Χαρά Κεφαλίδου: Επιστολή – Διαμαρτυρία Εθνικής Επιτροπής Ψυχολογίας
Κατάθεση Αναφοράς προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Αρ.Πρωτ.727/28.02.2020

Αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με τις στρεβλώσεις που έχουν προκληθεί από την εφαρμογή του άρθρου 50 του Ν. 4653/2020 και έχουν οδηγήσει σε επαγγελματική ισοδυναμία τίτλου ψυχολογίας και επαγγελματικών προσόντων ψυχολόγου σε κατόχους τίτλων τριετών σπουδών – Bachelor. Οι διατάξεις υποβαθμίζουν τόσο τις ακαδημαϊκής σπουδές των ελληνικών πανεπιστημιακών τμημάτων ψυχολογίας όσο και την επάρκεια των επαγγελματιών ψυχολόγων. Η Αναφορά βασίζεται σε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας της Εθνικής Επιτροπής Ψυχολογίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ν. Κεραμέως

Θέμα: «Επιστολή – Διαμαρτυρία Εθνικής Επιτροπής Ψυχολογίας»

Σας καταθέτω Επιστολή της Εθνικής Επιτροπής Ψυχολογίας (έχει συσταθεί από τον Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων και την Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία), με την οποία διαμαρτύρεται για την επαναφορά στον Ν. 4635/2019, σε ισχύ άρθρων, τα οποία αποδίδουν επαγγελματική ισοδυναμία και επαγγελματικά προσόντα σε κατόχους τίτλων τριετών ακαδημαϊκών σπουδών (Bachelor). Τα άρθρα αυτά έρχονται σε αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα της Κοινοτικής Οδηγίας (36/2005), ενώ την ίδια ώρα το άρθρο 50 του Ν. 4653/2020 δίνει τη δυνατότητα σε πτυχιούχους Ψυχολογίας τριετούς φοίτησης να διορίζονται στη δημόσια εκπαίδευση. Η Επιτροπή δεν ζητά τίποτε περισσότερο από την εναρμόνιση της χώρας μας με τις άλλες ευρωπαϊκές νομοθεσίες.

Σύμφωνα με την Επιτροπή οι παραπάνω διατάξεις υποβαθμίζουν τόσο τις ακαδημαϊκές σπουδές των ελληνικών πανεπιστημιακών τμημάτων Ψυχολογίας, όσο και την επάρκεια των επαγγελματιών Ψυχολόγων. Οι τριετείς σπουδές επιπέδου Bachelor δεν πρέπει να εξισώνονται με τις τετραετείς σπουδές Ψυχολογίας των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν αποκτούν οι κάτοχοι τριετών τίτλων σπουδών στην Ψυχολογία – Bachelor το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του ψυχολόγου.

Σας καταθέτω τη σχετική Επιστολή και παρακαλώ όπως επιληφθείτε του ζητήματος και μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.      

Η Αναφέρουσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου