Χαρά Κεφαλίδου: Άμεση λύση στο πρόβλημα ροής κυκλοφορίας στο τελωνείο των Κήπων
Κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Οικονομικών Αρ.Πρωτ.588/15.10.2020

Σε οριακό σημείο έχει φτάσει η κατάσταση στο τελωνείο των Κήπων  στην έξοδο από τη χώρα όπως αντίστοιχα και στην είσοδο προς την Ελλάδα. Η μεγάλη αναμονή και η ουρά αρκετών χιλιομέτρων που δημιουργείται και στις δύο λωρίδες (επαγγελματικά και επιβατικά οχήματα), έχει εξαντλήσει την ανοχή των πολιτών. Επαγγελματίες κυρίως οδηγοί αλλά ορισμένες φορές και απλοί πολίτες ως ταξιδιώτες, βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, καθώς καλούνται να επιδείξουν ιώβεια υπομονή σε συνθήκες που αν μη τι άλλο προκαλούν και μόνο στη θέα του απόλυτου συνωστισμού. Σε ερώτηση που συνυπέγραψε η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας, μαζί με άλλους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, ζητά να δοθεί μια οριστική λύση ώστε να αποφευχθεί αυτή η πολύωρη ταλαιπωρία καθώς επίσης ρωτά εάν εντάσσεται στους σχεδιασμούς του Υπουργείου η διεύρυνση του ωραρίου του τελωνείου καθώς και η ενίσχυσή του με προσωπικό. 

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα: “Άμεση λύση στο πρόβλημα ροής κυκλοφορίας στο Τελωνείο των Κήπων”

Σε οριακό σημείο έχει φτάσει η κατάσταση στο τελωνείο των Κήπων  στην έξοδο από τη χώρα όπως αντίστοιχα και στην είσοδο προς την Ελλάδα. Η μεγάλη αναμονή και η ουρά αρκετών χιλιομέτρων που δημιουργείται και στις δύο λωρίδες (επαγγελματικά και επιβατικά οχήματα), έχει εξαντλήσει την ανοχή των πολιτών. Επαγγελματίες κυρίως οδηγοί αλλά ορισμένες φορές και απλοί πολίτες ως ταξιδιώτες, βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, καθώς καλούνται να επιδείξουν ιώβεια υπομονή σε συνθήκες που αν μη τι άλλο προκαλούν και μόνο στη θέα του απόλυτου συνωστισμού. 

Αίτιο της καθυστέρησης στη ροή της κυκλοφορίας και της ταλαιπωρίας εκατοντάδων οδηγών, είναι ως γνωστόν, οι επισταμένοι έλεγχοι των φορτηγών που πραγματοποιούν οι Ελληνικές Αρχές με τον ταυτόχρονο έλεγχο των επαγγελματικών οχημάτων και των προϊόντων τους. Όλη αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό μάλιστα με  τους ελέγχους που γίνονται για τον κορονοϊό, έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό σκηνικό το οποίο απαιτεί άμεση αποφόρτιση. Το γεγονός ότι είναι αποδεκτή μόνο η υπεύθυνη ηλεκτρονική δήλωση μέσω του “www.gov.gr”, όπου προϋποθέτει είτε κωδικούς web banking, είτε κωδικούς Taxisnet, δυσχεραίνει κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας που δεν έχουν επαφή με την τεχνολογία, εφόσον μάλιστα δεν είναι αποδεκτή και μια έντυπη υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη από τα ΚΕΠ. Επιπλέον θα πρέπει να αναφερθεί πως το τελωνείο παραμένει κλειστό από ώρα 23:00 έως και 07:00 γεγονός το οποίο δυσχεραίνει  ακόμη περισσότερη το ήδη χαοτικό τοπίο που επικρατεί στους Κήπους εν αναμονή  ανοίγματος.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση για να δοθεί επιτέλους άμεση λύση στο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν χιλιάδες επαγγελματίες οδηγοί με τα φορτηγά τους καθώς και απλοί πολίτες οι οποίοι στοιβάζονται στο τελωνείο των Κήπων προκειμένου να περάσουν τον προβλεπόμενο έλεγχο;
  2. Πρόκειται να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας ούτως ώστε να γίνεται όσο πιο απρόσκοπτα η διέλευση των οχημάτων;
  3. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την ενίσχυση του τελωνείου με επιπλέον προσωπικό, για την αποσυμφόρηση της κατάστασης;
  4. Θα υπάρξει κάποια πρόβλεψη για όσους δεν έχουν πρόσβαση και εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, ώστε να μπορούν να γίνονται αποδεκτές και έντυπες υπεύθυνες δηλώσεις θεωρημένες από ΚΕΠ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Χαρά Κεφαλίδου

Μπαράν Μπουρχάν

Βασίλης Κεγκέρογλου

Κώστας Σκανδαλίδης

Ιλχάν Αχμέτ

Μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών εδώ και τα συνημμένα, σε αυτήν,  έγγραφα της ΑΑΔΕ εδώ.