Γεφύρι της Άρτας η ανέγερση του νέου 12/θέσιου Σχολείου στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας
Κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Αρ.Πρωτ.6899/27-5-2021

Ερώτηση κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής, προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή σχετικά με τη μεγάλη καθυστέρηση της ανέγερσης  του 12/θέσιου σχολείου Κάτω Νευροκοπίου Νομού Δράμας​».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή
Θέμα: Γεφύρι της Άρτας η ανέγερση του νέου 12/θέσιου Σχολείου στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας.

Αναγκάζομαι να επανέλθω στην Ερώτησή μου προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών από 30-09-2020 με αριθ. πρωτ.:10217 σχετικά με την ανέγερση του έργου «12/θέσιου σχολείου Κάτω Νευροκοπίου Νομού Δράμας- Οικοδομικές εργασίες & Η/μ Εγκαταστάσεις», όπου μας είχε απαντηθεί από την ΚτΥπ Α.Ε. στις 9-10-2020 με αριθ. πρωτ.: ΔΣ/ΚΟΙΝ/88, μεταξύ άλλων, ότι από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία της αποφασίστηκε να δοθεί στον ανάδοχο του έργου, μετά από αίτημά του, παράταση προθεσμίας παράδοσης του κατά 297 ημερολογιακές ημέρες με αναθεώρηση, δηλαδή μέχρι τις 10-07-2021. Η έκταση στην οποία θα κατασκευαστεί το νέο σχολικό συγκρότημα έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο στην ΚτΥπ ΑΕ.

Το πρόβλημα είναι ότι, ο πρώτος εργολάβος – ανάδοχος του έργου, έχει σταματήσει την ανέγερση του σχολείου από τα θεμέλια ακόμα, όπου άφησε μια τεράστια λακκούβα ανοιχτή και εγκατέλειψε το έργο. Τον Σεπτέμβριο 2020 του δόθηκε μια ακόμα ευκαιρία να συνεχίσει το έργο, παρόλα αυτά δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα. Οι πληροφορίες στον τοπικό τύπο αναφέρουν ότι η ΚτΥπ Α.Ε., αναμένεται να δει το θέμα αυτό εντός του Μαΐου 2021. Η διαδικασία είναι να κηρυχθεί έκπτωτος ο πρώτος ανάδοχος, και μέσω της απαραίτητης γραφειοκρατικής οδού, να περάσει το έργο στον επόμενο εργολάβο – ανάδοχο.

Επισημαίνω και τονίζω ξανά ότι το εγκαταλειμμένο εργοτάξιο του νέου σχολικού κτηρίου, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο σημερινό σχολείο, αποτελεί σοβαρή πηγή κινδύνου για τους μικρούς μαθητές. Αυτό το επιβεβαιώσαμε μετά και από επισκέψεις μας στην περιοχή. Σήμερα ουσιαστικά λειτουργεί το σχολείο μέσα σε ένα εργοτάξιο, θέτοντας σε κίνδυνο τους μαθητές που προαυλίζονται στον ίδιο χώρο.

Επειδή το συγκεκριμένο έργο έχει ξεπεράσει χρονικά και το «Γεφύρι της Άρτας», υπενθυμίζω εδώ ότι είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2016 και τον Μάρτιο του επόμενου χρόνου διαφάνηκε κίνδυνος απένταξής του. Τελικά, το 2018 ανακηρύχθηκε ανάδοχος και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου υπεγράφη σύμβαση με την ΚτΥπ Α.Ε. Οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν την άνοιξη του 2019, στη συνέχεια όμως σταμάτησαν αφού μέσα στο 2020 υπήρξε πρόταση να κηρυχθεί έκπτωτος ο ανάδοχος από την ΚτΥπ Α.Ε. Η μελέτη του έργου περιλαμβάνει δώδεκα (12) αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήριο φυσικών επιστημών, αίθουσα ξένων γλωσσών και αισθητικής αγωγής, βιβλιοθήκη, αίθουσα πληροφορικής και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Στο έργο προβλεπόταν η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η μελέτη κατασκευής ήταν βασισμένη στις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, ενώ το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 4.398.000 €. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, σήμερα όμως βρίσκεται ακόμη στη φάση των θεμελίων.

Ο κυβερνητικός βουλευτής τον Ιούλιο 2020 μετά από επίσκεψή του στην ΚτΥπ Α.Ε. είχε διαβεβαιώσει με δηλώσεις του στον τύπο την τοπική κοινωνία ότι το πρόβλημα είναι σε φάση οριστικής διευθέτησης και «πολύ σύντομα θα έχουμε επανεκκίνηση και ολοκλήρωση του έργου».

Επειδή, προς το παρόν ακούμε μόνον ωραία λόγια, ευχολόγια και μαυρογιαλούριες υποσχέσεις, χωρίς όμως να έχει υπάρξει καμία πρωτοβουλία για την ουσιαστική και άμεση επίλυση του προβλήματος

Επειδή, ο χρόνος περνά και ο κίνδυνος για την ασφάλεια των μικρών παιδιών παραμένει

Επειδή, η κατάσταση χειροτερεύει τους χειμερινούς μήνες και οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή θα οδηγήσουν και σε νέες πολύμηνες καθυστερήσεις του έργου

Επειδή, η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη και ανησυχεί

Επειδή, κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του σχολείου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους κύριε Υπουργέ είναι επείγουσα η ανάγκη εξεύρεσης μιας οριστικής και άμεσης λύσης.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο σας προκειμένου να δοθεί μια άμεση, ουσιαστική και μόνιμη λύση στο χρονίζον πρόβλημα;
2. Σε ποιες πρωτοβουλίες θα προχωρήσει το Υπουργείο ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ξεκινήσουν πάλι οι εργασίες κατασκευής του σχολείου ώστε να παραδοθεί στους κατοίκους του Κάτω Νευροκοπίου Δράμας το συντομότερο δυνατό;
3. Ποιο είναι το νέο ακριβές χρονοδιάγραμμα κατασκευής και αποπεράτωσης του εν λόγω έργου;

Η ερωτώσα βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών εδώ και την απάντηση της ΚΤΥΠ ΑΕ εδώ.