Χαρά Κεφαλίδου: Εκτός της εθνικής προσπάθειας μελέτης του κορωνοϊου το Εργαστήριο Βιολογίας του ΔΠΘ
Τηλεφωνική συνέντευξη στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της τηλεόρασης του ALFA Αλεξανδρούπολης (βίντεο)

Σε ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα αναφέρθηκε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ALFA Τηλεόρασης Αλεξανδρούπολης με την Κυριακή Μπασκάκη και διερωτάται γιατί δεν έχει συμπεριληφθεί το Εργαστήριο Βιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην εθνική προσπάθεια μελέτης της επιδημίας, δεδομένου ότι έχει παράγει τα πρώτα αποτελέσματα σε ελληνικά στελέχη, και η τεχνογνωσία και υποδομή του στην ανάλυση ιών είναι από τις πιο σύγχρονες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

«Ένας λόγος που προξένησε εντύπωση και ασχοληθήκαμε με το θέμα αυτό, ως Κίνημα Αλλαγής και εγώ ως υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας είναι το γεγονός ότι στους φορείς που θα υλοποιήσουν αυτή την εμβληματική δράση, σύμφωνα με την Ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, μετέχουν όλα τα Πανεπιστήμια που έχουν Τμήμα Ιατρικής. 

Είναι δηλαδή το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, το  Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μένει μόνο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, της δικής μας Περιφέρειας, το οποίο μέχρι σήμερα έχει δώσει άριστα δείγματα γραφής όχι μόνο στον τρόπο με τον οποίο δουλεύει το συγκεκριμένο Εργαστήριο Βιολογίας αλλά συνολικά, το Τμήμα της Ιατρικής Σχολής είναι μακράν από τα πιο διακεκριμένα, με εξαιρετικά άρτιο ιατρικό προσωπικό και με πάρα πολύ καλές επιδόσεις στο επίπεδο των αποφοίτων του.

Βλέποντας ότι ο Πρωθυπουργός αποφασίζει να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις που υπάρχουν στον χώρο της Έρευνας και της Ιατρικής θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον παράλειψη και θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Αυτή η προσπάθεια δεν γίνεται να αποκλείει κανένα. Πόσο μάλλον ένα εργαστήριο το οποίο είναι από τα πρώτα που έχουν ασχοληθεί με την προσπάθεια καταγραφής των ιών καθώς και του συγκεκριμένου COVID-19.

Μέσα από αυτή την δυνατότητα δημιουργείται μία ομάδα δράσης με πολύ ανεπτυγμένη τεχνογνωσία. Όλη η ερευνητική κοινότητα θα βρεθεί σε έναν κοινό βηματισμό προκειμένου να προκύψει ένα άρτιο και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Αυτή η αναφορά θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να σκεφτεί ξανά αυτή την απόφαση. Το δελτίο της Γενικής Γραμματείας, που ανακοινώνει τη δράση για την επιδημιολογική μελέτη για τον COVID-19, έχει ημερομηνία 15 Μαΐου, οπότε θεωρώ ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά  στο να μπορέσουμε ξαναβλέποντας τη δυναμική που έχει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο να  έχουμε μια πιο συλλογική και πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια στο να βρεθεί το εμβόλιο.

Πιστεύω ειλικρινά ότι σε αυτή την εθνική προσπάθεια όπου ο κόσμος έχει δείξει τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη στους ειδικούς, πειθάρχησε, έδωσε τον καλύτερο εαυτό του και τώρα προσπαθεί να έχει με την ατομική ευθύνη που ο καθένας αισθάνεται, δεν βρίσκει κανέναν απέναντι, είμαστε όλοι από την ίδια όχθη. Και σε επίπεδο κομμάτων όπως είδατε το Κίνημα Αλλαγής ήταν στη λογική να καταθέτει προτάσεις, πρωτοβουλίες και να συμβάλει στη συνολική προσπάθεια, γι΄ αυτό και θεωρώ το ότι δεν υπάρχει το Πανεπιστήμιό μας σε αυτή την πρωτοβουλία είναι μία αστοχία. Με την ενημέρωση όμως που γίνεται μέσω της αναφοράς πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ γρήγορα θετική ανταπόκριση γιατί οτιδήποτε άλλο θα μειώσει την εθνική προσπάθεια όλων μας απέναντι στην πανδημία.»

Δείτε το σχετικό βίντεο: