτομα με αναπηρία ή κινητικές δυσκολίες»

Δυστυχώς, φαίνεται ότι περνάει «κάτω από τα ραντάρ» της επικαιρότητας αλλά και της γενικότερης κοινωνικής αντίληψης και ευαισθησίας, το γεγονός πως όταν ο γενικός πληθυσμός επισκέπτεται μαζικά τις παραλίες κατά τους θερινούς ιδίως μήνες, τα Άτομα με αναπηρία ή κινητικές δυσκολίες …κάθονται στο σπίτι τους.

Και όμως οι περιορισμοί της ανωτέρω κατηγορίας εμποδιζόμενων συμπολιτών μας θα μπορούσαν να πάψουν να υφίστανται σε σημαντικό βαθμό, αν γινόταν ευρεία χρήση του πρωτοποριακού αυτόνομου συστήματος θαλάσσιας πρόσβασης ΑμεΑ (Seatrac).

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ηλεκτροκίνητα καθίσματα που επιτρέπουν την αυτόνομη και ασφαλή πρόσβαση ατόμων με κινητικές αναπηρίες στη θάλασσα, τα οποία επιπροσθέτως είναι ενεργειακά αυτόνομα, καθώς διαθέτουν φωτοβολταϊκά πάνελ και δεν απαιτούν τροφοδότηση από το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Εναλλακτική επιλογή φαίνεται να αποτελεί και το ειδικό αμφίβιο τροχοκάθισμα κατάλληλο για διακίνηση στην παραλία και πρόσβαση στη θάλασσα, καθότι επιπλέει (Floating Wheelchair).

Με βάση τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό πως η τοποθέτηση και λειτουργία των ανωτέρω μηχανημάτων προσφέρει διευκόλυνση και διέξοδο σε πολλούς ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, που αναγκάζονταν να πηγαίνουν για μπάνιο σε μερικώς μόνο προσβάσιμες παραλίες, λόγω μορφολογίας, ή αν αυτές δεν βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, να μην απολαμβάνουν καθόλου το κολύμπι στην θάλασσα.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να σημειωθεί πως σε αρκετούς νομούς της χώρας, εμπνευσμένοι αυτοδιοικητικοί προσπαθούν τα τελευταία χρόνια μέσα από συντονισμένες προσπάθειες, να δημιουργήσουν δομές, όπως οι ανωτέρω, που θα εξυπηρετούν τα άτομα με αναπηρία, με τις προσπάθειες ωστόσο να βρίσκονται σε πρωτόλειο στάδιο, μην επιτρέποντας να κάνουμε λόγο για μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόσβασης των ΑμΕΑ στις παραλίες.

Δεδομένου ότι πρόσφατα συστάθηκε και συγκροτήθηκε η Εθνική Επιτροπή Προσβασιμότητας, η οποία έχει το σύνολο της αρμοδιότητας, για να εισηγείται σε θεσμικό επίπεδο τις υλοποιήσεις ανάλογων προγραμμάτων.

Δεδομένου ότι η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία ή μερική δυσκολία στην κίνηση στις παραλίες, θα έπρεπε να αποτελεί ζήτημα αιχμής για την κοινωνία και την Πολιτεία, ιδίως σε μία χώρα που η θερινή περίοδος διαρκεί πολύ και οι παραλίες για το ευρύ κοινό βρίσκονται παντού και σε κάθε νομό.

Δεδομένου ότι η χώρα με τα χιλιάδες χιλιόμετρα παραλιών που διαθέτει, με τον πληθυσμό που έχει, αλλά και τον ανάλογο αριθμό ατόμων με αναπηρία, γηρατειά ή κινητικά προβλήματα, σε προσωρινή ή μόνιμη βάση, οφείλει να διαθέτει επαρκείς δομές, προκειμένου να επιτρέψει στα άτομα με αναπηρία να επισκέπτονται τη θάλασσα.

Ερωτώνται οι συναρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε τι βαθμό τους έχει απασχολήσει η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στα παράλια της χώρας;
2. Υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη δημιουργία ενός δικτύου σημείων «προσβασιμότητας» στις κυριότερες παραλίες ανά νομό της χώρας, με σύγχρονα συστήματα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα;
3. Αν ναι, πως σκέφτονται να χρηματοδοτήσουν ένα τέτοιο φιλόδοξο project περαιτέρω, προκειμένου οι πολίτες όλων των ηλικιών με αναπηρία να μπορέσουν να απολαύσουν τη θάλασσα και το κολύμπι, το οποίο εκτός από δικαίωμα αποτελεί και ανάγκη, καθώς η θαλασσοθεραπεία αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο αποκατάστασης ασθενών με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα;
4. Έχει καταθέσει η Εθνική Επιτροπή Προσβασιμότητας την πρότασή της επί των παραπάνω;
5. Προτίθεστε να χρηματοδοτήσετε το μεγάλο έργο της προσβασιμότητας των παραλιών από τα ΑμεΑ και τους έχοντες κινητικά προβλήματα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, δεσμεύοντας πόρους, για την χρηματοδότηση έργων σε διάφορες δημόσιες υποδομές, των παραλιών συμπεριλαμβανομένων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ευαγγελία Λιακούλη

Γιώργος Μουλκιώτης

Κώστας Σκανδαλίδης

Γιώργος Φραγγίδης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Γιώργος Αρβανιτίδης

Αχμέτ Ιλχάν

Χρήστος Γκόκας

Χαρά Κεφαλίδου

Ανδρέας Λοβέρδος

Μπαράν Μπουρχάν

Δημήτρης Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Γιώργος Παπανδρέου

Ανδρέας Πουλάς

Δείτε τη σχετική δημοσίευση στο  www.kinimaallagis.gr.

Δείτε την απάντηση του Υπουργείου Τουρισμού εδώ το συνημμένο σχετικό έγγραφο της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Τομέα Τουρισμού εδώ, του Υπουργείου Οικονομικών εδώ, του Υπουργείου Εργασίας εδώ, του Υπουργείου Εσωτερικών εδώ, του Υπουργείου Περιβάλλοντος εδώ και εδώ και εδώ.