Για παλινδρομήσεις και λάθη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας εν μέσω πανδημίας κάνει λόγο η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας και τομεάρχης παιδείας του Κινήματος Αλλαγής στη συνέντευξη που παραχώρησε (23.05.2020) στην εφημερίδα “Στο καρφί του Σαββατοκύριακου”. Κληθείσα να σχολιάσει πρόσφατο δημοσίευμα που την εμφανίζει υπό υπουργοποίηση, εν όψει ανασχηματισμού, επισημαίνει ότι “η μεγάλη ανταπόκριση στην ελληνική κοινωνία των θέσεών μας, με συναίσθηση των αναγκών της χώρας, μάλλον ανησυχεί κάποιους”, ενώ στην ερώτηση αν θεωρεί ότι υπάρχει έδαφος για προγραμματικό διάλογο με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζει ότι “με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε θεμελιώδεις ασύμβατες αντιλήψεις”.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:
Ερ.: Πώς κρίνετε τους χειρισμούς του Υπουργείου Παιδείας την περίοδο της πανδημίας; Ποια είναι η θέση σας για το άνοιγμα των σχολείων και τη live streaming μετάδοση των μαθημάτων;
ΧΚ: Η απόφαση του Υπουργείου να εμπιστευτεί τις οδηγίες των ειδικών, είναι μονόδρομος κάθε στοιχειωδώς υπεύθυνης κυβέρνησης. Τη συλλογική προσπάθεια, η ηγεσία του την αντιμετώπισε, ως ατομικό sprint 100 μέτρων με έπαθλο το «Άριστα» του πρωθυπουργού. Η κοντόφθαλμη λογική εντυπωσιασμού, της στέρησε την καθαρή ματιά. Αποτέλεσμα παλινδρομήσεις και λάθη που έφεραν εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές εν μέσω πανδημίας σε σύγχυση και αβεβαιότητα.
Το άνοιγμα των σχολείων είναι δύσκολο crash test και ταυτόχρονα σημαντικό μέρος της επιστροφής μας στην κανονικότητα. Το ρίσκο είναι δεδομένο, βεβαιότητες δεν υπάρχουν. Η ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας είναι απέναντι στην ελληνική οικογένεια να προστατέψει τα πολυτιμότερα μέλη της, τα παιδιά της. Καλείται να λύσει καίρια προβλήματα για να μην μείνει κανένα παιδί πίσω. Εργαλεία υπάρχουν εδώ και χρόνια. Αντί να επινοεί πρόχειρες ανεπεξέργαστες λύσεις ερασιτεχνικού πειραματισμού, όπως η live streaming αναμετάδοση του μαθήματος, που τη μια μέρα με περίσσευμα αυταρχισμού διατρανώνει και τη μεθεπόμενη υποβαθμίζει, ας εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που έχει ήδη. Να επικαιροποιήσει σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση, το Ψηφιακό Σχολείο. Τις δικές της εξετάσεις, η Υπουργός τις δίνει στην ελληνική κοινωνία, της οποίας την ενότητα οφείλει – στο μερίδιο που της αναλογεί- να διασφαλίσει. Προς το παρόν δεν το κάνει.
Ερ.: Η Υπουργός Παιδείας πρόσφατα δήλωσε ότι αποσύρει διατάξεις του νέου Νομοσχεδίου πριν αυτό κατατεθεί στη Βουλή; Πώς το σχολιάζετε;
ΧΚ: Το νέο νομοσχέδιο πετάχτηκε σαν χάρτινη σαΐτα σε ώρα εξετάσεων, για να μαζευτεί πίσω ως κοκκίνισμα καθυστερημένης μεταμέλειας. Το Υπουργείο Παιδείας μετά από εννέα μήνες διακυβέρνησης, βρήκε τη λάθος στιγμή να καλύψει τον χαμένο χρόνο. Η διάρθρωση και το περιεχόμενό του, προδίδουν τις προτεραιότητες της ηγεσίας. Προκρίνει τις πρόσκαιρες εντυπώσεις για καλή επίδοση του Υπουργείου, αντί της ολοκληρωμένης σοβαρής δουλειάς στην εκπαίδευση. Η δομή του νομοσχεδίου αναδεικνύει τη δειλία του Υπουργείου για ακόμη μια φορά. Μεταθέτει στο μέλλον όλες τις ουσιαστικές και επείγουσες αλλαγές στην παιδεία και εξαντλείται σε μικροβελτιώσεις της αποτυχημένης εκπαιδευτικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ. Από την πρώτη στιγμή, επισημάναμε ελλείψεις και αστοχίες: την περιφρόνηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, τον ηλικιακό «κόφτη» στα ΕΠΑΛ που στερεί από μαθητές την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την προχειρότητα στην αντιμετώπιση των πρότυπων γυμνασίων, τις επιπτώσεις από την αύξηση του αριθμού των μαθητών στα δημοτικά. Αυτή την ώρα της εθνικής αγωνίας να τα καταφέρνουμε και στην επόμενη φάση, το περιεχόμενό του νομοσχεδίου – κατώτερο των απαιτήσεων -μουτζουρώνει τη γενική εικόνα.
