Χαρά Κεφαλίδου: Δημιούργησαν μία αχρείαστη αναστάτωση και άκαιρη ανασφάλεια στην εκπαιδευτική κοινότητα
Συνέντευξη στην Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής

Συνέντευξη παραχώρησε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και Υπεύθυνη Παιδείας και Θρησκευμάτων στην Εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής και τη δημοσιογράφο Έλενα Αποστολίδου.

Πως αποτιμάτε τη φετινή σχολική χρονιά που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και πως αξιολογείτε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό; 

Μετά την εμπειρία της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς που τελείωσε χωρίς να αρχίσει ουσιαστικά, το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας βρίσκεται σε σύγχυση από τον κυβερνητικό καταιγισμό μέτρων διάσπαρτων, αποκομμένων από ένα συνολικό σχέδιο κατανοητό και γνωστό στην ελληνική κοινωνία.

Πολιτικές που μέσα στη δίνη της πανδημίας ανακοινώθηκαν, ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται βιαστικά από το υπουργείο Παιδείας, δημιούργησαν μια αχρείαστη αναστάτωση και άκαιρη ανασφάλεια στο χώρο της Παιδείας που κρατάει πολύ παραπάνω από όσο αντέχουμε όλοι μας.

Στη νέα κανονικότητα, η Πολιτεία καλείται να απαντήσει στις προκλήσεις που ανέδειξε η πανδημία και σωρεύονται στις χρόνιες ανεπάρκειες στον χώρο της Εκπαίδευσης. Έως σήμερα η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης ακροβατεί μεταξύ ολιγωρίας στα επείγοντα, και βιασύνης σε μεγαλεπήβολα ασαφή σχέδια για την παρεχόμενη εκπαίδευση στην Ελλάδα μετά την πανδημία. Τα μαθησιακά κενά που δημιουργήθηκαν σε μαθητές και φοιτητές ουδέποτε αντιμετωπίστηκαν, η επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει ανάπηρη με χάσμα γνώσης που δεν αναπληρώθηκε και εκπαιδευτικούς μόνους να σηκώσουν όλο το βάρος της κρατικής ανεπάρκειας.

Σχόλιο για τις Πανελλαδικές εξετάσεις  που κάνουν πρεμιέρα την ερχόμενη Δευτέρα.

Για τα παιδιά της Γ’ Λυκείου η χρονιά που πέρασε, υπήρξε ασύλληπτα δύσκολη. Την προσεχή Δευτέρα, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα νέο πρωτοεφαρμοζόμενο σύστημα εισαγωγής που μειώνει σημαντικά τον αριθμό των εισακτέων. Κι όσο κι αν θα στοιχηματίζαμε στην ορθότητα του μέτρου υπό συνθήκες κανονικότητας, στη φετινή χρονιά με τα σχολεία κλειστά, φαντάζει ανάρμοστο και τιμωρητικό προς τους μαθητές που καλούνται με ανεπαρκή διδασκαλία, γνωσιακά κενά, και ελλιπή ενημέρωση του νέου συστήματος εισαγωγής, να δώσουν τον πρώτο σημαντικό αγώνα για το μέλλον τους.

Είμαι βέβαιη, για άλλη μια φορά τα παιδιά θα μας εκπλήξουν. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις θα δώσουν ένα μάθημα σοβαρότητας και ωριμότητας, που απουσιάζουν από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική συνέντευξη στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑεδώ.