Χαρά Κεφαλίδου: Στον “αέρα” οι εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας
Κατάθεση Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας Αρ.Πρωτ.1085/27.10.2020

Ερώτηση για τη διενέργεια των εξετάσεων για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας συνυπέγραψε η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής προς την αρμόδια Υπουργό κ. Ν. Κεραμέως. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο, κάθε Μάιο και κάθε Νοέμβριο. Για τον μήνα Μάιο η ανακοίνωση για τη διεξαγωγή των εξετάσεων εκδίδεται τον Μάρτιο και για τον Νοέμβριο στις αρχές Οκτωβρίου. Τον Μάιο του 2020 οι εξετάσεις δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Τότε το Υπουργείο είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση (19.05.2020) με την οποία ενημέρωνε ότι οι εξετάσεις μεταφέρθηκαν για τον Νοέμβριο του 2020. Μάλιστα στο Δελτίο Τύπου ανέφερε ότι «με νεότερο Δελτίο Τύπου θα ανακοινωθεί η Προκήρυξη των εξετάσεων για τη λήψη του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, έτους 2020, και θα καθορισθεί ο χρόνος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής».  Μέχρι στιγμής όμως και ενώ βρισκόμαστε ήδη στο τέλος Οκτωβρίου καμία σχετική ανακοίνωση δεν έχει εκδώσει το Υπουργείο αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εξετάσεων και υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής, αφήνοντας εκτεθειμένους και σε καθεστώς αβεβαιότητας χιλιάδες ενδιαφερόμενους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ν. Κεραμέως

Θέμα: «Διενέργεια Εξετάσεων Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας»

Όπως είναι γνωστό οι εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας διενεργούνται δύο φορές τον χρόνο, κάθε Μάιο και κάθε Νοέμβριο. Για τον μήνα Μάιο η ανακοίνωση για τη διεξαγωγή των εξετάσεων γίνεται τον Μάρτιο και για τον Νοέμβριο, στις αρχές Οκτωβρίου.

Τον Μάιο του 2020 οι εν λόγω εξετάσεις δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο στις 19.5.2020 μεταφέρθηκαν για τον Νοέμβριο του 2020, αναφέροντας στο κείμενο της ανακοίνωσης μάλιστα ότι «με νεότερο Δελτίο Τύπου θα ανακοινωθεί η Προκήρυξη των εξετάσεων για τη λήψη του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, έτους 2020, και θα καθορισθεί ο χρόνος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής».

Μέχρι στιγμής όμως και ενώ βρισκόμαστε ήδη στο τέλος Οκτωβρίου καμία σχετική ανακοίνωση δεν έχει εκδώσει το Υπουργείο αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εξετάσεων και υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής, αφήνοντας εκτεθειμένους και σε καθεστώς αβεβαιότητας χιλιάδες ενδιαφερόμενους. Την ίδια στιγμή όλα τα ξένα Πανεπιστήμια έχουν προγραμματίσει ήδη τις εξετάσεις τους για την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 και έχει ήδη κλείσει η περίοδος των σχετικών αιτήσεων.

Δεδομένου ότι καθημερινά έχουμε αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας γεγονός που θα καταστήσει τη διενέργεια των εν λόγω εξετάσεων ακόμη πιο δύσκολη.

Δεδομένου ότι από τη στιγμή που θα προκηρυχθούν οι εξετάσεις θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας για την περίοδο υποβολής των αιτήσεων άρα η διεξαγωγή τους στην καλύτερη περίπτωση θα γίνει τον Δεκέμβριο που όπως όλα δείχνουν η υγειονομική κατάσταση της χώρας θα είναι ακόμη πιο δύσκολη

Δεδομένου ότι χιλιάδες ενδιαφερόμενοι ανησυχούν ότι θα χάσουν άλλη μία εξεταστική περίοδο

Ερωτάται η κυρία Υπουργός:

  1. Για ποιο λόγο δεν έχετε ακόμη ανακοινώσει τη διεξαγωγή εξετάσεων για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθεια που σύμφωνα με ανακοίνωσή σας τον Μάϊο του 2020 θα πραγματοποιούνταν τον Νοέμβριο;
  2. Είναι στις προθέσεις σας η άμεση διεξαγωγή των εν λόγω εξετάσεων προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να μη χάσουν άλλη μία εξεταστική περίοδο; Αν ναι, πότε σκοπεύετε να τις προκηρύξετε;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 Ανδρέας Πουλάς

Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων εδώ.