Χαρά Κεφαλίδου: «Aδυναμία ολοκλήρωσης σπουδών τελειόφοιτων Οδοντιατρικής Σχολής ΑΠΘ λόγω κλεισίματος των κλινικών και εργαστηριακών μαθημάτων τους για την πανδημία»
Κατάθεση Ερώτησης προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Αρ.Πρωτ.3295/15.01.2021

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με την αδυναμία ολοκλήρωσης σπουδών των τελειόφοιτων  της Οδοντιατρικής Σχολής ΑΠΘ λόγω κλεισίματος των κλινικών και εργαστηριακών μαθημάτων τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως

Θέμα: «Aδυναμία ολοκλήρωσης σπουδών τελειόφοιτων Οδοντιατρικής Σχολής ΑΠΘ λόγω κλεισίματος των κλινικών και εργαστηριακών μαθημάτων τους για την πανδημία»

Με την έναρξη της πανδημίας και την κήρυξη του πανελλαδικού lockdown στις 12 Μαρτίου 2020, η Οδοντιατρική Σχολή Α.Π.Θ. σταμάτησε τη λειτουργία των κλινικών και εργαστηριακών προπτυχιακών μαθημάτων της. Με την άρση του lockdown το Μάιο του 2020 η λειτουργία της σχολής συνεχίστηκε διαδικτυακά, ενώ οι προπτυχιακές κλινικές παρέμειναν κλειστές, με εξαίρεση ελάχιστους από αυτούς που για την ολοκλήρωση των κλινικών τους υποχρεώσεων υπολείπονταν ένα ή δύο ραντεβού χωρίς αερολύματα (για προστασία από τη διασπορά της πανδημίας).

Με το τρόπο αυτό εκατοντάδες τελειόφοιτοι φοιτητές με το κλείσιμο της ακαδημαϊκής χρονιάς μένουν μετέωροι με ημιτελείς εργασίες και εκατοντάδες ταλαιπωρημένους ασθενείς στην αναμονή και την απόκτηση του πτυχίου τους να φαντάζει πια μακρινή.

Με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς τον Σεπτέμβριο του 2020 το πρόβλημα επανέρχεται. Η επιτροπή λοιμώξεων που συντάχθηκε από τη σχολή σε συνδυασμό με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ συμπέρανε την ακαταλληλότητα των προπτυχιακών κλινικών ως προς τη λειτουργία. Η επικοινωνία των φοιτητών με τον Πρόεδρο του τμήματος τους καθησύχασε ως προς την εκτέλεση όλων των απαιτούμενων διενεργειών τροποποίησης των κλινικών, με βάση τις αναφερόμενες υποδείξεις.

Στη δεδομένη στιγμή και στα μέσα Ιανουαρίου του 2021, η κατάσταση παραμένει ίδια. Η λειτουργία της σχολής είναι αποκλειστικά διαδικτυακή, κάτι που δεν μπορεί να εφαρμοστεί για τις κλινικές, οι προπτυχιακές κλινικές δεν άνοιξαν ποτέ και παρότι έγιναν κάποιες μειώσεις περιστατικών από τους καθηγητές για την πλειονότητα εκατοντάδων τελειόφοιτων φοιτητών δεν επαρκούσαν, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί ακόμη η κλινική τους άσκηση και κατά συνέπεια η απόκτηση του πολυπόθητου πτυχίου.

Τέλος μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ή κάποια σχετική ανακοίνωση ως προς την ομαλή επαναλειτουργία των προπτυχιακών κλινικών και ως προς τις αναγκαίες εργασίες αυτών.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η Υπουργός:

1. Τι προβλέπεται να γίνει με τους εκατοντάδες φοιτητές που εδώ και 10 μήνες έχουν μείνει μετέωροι με το μη άνοιγμα των κλινικών, δεν μπορούν να αποκτήσουν το πτυχίο τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εργαστούν και να προχωρήσουν ομαλά την επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή;

2. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβείτε ώστε οι πάνω από 180 τελειόφοιτοι φοιτητές της Οδοντιατρικής του ΑΠΘ, που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους ως προς την περάτωση των θεωρητικών, εργαστηριακών και κλινικών μαθημάτων και εκκρεμεί η ολοκλήρωση ενός και μόνο κλινικού περιστατικού εδώ και 10 μήνες να μπορέσουν να πάρουν το πτυχίο τους;

3. Τι θα γίνει με τα ενοίκια που εδώ και δέκα μήνες «τρέχουν» χωρίς την πραγματοποίηση ουδεμίας μείωσης ενοικίου καθώς οι φοιτητές έχουν επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους;

4. Τι θα γίνει με τους τόσους ηλικιωμένους, ταλαιπωρημένους και δυσαρεστημένους ασθενείς που βρίσκονται ακόμη στην αναμονή με ημιτελείς εργασίες αναμένοντας το άνοιγμα των κλινικών;

Οι Ερωτώντες βουλευτές

Χαρούλα (Χαρά) Κεφαλίδου

Ανδρέας Πουλάς

Μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων εδώ.