Σχετικά με την διεξαγωγή των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων
Ερώτηση προς τις Υπουργούς Πολιτισμού & Αθλητισμού και Παιδείας & Θρησκευμάτων Αρ.Πρωτ.7675/24.06.2020


Ερώτηση κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής σχετικά με την διεξαγωγή των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων και τα θέματα που προκύπτουν από την αναστολή τους στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Ερώτηση
Προς:
-Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη
-Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως
Θέμα: Σχετικά με την διεξαγωγή των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων

Κυρίες Υπουργοί,
Την 10η Μαρτίου 2020 με Υπουργική Απόφαση ορίστηκε η αναστολή των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων, όπως και οι μετακινήσεις των μαθητών για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, καθώς επίσης και για τη διδασκαλία του αντικειμένου της κολύμβησης στο πλαίσιο της Φυσικής Αγωγής.

Στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού και όπως ορίζεται στην υπ’ αριθμόν 72350/ΓΔ4/11.06.2020 (ΦΕΚ 2254/Β/11-6-2020) Υπουργική Απόφαση «για το σχολικό έτος 2019-2020 δεν πραγματοποιούνται εκδρομές, επισκέψεις, περίπατοι, εκδηλώσεις, μαθητικοί αγώνες, προγράμματος ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών και η λειτουργία βιβλιοθηκών». Εξ’ αυτής της απόφασης εξάγεται το συμπέρασμα ότι δεν θα ολοκληρωθούν οι Πανελλήνιοι Σχολικοί Αγώνες ΓΕ.Λ. & ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας και Κύπρου, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει με σημαντική καθυστέρηση στις αρχές Φεβρουαρίου 2020 και όχι όπως κάθε χρόνο κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, όπως περιγράφεται στην Υπουργική Απόφαση με αριθ. πρωτ. 190677/Δ5/10.11.2016 (ΦΕΚ 3754/τ.Β΄/21.11.2016), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Η απόφαση περί της μη διεξαγωγής των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων έχει προκαλέσει ανησυχία στις κατά τόπους Οργανωτικές Επιτροπές Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων (Ο.Ε.Σ.Α.Δ.), στους Υπευθύνους Φυσικής Αγωγής και Σχολικού Αθλητισμού των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, τους Υπευθύνους, στην διοργάνωση και διεξαγωγή των Πανελληνίων Αγώνων ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ., όπως επίσης και στους συμμετέχοντες σε αυτούς.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κυρίες Υπουργοί:
1. Πως θα αντιμετωπισθούν τα νομικά προβλήματα που θα προκύψουν σε σχέση με τα προνόμια των μαθητών – αθλητών, τα οποία δεν θα υπάρξουν εάν δεν ολοκληρωθούν οι Πανελλήνιοι Σχολικοί αγώνες;
2. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν το Υπουργείο να αντιμετωπίζει διαφορετικά και επί της ουσίας να υποβαθμίζει τους Υπευθύνους Φυσικής Αγωγής, όταν δεν μοριοδοτούνται το ίδιο με άλλους εκπαιδευτικούς που προσφέρουν αντίστοιχο έργο στον κλάδο τους, όπως οι Υπεύθυνοι Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών, Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής της Υγείας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Χαρά Κεφαλίδου