Ερ.: Πρόσφατο δημοσίευμα σας εμφανίζει – μαζί με άλλους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής – υπό υπουργοποίηση ενόψει ανασχηματισμού. Τι απαντάτε;
ΧΚ: Ο παραδοσιακός Τύπος δοκιμάζεται. Στον αγώνα του πρωτοσέλιδου συχνά θυσιάζεται η ακρίβεια της είδησης. Κάποιες φορές χονδροειδώς. Η μεγάλη ανταπόκριση στην ελληνική κοινωνία των θέσεών μας, με συναίσθηση των αναγκών της χώρας, μάλλον ανησυχεί κάποιους. Την περίοδο της πανδημίας καταθέσαμε 150 δράσεις. Μεγάλο μέρος υιοθέτησε η Κυβέρνηση και άλλες τόσες οικειοποιήθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα που η ΝΔ αγωνιά να απαλλαγεί από αγκυλώσεις της και ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει ένα αφήγημα στην κοινωνία, εμείς παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι σε σοβαρές εφαρμόσιμες πολιτικές προτάσεις με ανάδειξη των προβλημάτων που κρύβονται κάτω από το χαλί και συναίνεση σε ό,τι ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Αυτή είναι η δουλειά των πολιτικών κομμάτων στα σύγχρονα κράτη.
Όσο εμείς κάνουμε καλά τη δουλειά που μας εμπιστεύτηκαν οι πολίτες, κι όσο μέρος του πολιτικού κόσμου στερείται προτάσεων και φείδεται κόπου, οι επιθέσεις αυτές θα συνεχίζονται και θα εντείνονται. Η Κοινωνία των Πολιτών αντιλαμβάνεται, συμμετέχει ενεργά και δείχνει τον δρόμο.
Ερ.: Θεωρείτε ότι σήμερα υπάρχει έδαφος για προγραμματικό διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ;
ΧΚ: Με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε θεμελιώδεις ασύμβατες αντιλήψεις (π.χ. Marfin, Παπαγγελόπουλος, Απλή Αναλογική κλπ). Πώς να βρεθεί κοινός τόπος, με ένα κόμμα που η ασκούμενη πολιτική του εξαντλείται στο να καιροφυλακτεί να αρπάξει οποιαδήποτε ευκαιρία προσφέρεται, για εξασφάλιση της καρέκλας; Πώς θα προχωρήσει μπροστά η χώρα όταν δεν υπάρχει καμία δέσμευση σε αρχές, με έναν αρχηγό που όταν ήρθε ο λογαριασμός δήλωσε ευθαρσώς αυταπατημένος αλλά παρέμεινε αμετανόητος; Όσες φωνές ακούγονται είναι απολύτως προσωπικές, στερούνται σοβαρότητας και κυρίως περιεχομένου. Σήμερα το ζητούμενο των πολιτών είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο κράτος και τους θεσμούς, η ταχύτητα αντίδρασης στις εξελίξεις, η συνέπεια λόγου – πράξης – αποτελέσματος. Το κυρίαρχο σήμερα αίτημα της κοινωνίας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναντώνται.
Ερ.: Τελευταία έχουν «φουντώσει» τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Ποια η δική σας άποψη και πόσο έτοιμο είναι το Κίνημα Αλλαγής;
ΧΚ: Η χώρα κάνει τα πρώτα δοκιμαστικά βήματα στην επόμενη ημέρα, ενώ τον Σεπτέμβριο αναμένουμε τις τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία. Η επιλογή των πρόωρων εκλογών, όσο δελεαστική και αν παρουσιάζεται με το ποσοστό αποδοχής του πρωθυπουργού να φτάνει στο 70%, θα κατέστρεφε την εικόνα αξιοπιστίας της κυβέρνησης. Είναι βέβαιο ότι δεν βοηθούν τη χώρα να ορθοποδήσει, δεν λύνουν τα προβλήματα εργαζομένων και επιχειρήσεων. Τη διαφορά, θα την κάνει ο εθνικός σημερινός σχεδιασμός και η αίσθηση ασφάλειας που θα αφήνει στους πολίτες. Χρειαζόμαστε σαφείς εφικτούς στόχους και μικρές καθημερινές νίκες που θα πετύχουμε με αξιοποίηση των εργαλείων που ήδη έχουμε και ανακαλύψαμε λόγω πανδημίας. Εκεί θα κριθεί Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση. Τότε θα ξανασυστηθούμε όλοι στους πολίτες. Εάν θέλει ο χώρος μας να είναι μπροστά, πρέπει να συνεχίσει τη σκληρή παραγωγική δουλειά, με καθαρές προτάσεις, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα. Στη φύση και στην πολιτική τα συστήματα αποβάλουν τελικά ό,τι είναι άχρηστο, συχνά με την αργή αλλά σταθερή διαδικασία του μαρασμού και της συρρίκνωσης.
Μπορείτε να δείτε το σχετικό link εδώ