Χαρά Κεφαλίδου: Αδικαιολόγητοι και κοινωνικά ανάλγητοι οι αποκλεισμοί ατόμων με αναπηρία από τις Ειδικές Θεραπείες
Κατάθεση Ερώτησης προς τους Υπουργούς Επικρατείας, Υγείας και Εργασίας Αρ.Πρωτ.7447/22.06.2021

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας, προς τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και τον Υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με τον αποκλεισμό από τις Ειδικές Θεραπείες ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) μετά την ενηλικίωσή τους, τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικία τους. 

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, Βουλευτής Β’2 Δυτικού Τομέα Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Υποεπιτροπής για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία της ΒτΕ και κ. Ανδρέας Πουλάς, Βουλευτής Αργολίδος και υπεύθυνος Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη
Τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια
Τον Υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη

Θέμα: Αδικαιολόγητοι και κοινωνικά ανάλγητοι οι αποκΘλεισμοί ατόμων με αναπηρία από τις Ειδικές Θεραπείες

Επανέρχομαι σήμερα με Ερώτηση, μετά την επί μήνες αναπάντητη Αναφορά που κατέθεσα προς τον Υπουργό Υγείας στις 10 Μαρτίου 2021, με αριθ. πρωτ: 1867, στο φλέγον θέμα του αποκλεισμού από τις Ειδικές Θεραπείες ατόμων με αναπηρία.

Δεκάδες φορείς από όλη τη χώρα απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Υγείας και τα συναρμόδια Υπουργεία σχετικά με τις περικοπές των ειδικών θεραπειών των ατόμων που χρήζουν Ειδικής Αγωγής μετά την ενηλικίωσή τους, τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικία τους.

Επειδή οι γονείς και κηδεμόνες παιδιών με νοητικές αναπηρίες (με αυτισμό και νοητική υστέρηση), καθώς και με κινητικές αναπηρίες, αντιμετωπίζουν σωρεία δυσκολιών και εμποδίων από τη γέννηση των παιδιών τους και για όλη την υπόλοιπη ζωή τους, χρειάζονται το κράτος αρωγό στον δύσκολο αγώνα τους για την αξιοπρεπή και ισότιμη συμμετοχή των παιδιών τους στην κοινωνία.

Επειδή πολλές οικογένειες βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να ανακαλύπτουν, με έκπληξή τους, ότι μόλις το παιδί́ τους ενηλικιώνεται, συχνά, οι ελεγκτικοί́ μηχανισμοί́ περικόπτουν τις μισές και πλέον θεραπείες με τη δικαιολογία πως δεν είναι πλέον απαραίτητες, χωρίς κάποια επαναξιολόγηση, χωρίς κάποια εκτίμηση των αναγκών, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ισόβιες.

Επειδή το πρώτο που περικόπτεται είναι οι Λογοθεραπείες, οι οποίες, σύμφωνα με τους ειδικούς Ιατρούς και Θεραπευτές, θα πρέπει να συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής των ατόμων με νοητικές αναπηρίες, διότι βελτιώνει τον προφορικό και γραπτό τους λόγο και παράλληλα βοηθά στα προβλήματα κατάποσης και κίνησης του στοματοφάρυγγα καθώς και στα μασητικά προβλήματα.

Επειδή το δεύτερο που περικόπτεται είναι η Ειδική Διαπαιδαγώγηση των ατόμων με νοητικές αναπηρίες, που είναι απολύτως απαραίτητη για την συνέχιση της εκπαίδευσής τους. Επειδή η Ειδική Αγωγή δεν αφορά μόνο στις μαθησιακές δυσκολίες, στο πλαίσιο ενός σχολείου, αλλά και στη διόρθωση της συμπεριφοράς και της κοινωνικής προσαρμογής τους σε νέα δεδομένα (εκπαιδευτικό πλαίσιο, ξενώνας, προσαρμοσμένη εργασία) κατά την ενήλική ζωή τους.

Επειδή η διακοπή́ παροχής των απαραιτήτων Ειδικών Θεραπειών για τα ΑμεΑ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις οδηγίες των Ιατρών και των Θεραπευτών αλλά́ και κατά́ παράβαση των ίδιων των νόμων, που ορίζουν τη συνέχιση των Ειδικών Θεραπειών στην ενήλικη ζωή́.

