Χαρά Κεφαλίδου: “Δεν είμαστε συμπλήρωμα κανενός κόμματος”
Συνέντευξη στην εφημερίδα “Political”

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η νέα χρονιά για τη χώρα ξεκινάει με ένα μεγάλο στοίχημα: Η οικονομία και οι πολίτες της θα μπορέσουν να σταθούν όρθιοι;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Το 2021 η χώρα μας κλείνει 200 χρόνια νεότερης ιστορίας. Χρόνια δύσκολα, εθνικών αγώνων, πολέμων, οικονομικών καταστροφών. Το 2020 ήταν μια χρονιά που «πάγωσε» ολόκληρο τον πλανήτη. Η Ελλάδα, αναμετρήθηκε με δυνάμεις που την ξεπερνούσαν και συνεχίζει την προσπάθεια. Έχοντας στις αποσκευές μας την εμπειρία μιας δεκαετούς οικονομικής κρίσης, θεωρώ πως αποκτήσαμε, -πληρώνοντας βαρύ τίμημα- μια κουλτούρα σύνεσης που έλειπε. Με αυτήν θα πορευτούμε τη νέα χρονιά που έρχεται και με το μεγαλύτερο δώρο στην ανθρωπότητα: το εμβόλιο.
Ο λαός μας έχει περάσει πολλά και έδειξε κουράγιο και απίστευτη δύναμη. Ο ίδιος, δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να τον απογοητεύσει. Αυτό, καλά θα κάνουμε να το έχουμε στο μυαλό μας όλοι όσοι τον εκπροσωπούμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εκπροσωπείτε τον Νομό Δράμας ο οποίος βρέθηκε κυριολεκτικά στο «κόκκινο». Τι πήγε στραβά στην άμυνα κατά της πανδημίας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Όλοι γνωρίζουμε τις περιορισμένες δυνατότητες της χώρας και τα τεράστια προβλήματα του Ε.Σ.Υ.. Η κυβέρνηση στο πρώτο κύμα της πανδημίας ενήργησε προληπτικά και έγκαιρα. Ήρθε το καλοκαίρι και αντί να προχωρήσει στον σχεδιασμό της αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος, που ήταν βέβαιο πως θα υπάρξει από το φθινόπωρο, χειρίστηκε τον χρόνο με ανεπίτρεπτη ελαφρότητα. Επέλεξε το άνοιγμα στον τουρισμό, την επιστροφή σε μια κανονικότητα και επικοινώνησε στον κόσμο μια χαλαρότητα που δεν υποστηριζόταν από τα δεδομένα που είχαμε. Την ίδια ώρα, δε φρόντισε να εξοπλίσει τα νοσοκομεία με τα στοιχειώδη σε υποδομές και προσωπικό. Ήρθε ο Οκτώβριος και εκδικήθηκε την καλοκαιρινή ραστώνη που την πληρώνουμε με ανθρώπινες απώλειες.
Ειδικά στην Περιφέρεια και συγκεκριμένα στην πόλη μου τη Δράμα όπου το νοσοκομείο είναι χρόνια τώρα υποστελεχωμένο, με ελλείψεις σε βασικές υποδομές, όλα έγιναν άναρχα. Χωρίς σχέδιο, χωρίς γιατρούς, χωρίς βασικές υποδομές στήνονταν κλινικές covid-19. Ήταν θέμα ημερών να λυγίσει το σύστημα. Κανείς δεν περίμενε μέσα σε 6 μήνες να γίνουν θαύματα. Εκείνο όμως που περιμέναμε είναι να υπάρχει συναίσθηση της ευθύνης και της κατάστασης για έγκαιρη κινητοποίηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο νέος χρόνος σάς φέρνει αντιμέτωπη με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Παιδεία. Ποια είναι τα σημεία αιχμής στο νέο νομοσχέδιο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Η βία και η ανομία στα ελληνικά ΑΕΙ εδώ και χρόνια έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Εικόνες ντροπής για μια κοινωνία που θέλει να λέει ότι ασπάζεται τις αξίες της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας.
Όσο δεν είναι ανεκτή η μετατροπή των ΑΕΙ σε έδρα κάθε παρανομίας, άλλο τόσο δεν μπορεί το σύγχρονο Πανεπιστήμιο να αστυνομοκρατείται. Λύσεις υπάρχουν με σεβασμό στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, που για να λειτουργήσουν μας χρειάζονται όλους: κυβέρνηση, αντιπολίτευση, ακαδημαϊκή κοινότητα, φοιτητές. Διαχρονικά και με συνέπεια υπερασπιζόμαστε:
• ελεύθερα, ασφαλή, Δημοκρατικά Πανεπιστήμια
• βελτίωση του Ν.4009/2011 για τη Διοίκηση των Πανεπιστημίων
• ιδιωτική φύλαξη των Πανεπιστημίων, που θα αποφασίζει η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα και
• κάρτα εισόδου των ανθρώπων που έχουν σχέση με το Πανεπιστήμιο.
Την ίδια ώρα η Υπουργός αιφνιδιάζει – για ακόμη μια φορά – μαθητές και οικογένειες θεσπίζοντας βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, που θα ισχύσει από φέτος. Ένα μέτρο σωστό, στην πλέον ακατάλληλη στιγμή. Ανεξήγητη βιασύνη και προχειρότητα που επηρεάζει όμως τις ζωές και τις επιλογές χιλιάδων μαθητών.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ορισμένες φορές μοιάζει να ασφυκτιά ανάμεσα στις “μυλόπετρες ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ”. ..
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Βρεθήκαμε αμέτρητες φορές στην άχαρη θέση να πρέπει να εξηγούμε με επιχειρήματα και υπομονή ότι δεν είμαστε συμπλήρωμα κανενός. Στόχος μας να γίνουμε ξανά κυρίαρχος πολιτικός χώρος. Προσπαθούμε να διευρύνουμε το ακροατήριό μας σε ό,τι πιο παραγωγικό έχει αυτός ο τόπος. Αναζητούμε τη φωνή της λογικής, ασκούμε αντιπολίτευση με προτάσεις, εργαζόμαστε σοβαρά χωρίς τύφλωση και αρνητισμό.
Η ΝΔ πολιτεύεται σαν να μην υπάρχει αντίπαλος και ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μια εικόνα Βαβέλ, προσπαθώντας να συσπειρώσει ένα ακροατήριο μέσα από το “αντί”.
Δική μας δουλειά είναι να κάνουμε τη χώρα να προχωρήσει. Στον αναπόφευκτο ανήφορο που προβάλει μπροστά μας χρειαζόμαστε γενναίες αποφάσεις, αναγκαίες αλλαγές, αξιοπιστία, εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια και αλληλεγγύη.

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη και εδώ.