Ο φόβος φυλάει μόνο τα έρημα
Άρθρο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Η Τουρκία, δύναμη πιστή στις επιταγές του εθνικισμού της, αποφάσισε να κλιμακώσει – προχωρώντας σε μια εντελώς αυθαίρετη κίνηση με τη θνησιγενή κυβέρνηση της Λιβύης – τις διεκδικήσεις της απέναντι στην Ελλάδα.

Το πρόσφατο γεγονός ήρθε σε συνέχεια σειράς προηγούμενων προκλήσεων – από την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων έως τις παράνομες ερμηνείες που αφορούν στη θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη και εσχάτως την απειλή των μεταναστευτικών ροών.

Η Τουρκία κάνει τη δουλειά της. Σε εμάς θυμίζει ότι είναι ένας επικίνδυνος γείτονας και στην Ευρώπη επιβεβαιώνει συχνά – πυκνά ότι αποτελεί τον μεγάλο «παίχτη» της περιοχής.

Η δική μας δουλειά είναι η ψύχραιμη και αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Η ετοιμότητα, η εγρήγορση και η εθνική συναίνεση είναι ζητήματα εθνικής επιβίωσης. Ως επίσημη Πολιτεία και Κράτος αυτή οφείλει να είναι η πρωταρχική μας υποχρέωση!

Η συγκυρία δεν είναι από τις ευνοϊκές για τη χώρα μας. Βγαίνοντας από μια δεκαετία  απανωτών Μνημονίων η πραγματικότητα δείχνει ότι δεν έχουμε ακόμη καταστρώσει ένα συνολικό βιώσιμο σχέδιο ανάκαμψης. Παρ’ όλα αυτά, επειδή ο χρόνος και η τουρκική προκλητικότητα δεν περιμένουν, μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού με την ιστορία.

Η εικόνα της χώρας μας στις διεθνείς της σχέσεις δεν είναι ακόμη αυτή που χρειαζόμαστε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πού και πού θυμάται να ξυπνήσει, το ΝΑΤΟ είναι στη σφαίρα της στρογγυλοποίησης, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να έχουν στραμμένο το βλέμμα στη μύτη τους, κάνοντας σημαία το «America First», μας στηρίζουν μόνο όταν και όσο θέλουν να τηρήσουν τα προσχήματα. Τέλος, η  Ρωσία κάνει το δικό της «παιχνίδι» με πολύ-εργαλείο την Τουρκία.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε.

Είναι δουλειά του πολιτικού κόσμου, με πρώτη την Κυβέρνηση, να καλλιεργήσει ως εθνική κουλτούρα την ψυχραιμία, την επαγρύπνηση και τη διαρκή εγρήγορση στα ζητήματα ασφάλειας και κυριαρχίας.

Εδώ και  μήνες έχω καταθέσει τη σταθερή άποψή μου, ότι η συχνή σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για τα ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας είναι ένα πρώτο εξαιρετικής σημασίας και συμβολισμού βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Αντί κάθε φορά που ακούγεται η φράση «Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά», να αποτελεί λόγο για πανικό αγουροξυπνημένων πολιτών και επιδρομή στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ο ελληνικός λαός θα μάθει να εμπιστεύεται ξανά το πολιτικό σύστημα. Θα ξέρει ότι η  ηγεσία του ενωμένη θα πράξει στο ακέραιο το πατριωτικό της καθήκον πέρα και πάνω από κόμματα.

Θα ξέρει ότι αυτοί που τον εκπροσωπούν θα είναι εκεί να τον υπερασπιστούν. Αυτό είναι ένα εθνικό συμβόλαιο τιμής με την κάθε Ελληνίδα και Έλληνα που οφείλουμε να υπογράψουμε όλοι.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμενοι, οφείλουμε να παίρνουμε μαζί όλες τις αποφάσεις και πρωτοβουλίες που θα διασφαλίζουν την ακεραιότητα της χώρας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Οφείλουμε αυτό που πιστεύουμε ως εθνικό μας δίκιο να είναι κοινό για όλους μας και κυρίως να το υπερασπιστούμε με εθνική ομοψυχία και αποφασιστικότητα. Ίσως αυτός είναι ο συντομότερος δρόμος να πείσουμε τους συμμάχους μας ότι τα καλά τους λόγια δεν φτάνουν.

Ο φόβος φυλάει τα έρημα. Τα σοβαρά κράτη, τα προστατεύουν η ενότητα, η σωφροσύνη και η σοβαρότητα των επιλογών τους.

Μπορείτε να δείτε το άρθρο εδώ