Επειδή απεγνωσμένοι γονείς, οργανωμένοι σε σωματεία, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, φίλων και αρωγών, απευθύνθηκαν σε εσάς και στα συναρμόδια Υπουργεία και ζητούσαν και ζητούν το αυτονόητο, δηλαδή να συνεχίσουν τα παιδιά́ τους να ζουν με αξιοπρέπεια και με πρόσβαση στις Ειδικές Θεραπείες που χρειάζονται και τους είναι απαραίτητες, σύμφωνα με τις γνωματεύσεις των ειδικών ιατρών, για να μην οδηγηθούν σε πισωγυρίσματα.

Επειδή, όπως σίγουρα θα σας είναι γνωστό, οι δαπάνες που καταβάλει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στα άτομα με αναπηρία, αποτελούν, στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα μικρό μέρος μόνο του συνόλου των δαπανών που χρειάζεται η κάθε οικογένεια για να ανταπεξέλθει στο σύνολο των εξόδων (θεραπειών, πολλαπλών χειρουργείων, ειδικές κινησιοθεραπείες σε θεραπευτικές πισίνες, θεραπευτική ιππασία ανηλίκων και ενηλίκων, κλπ.) και των επιβαρύνσεων που καταβάλλουν προκειμένου το μέλος της που έχει αναπηρία να ζει ισότιμα με τους άλλους ανθρώπους και με αξιοπρέπεια.

Πώς είναι δυνατόν, κατόπιν τούτων, να στερείτε από τις οικογένειες αυτές τις Ειδικές Θεραπείες, οι οποίες είναι εκ των ων ουκ άνευ για αυτές και για να μην έχουν τα παιδιά τους πισωγυρίσματα στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί με χρόνιες προσπάθειες και με τις ιατρικά ενδεδειγμένες θεραπείες;

Επειδή, τέλος, το να θεωρούνται «δαπάνες» και να περικόπτονται οι αναγκαίοι πόροι για τις απαραίτητες, για τα άτομα με αναπηρία, Ειδικές Θεραπείες, είναι κοινωνική αναλγησία, κοινωνικά και ηθικά απαράδεκτη πολιτική που δεν αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου και μέλος της Ε.Ε. όπως είναι η χώρα μας.

Μετά τα ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε και πώς σκοπεύετε να επιλύσετε, επιτέλους, το πρόβλημα του αποκλεισμού των ενηλίκων ατόμων με αναπηρία από τις απαραίτητες και, σε πολλές περιπτώσεις, ισόβιες και αναγκαίες Ειδικές Θεραπείες τους; Είναι στις προθέσεις των Υπουργείων σας να δοθεί μια οριστική λύση ώστε να δίδεται απρόσκοπτη πρόσβαση στις αναγκαίες Ειδικές Θεραπείες των ατόμων με αναπηρία οι οποίες είναι απαραίτητες και μετά την ενηλικίωσή τους;

2.Στις περιπτώσεις που οι Ειδικοί Θεράποντες Ιατροί γνωματεύουν την συνέχιση των Ειδικών Θεραπειών και μετά το 18ο έτος, βάσει εντολών ποίων και στηριζόμενοι σε ποιες διατάξεις απορρίπτονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σειρά Ειδικών Θεραπειών με την ενηλικίωση των ΑμεΑ;

3.Είναι στις προθέσεις σας η δέσμευση της αμέσου εξέτασης και, με βάση τις πρακτικές και καθημερινές ανάγκες των ΑμεΑ, η διόρθωση των ανωτέρω αδικιών και ανισοτήτων εις βάρος τους;

4.Τι προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία, που ολοκληρώθηκε µε ευθύνη του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη τον Οκτώβριο του 2020, για την κατηγορία των ΑμεΑ που πάσχουν από νοητική αναπηρία και την αντιμετώπισή τους μετά την ενηλικίωση;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Χαρά Κεφαλίδου

Νάντια Γιαννακοπούλου

Ανδρέας Πουλάς

Μπορείτε να διαβάσετε την απάντηση του Υπουργού Επικρατείας εδώ του Υπουργείου Υγείας εδώ  και του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων εδώ.