Η Χαρά Κεφαλίδου για το Ν/Σ “Αγροτικοί Συνεταιρισμοί”
Ομιλία κατά τη συζήτηση του Ν/Σ "Αγροτικοί Συνεταιρισμοί" (βίντεο)

«Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είμαστε σε μέρες και ώρες κρίσιμες χωρίς καμία απολύτως πολυτέλεια κοινωνικής ησυχίας. Η χώρα μας δέχεται οργανωμένο σχέδιο πίεσης και προκλητικού εκβιασμού από την Τουρκία, μέσω κατευθυνόμενων μεταναστευτικών ροών στα σύνορά μας.

Αυτές τις ώρες, δεν υπάρχει διαχωρισμός των Ελλήνων σε κόκκινους, πράσινους, μπλε και πορτοκαλί. Ας το καταλάβουμε όλοι!

Ο ελληνικός λαός στην συντριπτική του πλειοψηφία το ένιωσε από τις πρώτες στιγμές. Νωρίτερα από πολλούς από εμάς. Όχι μόνο άμεσα ανταποκρίθηκε και έδωσε το «παρών», αλλά ενεργά συμμετέχει με πατριωτισμό και ευθύνη.

Για τον απλό κόσμο μιλώ.

Κάποιοι από αυτούς είναι αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς, που έβαλαν στην άκρη όλα τους τα προβλήματα, τη δυσαρέσκεια από πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, τον θυμό, την αγανάκτηση και πρόσφεραν τον εαυτό τους, τα εργαλεία της επιβίωσής τους, στην υπηρεσία της πατρίδας, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Μάλλον το ένστικτο του ενεργού πολίτη, είναι πιο έντονο σε αυτόν τον απλό κόσμο, που νιώθει την άμεση απειλή και τον κίνδυνο από εχθρική επίθεση.

Αυτές τις ώρες, η κριτική για λάθη, καθυστερήσεις και παλινωδίες της κυβέρνησης, καθώς και οι ιδεολογικές ανησυχίες κάποιων είναι μίζερες, αντιπαραγωγικές και παύουν να έχουν νόημα.

Πρώτα όμως νικάμε όλοι μαζί, για να έχουμε χρόνο και χώρο στον τόπο μας να ξαναχωριστούμε σε δεξιούς, κεντρώους, αριστερούς και να αντιπαρατεθούμε σε περιβάλλον ασφάλειας όμως.

Αυτούς τους απλούς, τους μη βολεμένους, τους δικούς μας ανθρώπους, αυτούς αφορά το παρόν Ν/Σ για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ).
Όσα δίπλα μας συμβαίνουν αυτές τις ώρες, ας τα έχουμε στη σκέψη μας όσο συζητάμε το παρόν Ν/Σ, γιατί αφορά στο μέλλον αυτών που τις τελευταίες ημέρες εξασφαλίζουν τον δικό μας ήσυχο ύπνο.

Ο νόμος που θα διέπει τη λειτουργία των Αγροτικών Συνεταιρισμών οφείλει να υπηρετεί βασικούς στόχους:

  • την αύξηση της ανταγωνιστικότητας
  • τη βελτίωση της παραγωγικότητας
  • την αναβάθμιση των αγροτικών υποδομών και κυρίως
  • τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής μας παραγωγής, ώστε να μπορεί να “συνομιλεί” με τις αγορές του εξωτερικού.

Η σημερινή προσπάθεια αποπνέει έλλειψη θάρρους για μεγάλες αλλαγές. Αυτό φάνηκε άλλωστε και από τα σχόλια της διαβούλευσης, που εκφράζουν παρόμοιους προβληματισμούς, αν και προέρχονταν από διαφορετικά πρόσωπα και φορείς.

Είναι πολλά τα χρόνια που λέμε και ακούμε ότι ο «πρωτογενής τομέας είναι η κινητήριος δύναμη της ελληνικής οικονομίας και πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο». Κάθε φορά που το επαναλαμβάνουμε αποδεικνύουμε πόσο ανέτοιμη είναι η πολιτεία να αποδώσει στον πρωτογενή τομέα τη θέση που του αξίζει. 

Αιτίες υπάρχουν:

  • Ο τόπος μας παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, π.χ. μικροί κλήροι, που συχνά δεν τις λαμβάνουμε υπόψη
  • Έλλειψη συνεργατικής παιδείας,
  • Καχυποψία των ίδιων των αγροτών, ιδιαίτερα των παλιότερων που βίωσαν τις «ωραίες εποχές» των παχιών αγελάδων, όπου οι επιτήδειοι εκμεταλλεύτηκαν πράγματα και καταστάσεις.

Κύριε υπουργέ,
Πρέπει να αποφασίσετε τι θέλετε για τους Συνεταιρισμούς και να το πείτε ξεκάθαρα.

Έχουν ακουστεί ωραία λόγια για παροχή ελευθερίας και εμπιστοσύνης στους Συνεταιριστές που στηρίζει η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, ακρωτηριάζετε κάθε κίνητρο συμμετοχής του αγρότη, του παραγωγού στη συλλογική προσπάθεια με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Υποτίθεται ότι το παρόν Ν/Σ καταρτίστηκε με βασικό κριτήριο την εξυγίανση των Αγροτικών Συνεταιρισμών, με σκοπό αυτοί να μετεξελιχθούν σε υγιείς ανταγωνιστικές επιχειρήσεις που θα σταθούν με αξιώσεις στην ελεύθερη αγορά, όπως λέτε.

Πώς θα το κάνετε αυτό;

Με την εισαγωγή των ιδιωτών – επενδυτών στους Συνεταιρισμούς και μάλιστα με δικαίωμα ψήφου που φτάνει στο 35%;

Έτσι εννοείτε τον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση;

Έτσι εννοείτε την αναπτυξιακή προοπτική στους Συνεταιρισμούς;

Με την ολοκληρωτική αλλοίωση του συνεργατικού χαρακτήρα τους;

Με αμφίβολη αντιπροσωπευτικότητα στη λήψη των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων;

Με νοθευμένη την εκπροσώπηση των εργαζομένων στα Διοικητικά Συμβούλια;

Κύριε υπουργέ,
Δεν θα έλεγα, ότι το παρόν Ν/Σ είναι επιτυχής τρόπος αναζωογόνησης της αγροτικής ανάπτυξης! Μάλλον ένα «όλο νόημα κλείσιμο του ματιού» σε μεγαλο-εμπόρους και επενδυτές σε βάρος του αγροτικού κόσμου είναι.

Ενδεικτικό των προθέσεων και των προτεραιοτήτων σας, είναι η σιωπή και η λήθη για τους εργαζόμενους στους υπό εκκαθάριση Συνεταιρισμούς, που δεν έχουν πάρει αποζημιώσεις και δεδουλευμένα. Πού είναι η πρόβλεψη της νομοθετικής σας πρωτοβουλίας; Πουθενά!!!

Κυρίες και κύριοι,
Στο Ν/Σ που συζητάμε υπάρχουν και σημαντικές αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Τέτοιες είναι:

  • Η μείωση του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού προσώπων για την ίδρυση ΑΣ από 20 σε 10 και σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς αριθμητικό περιορισμό
  • Η απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης ΑΣ

Όμως όλα αυτά σκιάζονται από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’. Εισάγονται διατάξεις για πρώτη φορά. Έχει δημιουργήσει ανησυχία και αντιδράσεις σε Συνεταιρισμούς και Φορείς για το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών και όχι άδικα. Με αυτή τη διάταξη οι

Συνεταιρισμοί μετατρέπονται σε Επιχειρήσεις παραδομένες στον ιδιώτη –επενδυτή. Αυτόν τον ορίζετε γενικό δερβέναγα. Τον δε Συνεταιρισμό χρήσιμο εργαλείο διαχείρισης.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν γιατί εξυπηρετούν μία πολύ συγκεκριμένη ανάγκη.

Εδώ και δεκαετίες, διεθνώς έχει γίνει μια αποκρυστάλλωση της ταυτότητας τους και δόθηκε ένας διεθνής ορισμός του τι εστί Συνεταιρισμός. Διατυπώθηκαν οι αρχές και οι αξίες του, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τα πάνω από 100 χρόνια εμπειρίας και πρακτικής.

Το θεμελιώδες αυτό χαρακτηριστικό είναι ότι άλλο ο Συνεταιρισμός και άλλο οι Κεφαλαιουχικές Επιχειρήσεις εσείς έρχεστε και το αλλοιώνετε.

Σας το έχουν πει πολλοί με όλους τους τρόπους. Στη συζήτηση με τους Φορείς σας το τόνισε και ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας (BRUNO ROELANTS – Γενικός Διευθυντής – International Co-operative Alliance (ICA). Δεν μπορεί να υπάρξει σχήμα που να είναι ανάμεσα σε Συνεταιρισμό και σε Κεφαλαιουχική Εταιρεία. Είναι άλλο το ένα άλλο το άλλο. Αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Κι έρχομαι σε ένα ζήτημα που αφορά και στον Νομό μου, τη Δράμα αλλά και όλες τις ορεινές περιοχές. Είναι η Τροπολογία την οποία καταθέσαμε ως Κίνημα Αλλαγής και που απορρίψατε και αφορά στους Δασικούς Συνεταιρισμούς. Κρυφτήκατε πίσω από τη δικαιολογία ότι δεν είναι στη δική σας αρμοδιότητα. Θα σας παρακαλούσα κύριε Υπουργέ να κοιτάξετε την ουσία και όχι τη διαδικασία.

Στις ορεινές περιοχές με το Ν/Σ βάζετε ένα πλαφόν προς τα πάνω ώστε να υπάρχει η συμμετοχή 21 ατόμων για να συσταθεί Δασικός Συνεταιρισμός (όπως προβλέπει το άρθ. 3 παρ. 1 του Ν.4423/2016).

Την ίδια ευελιξία που δίνετε σε άλλες ομάδες θα πρέπει να την επιδείξετε και εδώ.

Όταν το όριο των 21 μελών δεν ισχύει για άλλες ομαδικές και συνεταιριστικές οργανώσεις παραγωγών, η πρόβλεψη ελάχιστου ορίου 5 μελών για τη λειτουργία των Δασικών Συνεταιρισμών, πέρα από απολύτως αναγκαία για τη διευκόλυνση της λειτουργίας τους, είναι και μια ελάχιστη αναγνώριση των δυσκολιών που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι αυτών των ορεινών περιοχών.

Είναι αυτοί οι συμπολίτες μας για τους οποίους σας μίλησα στην αρχή της ομιλίας μου.

Είναι οι ίδιοι που σήμερα μας επιτρέπουν με αυταπάρνηση να κοιμόμαστε ήσυχοι.

Αφορά όλη την ορεινή Ελλάδα, η οποία έχει μεγάλα προβλήματα όπως η υπογεννητικότητα και που δεν έχει νέους ανθρώπους να μπορέσουν να στηρίξουν αυτή τη δραστηριότητα.

Σας καλώ να το ξανασκεφτείτε.

Ευχαριστώ».

Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ:

Μπορείτε να δείτε τη σχετική Τροπολογία εδώ.